FRISSÍTÉS: A NAV haladékot adott a számlázóprogramoknak arra, hogy felkészüljenek az új adatszolgáltatásra, a NAV 2.0-ra, a határidő így április 1. helyett július 1-re módosult. Ez minket nem érint, a Számlázz.hu már most készen áll! 🙂

NAV 2.0 adatszolgáltatás – a Számlázz.hu felkészült


Korábbi
blogposztunkban írtunk már arról, hogy a NAV 2020. április 1-től kötelezővé teszi az adatszolgáltatáshoz a  2.0 interfész használatát. Ebben azt is megírtuk, hogy a nektek, Számlázz.hu felhasználóknak (immár mintegy 190 ezren vagytok velünk, köszönjük! :-)) ezzel semmi teendőtök nem lesz, mert a rendszer ugyanúgy fut majd, mint eddig.

A NAV idén publikálta is az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó 2.0-ás interfész-specifikációt és XSD-sémát. Ez lehetővé teszi, hogy április 1-től ti, ügyfeleink is a kötelező változásoknak megfelelően számlázhassatok.

Részünkről természetesen már hetekkel az átállás előtt elkészültünk az átálláshoz szükséges fejlesztésekkel. Emiatt nektek tényleg semmi teendőtök nincs ezzel: a számlázási fiókba lépve áprilistól is ugyanolyan gördülékenyen tudtok majd számlázni velünk, mint mindig 🙂

A fenti NAV 2.0 interfészre váltás dátuma természetesen nem érinti a számlajelentési kötelezettség kétlépcsős kiterjesztését. Ennek a már korábban is bejelentett időpontjai:

  • 2020. július 1-től az összes, belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni, függetlenül az áfa összegétől. Addig elég a 100 000 forint feletti áfatartalmú számlákat jelenteni, de július 1-től már az összes, vállalkozások számára kiállított számlát jelentened kell. 
  • 2021. január 1-től mindegyik belföldi teljesítési helyű számlát jelenteni kell, és ez azokra a számlákra is vonatkozik, amelyeknél természetes személy a vevőd. 

Ezekről a későbbi változásokról is részletesen olvashattok a 2020-as NAV változásokat összefoglaló posztunkban.

A lényeg most csak az, hogy a NAV 2.0 interfész használatára, az április eleji kötelező átállásra a Számlázz.hu felkészült. A részünkről szükséges fejlesztések elkészültek, felhasználóként pedig nektek nincs semmi teendőtök ezzel kapcsolatban! 🙂

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?