De sokszor hallhattuk, hogy az ismétlés a tudás anyja, vagy hogy a történelem ismétli önmagát. Sokan szeretjük az új és változatos dolgokat, de lássuk be, leggyakrabban ismétlődő helyzetek, minták, cselekvések és történések sora határozza meg mindennapjainkat, életünket. És ez így is van jól. Sőt, a rendszeres és megszokott dolgoknak is megvan a szépsége, a biztonságot nyújtó állandósága.

De mi köze ennek a számlázáshoz?

Ha a számlázásra vagy a pénzügyi adminisztrációra emberként kéne gondolnom, nem egy nyitott tetejű dzsipről szörfdeszkára átugró spontán hippi alak képe rémlene fel bennem. Kérdezzünk csak meg egy vállalkozót vagy könyvelőt az adminisztrációs teendőivel kapcsolatban. Biztosan számtalan előre jól megtervezett, kiszámíthatóan ismétlődő feladatot tud majd felsorolni, melyeket nem valószínű, hogy azért csinál újra és újra, mert örömét leli benne, hanem mert a számlázás már csak ilyen. De ma már rengeteg olyan szolgáltatás és funkció létezik a Számlázz.hu-ban, amivel folyamatosan jobbá, könnyebbé, élvezetesebbé, automatikusabbá tehetjük a számlázást.

Ismétlődő számlakibocsátás – avagy amit a rendszer megtehet, te nyugodtan engedd el

Mire gondolj?

  • minden hónapban ugyanazt a havidíjat számlázod ki a partnerednek,
  • rendszeresen nyújtasz fix szolgáltatást azonos áron
  • netán könyvelőként minden hónap első napjait a könyvelési díjak kiszámlázásával töltöd

Az ilyen és hasonló esetekre mostantól van egy remek megoldásunk, ami nem más, mint az ismétlődő számlakibocsátás.

Az egyszerűbb és gyorsabb számlakiállítás elősegítésére már eddig is használhattad a Piszkozat számlát, a Számlamásolás funkciót vagy akár a Tömeges számlakibocsátást, viszont mindháromnál manuálisan kell befejezni a műveletet és kiállítani a számlát.

Az ismétlődő számlakibocsátás funkcióval egy, már elkészített bizonylatnál beállíthatod azt, hogy az általad kiválasztott gyakorisággal automatikusan elkészüljön ugyanaz a számla vagy díjbekérő és partnered is megkapja (mint pl. egy netbankban beállított rendszeres átutalás esetében). Végszámlák esetében nem működik ez a funkció.

ismetlodo-szla-szerk-1

Egyes bizonylatokhoz közvetlenül azok kiállítása után is be lehet állítani az ismétlést. A számlakészítés után megjelenő ablakban válaszd az “Ismétlem” gombot.

Fontos azonban, hogy ebben az esetben a nyomtatást vagy értesítő küldést utólag, a kimenő számláknál tudod majd végrehajtani!

ismetlodo-szla-szerk-5

Milyen paramétereket adhatsz meg ismétlődő számlákkal kapcsolatban?

  • az ismétlődés kezdő és befejező dátumát (utóbbi nem kötelező)
  • teljesítési dátumot a keltezéshez képest
  • fizetési határidőt a keltezéshez képest
  • gyakoriságot

A teljesítési dátumot és a fizetési határidőt tehát a számla keltezéséhez képest állíthatod be. A fizetési határidő csak későbbi lehet, míg a teljesítési dátum értelemszerűen lehet akár korábbi is, mint a keltezés (így negatív érték is kiválasztható).

ismetlodo-szla-szerk-2
Az automatikus, ismétlődő számlakibocsátás történhet:

  • hetente
  • kéthetente
  • havonta
  • negyedévente

ismetlodo-szla-szerk-3

Hol találod őket?

A “Számla-Ismétlődő számlák” menüpont alatt találod meg az általad létrehozott ismétlődéseket. Az ismétlődés neve a kiinduló bizonylatnak a száma, erre kattintva módosíthatod vagy törölheted is azokat, amelyekre már nincsen szükséged.

ismetlodo-szla-szerk-4

Fontos! Ismétlődés beállítására minden jogosultsági szinttel lehetőség van, kivéve az olvasói könyvelői jogosultsággal. Ezen felül az ismétlődés paraméterei API-n, azaz Számla Agenten keresztül nem küldhetőek be. Az Ismétlődő számlakibocsátás #start szolgáltatáscsomagtól érhető el.

Reméljük, hogy ezt a funkciót is szeretni fogjátok, azt meg főleg, hogy ismét lekerülhet egy-két teendő a listátokról, és spórolhattok magatoknak pár értékes percet vagy órát. Nem lehet elégszer elismételni 😉, hogy a legjobb ezekben a fejlesztésekben, hogy érezhetjük, hogy amíg “a gép forog, az alkotó pihen.” Vagy tehettek, amit szeretnétek, csak előtte gyorsan állítsátok be az ismétlődő számlakibocsátást! 🏃