Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.07.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FIGYELEM: 2022. szeptember 1-jével jelentősen változik a kata!

A július 12-én elfogadott „új” kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. A 2022-es kata változásokat ezen az oldalunkon foglaltuk össze.

Az autokata szolgáltatásunk értékesítését 2022. július 20-án leállítottuk, a meglévő előfizetések továbbra is élnek, és igény esetén megújíthatóak.

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a korábbi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni. A korábbi kata időszakot egy ún. záró bevallással kell lezárni minden katásnak, melyet a záróbevallás-varázslónkkal elkészíthetsz. A kata záró bevallás készítéséről bővebb információt itt találsz.

irány a kata záró bevallás készítése

Mikor a katás vállalkozásodat elindítod, felmerül a kérdés, hogy van-e bankszámlád és milyen. Ezzel a kérdéssel szembesülhetsz akkor, amikor a könyvelőd teszi fel neked kíváncsi szemekkel vagy esetleg mikor éppen az online számlázódba kellene rögzítened. Hoppá…nem mindegy, hogy milyen? Nyitnom kell egy újat, csak a vállalkozásnak? És ha igen, lakosságit vagy vállalkozóit (pénzforgalmit) érdemes? Van külön “katásoknak ajánlott” számlacsomag?

Ó, és máris bizsereghet a gyomor a banki ügyintézés gondolatára, miközben enélkül is van elég teendője és intéznivalója egy vállalkozónak, hogy minden kötelezettségének eleget tegyen (már a vállalkozás indításakor is).

De az alanyi adómentes vállalkozók ebből a szempontból is szerencsésnek mondhatják magukat. Alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozóként használhatod a lakossági bankszámládat, nem kötelező pénzforgalmi (vállalkozói) bankszámlát nyitnod. Hurrá! Ez aztán a jó hír, hiszen szinte kizárt, hogy valakinek ne legyen egy már meglévő bankszámlája, de ha szükség is van egy újra, lakossági számlát általában sokkal jobb feltételekkel lehet nyitni (gondoljunk csak akár az ingyenes – vagy nagyon kedvező – számlavezetésre, készpénzfelvételre vagy utalásokra). Hosszútávra gondolva érdemes a vállalkozás számára egy külön bankszámlát vagy alszámlát nyitni, hogy a vállalkozás pénzügyeit és a saját bevételeket és kiadásokat el lehessen különíteni.

Hogy mire figyelj bank vagy bankszámla választáskor?

Néhány szempontot felsorolunk, a teljesség igénye nélkül, hiszen számos egyéni igény is felmerülhet:

  • Számlavezetési díj (fix vagy bevételhez kötött?)
  • Utalási díj (katásként havonta biztosan át kell majd utalni az adót, évente pedig az iparűzési adót és kamarai hozzájárulást)
  • Készpénzfelvétel díja
  • Készpénzbefizetés (könnyedén tudod-e egy közeli fiókban vagy automatában intézni)
  • Rugalmasság: telefonos vagy online ügyintézés (netbank/mobilbank/banki applikációk elérhetősége)
  • Egyéb szolgáltatások (elektronikus fizetés, bankkártya-terminál)

Ezeken felül egyet még említenénk: működik-e az adott bankkal az autokassza? Lehet, hogy ma még úgy gondolod, nem fontos számodra, de ha idővel egyre több számlát fogsz kiállítani, nagy előny lesz, ha pár perc alatt össze tudod kötni Számlázz.hu fiókodat bankszámláddal.

Mire költhetsz és mennyit a katás bankszámládról?

A katás bevételedet alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozóként bármire költheted, megkötés és korlátozás nélkül (természetesen, miután megfizetted a kötelező adókat.) 🙂 Hiszen ha befizetted az adót, akkor már adózott jövedelemnek számít a fennmaradt bevételed.

Tipp! Ha a vállalkozásod működése miatt vásárolsz valamit (pl. irodai felszerelést vagy internet előfizetést), érdemes az adószámot feltüntetni a számlán, a számlát pedig megőrizni. Nem igényelheted vissza az áfát, viszont egy esetleges NAV ellenőrzéskor a katás egyéni vállalkozásod jogszerűsége (melyben fontos kitétel, hogy saját helyen, saját eszközökkel és anyagokkal dolgozol) ezekkel a számlákkal is alátámasztható.

Mikor kell vállalkozói bankszámla katásoknak?

Jogi személyeknek és az áfásként tevékenykedőknek viszont mindenképp kötelező a vállalkozói bankszámla nyitása. Emellett pedig két esetre kiemelten figyelj:

  1. Amint áfakörbe kerülsz, mert átléped az alanyi adómentesség határát, kötelező lesz számodra is vállalkozói (pénzforgalmi) számlát nyitni. Mindezt 15 napon belül, mely onnantól ketyeg, hogy megkezded az áfás tevékenységet (az értékhatár-átlépést okozó számla teljesítését megelőző naptól).
  2. Ha már az elejétől kezdve amellett döntesz, hogy áfás vállalkozóként végzed a tevékenységed, szintén szükséged lesz egy belföldi pénzforgalmi számlára.

Mi a helyzet a külföldi bankszámlával?

Mivel az alanyi adómentes katások számára nincsen semmilyen jogszabályi előírás a bankszámlára vonatkozóan, így a külföldi bankszámládat is használhatod vállalkozásod számlájaként. Természetesen egy adóhatósági ellenőrzéskor a külföldi bankszámlakivonatokat is bekérheti a NAV a bevétel vizsgálatának céljából.

Megváltozik a bankszámlaszámod?

Ha alanyi adómentes katás vállalkozóként új bankszámlát nyitsz, és a továbbiakban azt szeretnéd használni a vállalkozásodban, nem kell bejelenteni sehova, viszont arra figyelj, hogy az újonnan kiállított számláidon már az új számlaszámod szerepeljen és erről értesítsd a partnereidet, ha szükséges.

Fontos! Az áfakörbe tartozó egyéni vállalkozóknak legalább egy belföldi pénzforgalmi számlával rendelkezniük kell!

Tudtad? Ha valamilyen költségvetési támogatásra lennél jogosult, akkor a kifizetést a NAV kizárólag belföldi számlára tudja majd teljesíteni.

Nézz körül az autokatában INGYEN!

Most minden katásnak bepillantást adunk az autokata világába: ha szeretnéd a saját szemeddel látni, hogy hol tudod elkészíteni a bevallásod, hol töltheted le a bevételi nyilvántartásod, és hol találod a vállalkozásod kimutatásait, akkor kukkants be az autokatába!

Kipróbálom INGYEN

Bejelentkezve, a Vezérlőpult jobb oldalán találod az autokata widgetet. Itt kattints a „Kipróbálom” gombra!