Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.02.07. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Nincs tuti megoldás, nincs tuti recept és nem az egyetlen út az átalányadó. Segítünk, figyelj!

Először is: ne kapkodj!

Még a napokban is jelent meg kormányrendelet, amely új és fontos részleteket pontosít, könnyítéseket tartalmaz szinte minden választható vállalkozási formával kapcsolatban, és módosíthat az eddigi “képleten”. Ha ezekről többet szeretnél tudni, akkor az autokata csapata összefoglalta a 2022.08.09-i kormányrendelet részleteit a könnyítő rendelkezésekről.

Másodszor: ami neki jól áll, neked nem!

Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy ha az ismerősödnek, szomszédodnak, feleségednek az átalányadó az üdvözítő megoldás, neked is. Nem! Hidd el! Akkor sem, ha ugyanazt csinálja, amit te és kb. ugyanannyi a bevétele, kiadása.
Ha érdekel, hogy ebben miért vagyunk biztosak, olvasd el, hogy az átalányadó miért nem mindenható.

Harmadszor: kérj szakértői segítséget!

Igen, tudjuk, hogy léteznek, de nem, ne pötyögj átalányadó kalkulátorba, csak akkor, ha BIZTOSAN ez a legjobb választás NEKED. Ebben hogyan lehetsz biztos? Segítünk! Itt vannak a könyvelők, akikkel végig tudjátok beszélni, számolni, hogy neked mi a legjobb.

És nem csak az eddigi számaid alapján, hanem a terveid, céljaid figyelembevételével. Mert ez ugye nem mindegy! Pláne egy óriási infláció alatt és egy közelgő válság küszöbén. Ezt mindenképp érdemes megtenned, katapara ide, katapara oda.

Döntéstámogatás katásoknak

Nem tudod, hogyan tovább a kata után? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, határidőket és teendőket, hogy a “régi” kata alanyiságod megszűnésekor megfontoltan válts irányt. Bemutatjuk az átalányadózás, a tételes költségelszámolás (vszja), és új kata nyújtotta lehetőségeket és korlátokat, de azt is megmutatjuk, hogy cégként milyen adózási formák jöhetnek szóba a katáról váltóknak. 

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő