Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.01.24. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Az egyetlen dolog ami állandó: a változás maga. Ez lehet jó és rossz, nehezebb vagy könnyebb, de egy biztos: mi nem engedjük el a kezed! Igyekszünk mindenben segíteni, ami a vállalkozásodhoz, üzleti adminisztrációdhoz kapcsolódik. 2022. szeptember 1-jével jelentős kata jogszabályváltozások kerültek elfogadásra, ami biztosan érinteni fog, ha jelenleg kata adózó vagy. Az eddig rendelkezésünkre álló információk alapján összefoglaltuk a főbb tudnivalókat.

A bejegyzés jellegét tekintve egy kivonat, gyűjtőcikk. Az egyes témákhoz mindenképpen érdemes elolvasnod a linkelt részletesebb tájékoztató anyagokat is.

Ki nem katázhat 2022. szeptember 1-től?

Nem katázhat:

  • egyéni cég
  • betéti társaság (Bt.)
  • közkereseti társaság (Kkt.)
  • ügyvédi iroda
  • az Szja törvény szerinti egyéni vállalkozó fogalmába tartozó egyéb személyek, azaz: az egyéni ügyvéd, az állatorvos, a közjegyző, az önálló bírósági végrehajtó, az egyéni szabadalmi ügyvivő.

Az “új” kata adó alanya kizárólag a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. Továbbiakban kiesnek az “új” kata adózói körből azok az egyéni vállalkozók is, akik eddig sem minősültek főállású kisadózónak. Nem lehet a kata adó alanya 2022. szeptember 1-jétől az, aki tárgyhó egészében:

  • legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll
  • nyugdíjas
  • külföldön biztosított személynek számít
  • rokkantsági/baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, és jelenleg rokkantsági/rehabilitációs ellátásban részesül
  • rokkantsági ellátásban részesül (és egészségi állapota 50% vagy kisebb)
  • más vállalkozásban társas vállalkozónak minősül
  • nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban áll
  • nappali tagozatos diák.

Az autokata tudáscentrumban is összefoglaltuk a legfontosabb kata változásokat.

Hogyan változott a kata adó és a kata keret?

  • A kata tételes adó összege marad havi 50 000 Ft, ellenben a mellékállású kata adó (25 000 Ft), illetve az emelt összegű kata adó (75 000 Ft) megszűnik.
  • A kata keret éves összege is változik. A kata értékhatárának számítása abban az esetben, ha augusztus 31-én “régi” kata alany a vállalkozó: aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft, vagyis ha a vállalkozó 2022. januárjától folyamatosan működött kata alanyként, akkor 2022. január – augusztus 31. időtartamra vonatkozó kata kerete 8 * 1,5 millió Ft = 12 millió Ft. A 2022. szeptember 1-jétől “új” katás adózást választó vállalkozónak a kata keret számítása szintén = aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft. Eddigi értelmezéseink szerint, ha tehát augusztus 31-én a vállalkozás már nem kata alany, azért mert korábban megszünteti a vállalkozását, vagy adónemet váltott (és már augusztusban nem katás), úgy rá még a korábbi keret vonatkozik, azaz aktív hónapok száma * 1 millió Ft.
  • Az új kata törvény eltörli a 2021-ben bevezetett 3 millió Ft feletti 40%-os adót, 2022. augusztus 31-ig viszont marad ez a fizetési kötelezettség.
  • Fontos: az alanyi adómentesség szabályai nem változtak, éves szinten 12 millió Ft. Ha év közben kezdted a vállalkozásod, úgy napra arányosítva kell meghatározni az AAM keretet. Amennyiben átlépted az AAM értékhatárt, úgy az áfa körbe is be kell lépned.

További részletes információt a kata adó és kata keret változásról az autokata tudáscentrum bejegyzésében olvashatsz. Továbbá a folyamatosan bővülő a kata törvénymódosítás kapcsán érkezett gyakori kérdések cikkben is sok hasznos információt találsz az autokata tudáscentumában.

Kata adó alóli mentesség is szigorúbb lett!

2022. szeptember 1-től a kata adó alóli mentesség feltétele, hogy a hónap egészében a vállalkozó:

  • táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekek otthongondozási díjában, ápolási díjban részesül
  • katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,
  • fogvatartott, vagy
  • egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette,
  • és nem végez tevékenységet, valamint nem szerez bevételt. Eddig előfordulhatott olyat eset, amikor még a szüneteltetés időszaka előtti munkát kiszámláztad és a partnered csak később fizetett, amikor a vállalkozásod már szünetelt. Az új szabályok bevezetésével ha a szüneteltetés időszaka alatt szerzel olyan bevételt, amelyet korábban teljesítettél, akkor meg kell fizetned a kata adót és nincs mentesülés erre az időszakra.

További részletes tájékoztatás az autokata tudáscentrum bejegyzésében.

Záró bevallás beadása szükséges

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a korábbi kata adóalanyisága, akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni. A korábbi kata időszakot záró bevallással kell lezárni, amelynek határideje valószínűleg szeptember végén lesz. Jelenlegi feltételezéseink szerint csak abban az esetben nem kell majd záró bevallást beadni, ha teljes évben szünetelt a vállalkozás és nem érkezett bevétel 2022-ben.
A záró bevallás elkészítéséhez egy egyszerű és gyors bevallásvarázsló megoldással készülünk, amivel néhány kattintással megcsinálhatod a szükséges adminisztrációt.
A megoldás még fejlesztés alatt van, de ha nem szeretnél róla lemaradni, iratkozz fel a kata záró bevallás oldalunkon található űrlapon és e-mailben fogunk értesíteni róla, ha már elérhető.

Milyen adózási lehetőségeid vannak a kata adózás után?

Átalányadózás

Átalányadózásra válthatsz, ha az előző adóévben a vállalkozói bevételed nem haladta meg az éves minimálbér tízszeresét (20 088 000 forintot).
Kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetében a 2021. évi vállalkozói bevétel nem haladta meg a 100 440 000 forintot.

Az átalányadózás szabályai pedig addig alkalmazhatóak, amíg az adott évben a vállalkozó bevétele nem haladja meg a 24 millió Ft-ot, kiskereskedelmi tevékenység esetén a 120 millió Ft-ot.

Az átalányadózásnál a jövedelem kiszámítása nem valódi költségelszámolással, hanem költséghányadok alkalmazásával történik. A költséghányad tevékenységtől függően lehet 40, 80, illetve 90%.

Mindent további fontos információt amit az átalányadózás kapcsán tudnod kell.

Egyéb alternatívák

Egyéni vállalkozóként az alábbi adónemek hatálya alá tartozhatsz még:

  • vállalkozói személyi jövedelemadó (VSZJA).
  • Más cégformák (pl. Bt.) esetében kisvállalati adó (KIVA) vagy társasági adó (TAO) közül választhatsz.

További részletek itt!

FONTOS! Mielőtt bármilyen irányba is elindulsz, “stratégiai nyugalomra” buzdítanánk, gondold át alaposan a lépéseidet és járj utána minden lehetséges alternatívának, lehetséges buktatónak.

További fontos tudnivalók

„Kisadózó” felirat

A továbbiakban a számlának nem lesz kötelező tartalmi eleme a “Kisadózó” felirat. Kivezetésre kerül az Art. szerinti kifizető adatszolgáltatási kötelezettsége (K102-es nyomtatvány) és a munkaviszonytól való elhatárolás szabályai is.

Új kata bevétel és megszerzés időpontja

Fontos tisztázni, hogy mi számít bevételnek és mi nem. A bevétel fogalma nem változott lényegesen, de bekerült egy új pont, miszerint nem számít bevételnek a visszatérített adó.

Ki/mi számít kifizetőnek az Art. szerint?

Az új kata jogszabályok miatt nagyon fontos tisztában lenni bizonyos fogalmakkal, pl. ki számít az Art. szerinti kifizetőnek, külföldi jogi személynek vagy esetleg egyéb szervezetnek.

További hasznos olvasnivalók:

A Számlázz.hu blogjára és az autokata tudáscentrumára folyamatosan érkeznek az új katás tudnivalók, így érdemes követni a felületeinket, hogy ne maradj le semmilyen új hírről vagy szükséges teendőről, kötelezettségről!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő