Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.02.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Spoiler alert: előre lelőjük a poént, hogy nem, szerintünk nem érdemes félni tőle! 🙂 Az online számlázás jövő év elején aktuális átállása a NAV 2.0 frissítésre épp olyan sima lesz, mint a tavalyi 1.0 indulása. Mire eljön az ideje, mi (és velünk természetesen Ti is) készen állunk majd – ahogy mindig.

Az online számlázás – pontosabban bizonyos számlák online beküldésének kötelezettsége a NAV felé – több mint egy éve működik, és információink szerint beváltotta az adóhatóság hozzá fűzött reményeit. A törvényhozók elsősorban a gazdaság fehérítésének céljából vezették be, a vállalkozók pedig olyan szolgáltatások használatával tudnak gond nélkül eleget tenni az intézkedésnek, mint amilyet a Számlázz.hu is kínál.

Már az online számlarendszer első továbbfejlesztését, az 1.1-et is komoly várakozás előzte meg – mire a hatóság bejelentette, inkább a következő nagy dobásra, a 2.0-ra készülnek, nem hoznak ki komolyabb frissítést a második verzió előtt. Nos, ez az a bizonyos második verzió, aminek előszele máris fújdogál, egyelőre csak itt-ott, a hírekben.

Amit nektek, a Számlázz.hu-t használó, vagy a megoldásunk iránt érdeklődő vállalkozóknak JELENLEG tudnotok kell minderről, az erősen közelít a nullához. Pontosabban a szokásoshoz: aggodalomra semmi ok, abban a pillanatban, amikor törvényi kötelezettségetek miatt valóban szükségetek lesz a 2.0 használatára, a Számlázz.hu online számlaküldő rendszere üzemképes lesz, a számlázási folyamataitok pedig épp olyan gördülékenyek, mint a 2.0, vagy akár az 1.0 NAV-beküldési kötelezettség előtt.

Friss infó a NAV-tól

“A 2.0-ás számlabejelentő interfész fejlesztési dokumentációja és sémái 2019.08.31. napjától találhatóak meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal Online Számla rendszerének hivatalos oldalán. A dokumentumok az alábbi linkről közvetlenül is elérhetőek: https://onlineszamla.nav.gov.hu/dokumentaciok.

A 2.0 számlabejelentő interfész 2019 évben csak tesztkörnyezetben működik, az éles környezetben leghamarabbi használatbavétel 2020. február hónapra prognosztizálható. Ennek pontos időpontjáról tájékoztatást teszünk közzé.

A 2.0 számlabejelentő interfész mindenki számára kötelező átállásának időpontja 2020.04.01 00:00 óra. Ettől az időponttól kezdődően a korábbi verzió (1.1) szerinti adatszolgáltatás nem teljesíthető.” – írja az onlineszamla.nav.gov.hu.

A Számlázz.hu tehát a fejlesztéseket a téli hónapokra ütemezi – addig egész más “finomságokkal” készülünk nektek, még ezen az őszön!

Ha kíváncsi lennél részletekre a NAV 2.0 érkezésével várható változásokkal kapcsolatban, természetesen belekattinthatsz a számlázóprogramot fejlesztő informatikusoknak szóló dokumentációba, de szerintünk ez teljesen felesleges. Ezért vagyunk mi felelősek a te számlázód hibamentes, flott és NAV-álló működéséért. Mi megtesszük a szükséges lépéseket mind a 150 ezer vállalkozó helyett, aki (eddig) minket választott, amikor eljön az ideje.

Addig is kellemes, hibamentes, és persze minél észrevétlenebb számlázást kívánunk nektek! 🙂