Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.12.14. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Martin Krisztián a Poronty Sporthorgász Egyesület alapító-elnöke – emellett a Számlázz.hu, a Quick és az autokassza lelkes használója. Ez azért különösen fontos az alapítványi életben, mert minden forint, minden perc erőforrásnak többszörösen utána kell számolni, és megtakarítani, ahol csak lehet. A Számlázz.hu pedig örömmel támogatja az egyesület céljait: “(…) kiemelt célként jelöltük meg az esélyegyenlőség és integráció jegyében a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, kifejezetten a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok horgásztatását. Kihívásunk, hogy olyan új és hiánypótló programokat szervezzünk, mellyel lehetőséget biztosítsunk mindazoknak, akiknek igényük van a horgászat és horgászsport megismerésére, de anyagi körülményük, vagy fogyatékosságuk eddig nem tette ezt lehetővé számukra.” – írja a poronty.se. A szakmáját tekintve informatikus egyesületi elnök elmesélte, hogy kellemes meglepetések milyen sorozatán keresztül talált rá az általunk kínált megoldásrendszerre.

Élményhorgászat és alapítványi működés

Elmondanád röviden, hogy mivel foglalkozik, mire specializálódott a Poronty Sporthorgász Egyesület?
– Magyarországon, ha horgászni szeretnél, horgászvizsgával kell rendelkezned, évente kell állami horgászengedélyt hosszabbítani, területi jegyet kiváltani, ami horgászegyesületi tagsághoz kötött. Rengeteg horgászadminisztrációs terhet vesszük le a horgászok válláról, horgászvizsgáztatást, és horgászversenyeket is szervezünk. Teljesen “hagyományos” horgászegyesületi életet élünk, ezen felül célunk, hogy fogyatékkal élő gyerekeknek szervezünk élményhorgászatot. A tagdíjbevételeinket a programjainkra használjuk fel. Azoknak a gyerekeknek, akik nem tehetik meg, hogy elmenjenek a vízpartra pecázni, megmutatjuk a horgászatot, a környezetet, azt a “zöld-séget”, amit a vízparton tapasztalhatnak. A rendezvényeinken beszélünk nekik a vízről, a halakról, a környezetvédelemről és megpróbálunk olyan feltételeket teremteni, hogy legalább egy vagy két halat tudjanak fogni. Terápiás jelleggel tartunk élményhorgászatokat, és úgy vettünk észre, hogy a gyerekek és családjaik ezt nagyon szeretik. Új egyesületként – 2018 végén alakultunk – a nulláról kellett kezdenünk. Rendezvénysátortól a különböző eszközökig mindent megvettünk, hogy amikor egy teljesen nomád tó partjára elmegyünk, a hűtött üdítőtől elkezdve a meleg ételig olyan komplett szolgáltatáscsomagot tudjunk adni a családoknak, amivel ki tudjuk szakítani őket a négy fal közül.

Te hogyan kerültél ebbe épp ebbe a történetbe, mivel foglalkoztál korábban?
– Amióta az eszemet tudom, lokálpatriótaként élem az életemet. Szeretek a civil világban, az emberek között mozogni. A horgászegyesületi életet egy patinás egyesületnél tanultam, és jutottam el egészen az alelnöki pozícióig. Sokszor járok külföldön, mert ha valami jót látok, azt itthon is szeretem megvalósítani. Az egyik kedvenc országom Hollandia. Itt figyeltem fel egy hasonló nonprofit szervezetre, akik fogyatékkal élő gyermekeknek szerveznek élményhorgászatot. 2018-ban úgy döntöttünk, megalapítunk Magyarországon is egy hasonló szervezetet. Szeretnénk olyan digitális szervezetté válni, ami a mai modern kori informatikai lehetőségeket kihasználja. Szakmámat tekintve informatikusként azt látom, hogy a modern kommunikációs eszközöket a mai civil társadalomnak muszáj megfognia és minél jobban használni. Mi ezt tettük, és 2019-ben közel 1700 fős tagságra bővültünk, nem is gondolva, hogy ilyen fiatal szervezetként ide tudunk eljutni.

Hogyan indult az együttműködés?

Ez már valóban egy komoly, összetett adminisztrációt követelő intézmény! A Számlázz.hu-ra hogyan találtatok rá?
– Tavaly még egy másik online számlázóprogramot használtunk, és év vége felé „elém ugrott” egy olyan weboldal, ahol a kiadásainkat tudjuk digitálisan rögzíteni: a Quick. Regisztráltam, elkezdtük használni, majd megtaláltam a Számlázz.hu integrációt is. Egy levélben kértem arra lehetőséget, hogy bemutathassam a szervezet tevékenységét, és kedvezményt kérjek az éves díjakból. Az első válasz nagyon meglepett, mert azt írták, hogy egy dolgot tudnak csak felajánlani, egy örökös ingyenes tagságot.

Azóta milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a programmal kapcsolatban, a használat során?
– Elkezdtük használni a Számlázz.hu-t és picit más a felület, mint amit megszoktunk, de nagyon hamar hozzászoktunk. A mobil felület kifejezetten segíti a munkánkat, a gyors használatot. Ami meglepett, hogy egy-két hetes használat után olyan pozitív élményekben részesültem, amire nem is gondoltam volna. Bankszámlánk a K&H-nál van, és csak azt vettem észre: írja a rendszer, az egyik átutalásos számla ki van fizetve. Összekötöttem ugyan a két rendszert egymással, de nem pontosan tudtam, hogy ez mit jelent. Persze, a mai világban, tudjuk, oké, rendben, bank, meg internet, de legyintettem, hogy biztos majd jó lesz. És tényleg! Előnyben részesítjük az online számlát, az átutalásos teljesítést, mert látom a rendszerben, ha ki van fizetve, nincs vele dolgom. Sok adminisztrációs terhet levesz a vállamról. Fontosak ezek a fejlesztések, szeretek olyan programokat használni, amikről tudom, hogy biztosan működnek.

Ez azt jelenti, hogy lassan teljesen digitálisan működő szervezetté váltatok?
– Szeretnénk azzá válni! Jó lenne, ha a horgászadminisztráció részéről is olyan innovatívan gondolkodnának, mint például a Számlázz.hu, ahol azt tapasztaltam, hogy a felhasználói működésnek és szokásoknak megfelelően képesek alakítani a rendszert. Legyen több időnk azzal foglalkozni, ami valóban a feladatunk. Nem is tudják a horgászok, hogy az adminisztráció mennyi terhet ró az egyesületekre, azokra a személyekre, akik a különböző horgászengedélyek kiállításával foglalkoznak. A közel 600 ezres horgász közösség számára fontos lenne a minél gördülékenyebb ügyintézés.

Remélem, hogy ehhez hozzájárulunk a szerény eszközeinkkel, nagyon sok sikert kívánunk nektek!