Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.10.18. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A Számlázz.hu felhasználói már eddig is többféle számlakép közül választhattak ízlésüknek és céljaiknak megfelelően – nemcsak akkor, ha a Számlázz.hu felületéről, egyesével állítják ki bizonylataikat, hanem akkor is, ha a Számla Agent dolgozik helyettük. Nekik – akik automatikusan számláznak, például egy webshopon keresztül – hatalmas segítséget jelenthet a fuvarleveles számlakép, ami most már könnyedén, bárki számára elérhető, aki Számla Agentet használ. 🙂

Ha elromlik egy kütyü, amit gyorsan pótolni kell, vagy a népszerű online bolt szezonvégi akciót hirdet, jellemző a következő reakció: irány a világháló! Manapság számtalan lehetőség adódik a kényelmes netes megoldásra, és a komfortot tovább fokozó házhoz szállításra, amit rengetegen igénybe vesznek nap mint nap. Ha webshopod van, és fizikai formát öltő termékeket értékesítesz, valószínűleg te is egy futárcégen keresztül gondoskodsz arról, hogy a megrendelt árut eljuttasd a vevőidhez. Neked könnyítheti meg igazán az életedet a fuvarleveles számlakép.

Ügyfeleink részéről már korábban felmerült az igény egy olyan számlaképre, amely tartalmazza a fuvarlevelet is, friss fejlesztéseknek köszönhetően pedig már nemcsak azok használhatják, akik számára ezt a funkciót fejlesztői kérésre lehetővé tettük, hanem publikusan eléri bárki: a Számla Agent API dokumentáció segítségével a megfelelő kódsor beillesztésével felkészítheted webshopodat a fuvarlevelet is magában foglaló számlaadásra. 

Ahogyan vásárlás nincs számla nélkül (na jó, vannak olyan esetek, amikor elég nyugtát adnod), szállítás sincs fuvarlevél nélkül (ha eltekintünk a szabályt erősítő kivételektől). Ezért találtuk ki a fuvarleveles számlaképet, amellyel egy füst alatt két fontos dokumentum is előáll: a vásárlást igazoló bizonylat (a vevő számára), és a szállítmányozáshoz kapcsolódó információkat tartalmazó fuvarlevél.

Mi az a fuvarlevél?

A fuvarlevél az a dokumentum, amely tartalmazza fuvarozáshoz köthető adatokat és a szállítandó áru jellemzőit, valamint bizonyítja, hogy a feladó és a fuvarozó között létrejött a fuvarozási szerződés. Egyrészt a feladó számára igazolja, hogy az árut a fuvarozó átvette és ezzel kötelezettséget vállalt arra, hogy kiszállítja a címzettnek, másrészt a fuvarozó felé szolgál információval arról, hogy ki az áru feladója, és hogy kihez kell azt eljuttatni.

Nem tévesztendő össze a szállítólevéllel, amely az olyan áru átvételét igazoló bizonylat, amelyről még nem állították ki a vásárlást igazoló számlát. A Számlázz.hu-ban szállítólevelet is kiállíthatunk.

Belföldi fuvarozás esetén a fuvarlevelet egyik vonatkozó jogszabály szerint sem kötelező kiállítani, a fuvarlevél jogi környezete mégsem fekete és fehér.

A fuvarlevélre vonatkozó lényeges szabályok

Mivel – belföldi fuvarozás esetén – nem kötelező a fuvarlevél, annak hiánya nem eredményezi a fuvarozási szerződés érvénytelenségét. Azonban a fuvarlevél az ellenkező bizonyításáig bizonyítja a fuvarozási szerződés létrejöttét, amire közúti vagy bármilyen hatósági ellenőrzés során valamilyen formában szükség van. Tehát ha van fuvarlevél, akkor vitás helyzetben könnyebb dolgunk van, ha pedig nincs külön megállapodás a konkrét fuvarra vonatkozó adatokkal, akkor nélkülözhetetlennek tűnik a fuvarlevél kiállítása. A fuvarozási díjról szóló számla kiállításának alapja igazolható a fuvarlevéllel, amennyiben nincs külön szerződés az adott fuvarról.

A fuvarlevél szigorú számadású okmány. A felhasznált vagy rontott fuvarlevelet sorszám szerint, hiánytalanul, a bizonylatokra vonatkozó szabályok szerint meg kell őrizni. A fuvarlevelet az üzembentartó, vagy – írásbeli felhatalmazása alapján – a jármű vezetője állítja ki. A jármű vezetője köteles azt a szállítás során eseményszerűen vezetni, és aláírásával hitelesíteni. Közúti közlekedési szolgáltatás esetén a megrendelőnek, illetve a fuvaroztatónak a fuvarlevélen igazolnia kell az elvégzett teljesítményt, árufuvarozásnál az áru átvételét is.

Árufuvarozás esetén a fuvarlevél optimális esetben legalább a következőket tartalmazza:

  • a feladó, a címzett és a fuvarozó nevét és címét;
  • a feladó és a fuvarozó aláírását;
  • az áru átvételének helyét és idejét;
  • a küldemény lényeges tulajdonságait: pl. megnevezését, csomagolási módját, darabszámát, a szállítólevél (illetve az árura vonatkozó egyéb okmány) számát;
  • az áru átadásának helyét és idejét.

És ez még csak egy szelete a vonatkozó szabályozási környezetnek. Külföldi fuvarozás esetén bonyolódik a helyzet, és a tartalmi elemekhez is kapcsolódik számos fontos kiegészítés. A vonatkozó jogszabályok összegzését ez a cikk tartalmazza.

A szabályozási környezetet Dr. Sziráczki István, webshopjogász, a Számlázz.hu PARK szakértője vizsgálta meg kérésünkre.

A fentiekből is látszik, hogy milyen fontos, hogy a fuvarlevelet megfelelő módon töltsük ki. És hogy lesz ez hibamentes és garantáltan olvasható? Úgy, hogy gépi automatizmusokra bízzuk a megalkotását. És – habár a jogszabályok szerint a fuvarlevél kiállítása a fuvarozó (cég vagy a sofőr) dolga, a papírformát létrehozhatja a megbízó (jelentős adminisztrációs tehertől kímélve meg a fuvarozót, akinek már csak alá kell írnia, hogy érvényessé váljon a dokumentum. Ez azért is észszerű, mert a megbízó tudja pontosan, hogy mit szeretne szállíttatni, és a csomagolásról is ő gondoskodik.

Kettő az egyben: itt a fuvarleveles számlakép!

Megnyílt ugyan a kapu a teljes egészében digitális megoldások felé is – és mi mindig igyekszünk is lebeszélni titeket a nyomtatásról –, a fuvarlevél esetében mégis kifejezetten hasznos funkciót tölt be a “papírforma”: a szállítmányozásban résztvevők számára segíti a gyors eligazodást és a dokumentációt. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz lenne a fuvarozónak eligazodnia az autóban tornyosuló csomagok között, ha a fuvarlevél ebben nem támogatná őket!

A fuvarlevelet ugyanis – megfelelő formázás és nyomtatás után – a csomag oldalára ragasztják fel egy (sokszor csak bugyinak becézett) egyik oldalán tapadós átlátszó nejlontasakban. Ha mellette még papíralapú számlát is küldesz eladóként (a csomagba helyezve), rögtön két nyomtatásra lesz szükséged, de lehet, hogy még többre attól függően, hogy még mi mindent pakolsz a pakkba: pl. jótállási jegyet (tudtad egyébként, hogy ha e-számlázol, a számlád lehet egyben jótállási jegy is?) vagy a visszaküldéshez szükséges dokumentumot (de tedd fel magadnak a kérdést: érdemes ezt kinyomtatnod?).

Minél több nyomtatást spórolsz, annál jobb – neked is, a vevődnek is, és a Földnek is. Vagyis ha ragaszkodsz a csomagkísérőként küldött papírszámlákhoz (ami jellemző akkor, ha futárszolgálat segítségével szállítasz), érdemes a fuvarleveles számlaképet választanod. A számla tartalmazza a fuvarlevelet is, amit megfelelő hajtogatással jól láthatóvá tehetsz, és mehet – a fuvarlevél oldalával kifelé – a bugyiba. 🙂

A fuvarleveles számlaképpel tehát takarékoskodsz a papírral, de a legértékesebb erőforrásoddal, az idővel is, hiszen nem kell két külön dokumentumot kiállítanod, egy jól konfigurált* automatizmus pedig csodákra képes.

* Fejlesztők figyelem! Tudástárunkban összeszedtük, mit kell tudnotok és tennetek a fuvarleveles számlakép használatakor.

Így néz ki egy fuvarleveles számla:Fuvarleveles számlakép minta

A további számla- és nyugtaképekről itt olvashatsz részletesebben.