Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.09.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Kutatást készítettünk a könyvelő szakemberek körében a katás változásokkal kapcsolatban, összefoglaltuk az eredményeket, és bejegyzésünk végén a kata zárással kapcsolatos adminisztrációs teendőkben is segítünk. A kérdőívünket kizárólag a Számlázz.hu-s könyvelők számára küldtük ki.

A katások sok kérdésben támaszkodnak könyvelőjükre

A kitöltők 52%-a egyéni vállalkozóként végez könyvelői tevékenységet, így sokakat érintett a jelenlegi változás a saját vállalkozásukat tekintve is.

A kitöltők jelentős mennyiségű katás könyvelt ügyféllel rendelkeznek. Kapcsolattartásban a döntő többség szoros kapcsolatban van az ügyfelével (60%), csupán 7% eseti ügyfél, akik a kata bevallás idejére keresik fel őket.

A kapcsolattartás legnépszerűbb eszköze a telefon (41%), 38%-uk szívesebben e-mailezik, 19%-uk személyesen találkozik és mindössze az ügyfelek 1%-a chatel a könyvelőjével. Nagy öröm számunkra, hogy a digitális együttműködés egyre inkább jellemző, hiszen a könyvelők 45%-nak van a #free csomagban is elérhető könyvelői olvasási jogosultsága, így a számlák és banki tranzakciók adatait az ügyfeleik fiókjába belépve látják. 32% személyesen kapja meg a számla- és banki tranzakciók adatait, 17% e-mailben, a maradék néhány százalék pedig online felhő alapú feltöltő felületeken.

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen ügyekben és teendőkben segítik az ügyfeleiket, nem mutatkozott kiugró különbség – részben abból is eredően, hogy több választ lehetett egyszerre megjelölni: a vállalkozások 84%-a az éves bevallásban kérik a könyvelő segítségét, 80%-ban kérnek figyelmeztetéseket az egyes adók (pl. iparűzési adó, kamarai hozzájárulás) befizetésére.
Az ügyfelek 75%-a kéri ki a könyvelő véleményét a megfelelő adózási forma kiválasztásában, 69%-uk a vállalkozás elindításában, 65%-uk a számlázó kiválasztásban és 62%-uk a havi könyvelésben is számít rájuk. Ebből látszik, mennyire fontos a könyvelőknél a szakmai tanácsadás is, és ezért is érdemes minél inkább automatizálni az adminisztrációs teendőket.

Fontos a záróbevallás?

A felmérésünk alapján a vállalkozások 92%-ban azzal kapcsolatban érdeklődnek a könyvelőknél, hogy hogyan tudják a jövőben folytatni a tevékenységüket és csupán 24%-uk érdeklődik a záróbevallással kapcsolatos teendőkről, holott a jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a korábbi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni.
Sok ügyfél még nincs tisztában azzal, hogy a régi kata időszakot záróbevallással kell lezárnia minden katásnak, és ez a könyvelőkre is nagy terhet ró a következő időszakban.

Mit érdemes beállítani az ügyfeleid Számlázz.hu-s fiókjában a záróbevallás előtt?

A záróbevallás elkészítéséhez érdemes előkészítened az ügyfeleid Számlázz.hu-s fiókját, hogy számodra is minél egyszerűbb és automatizálhatóbb legyen a folyamat. Ehhez hoztunk néhány pro tippet:

  1. Kapcsold be a Számlaverzumot – az automatikus NAV számlaszinkront, ha ügyfeled a Számlázz.hu rendszerén kívül is állított ki számlát, akár számlatömbbel, akár más számlázóval. Így ügyfeled fiókjába minden bejövő és kimenő számlát lekérhetsz a NAV Online Számla rendszeréből. Ezt a funkciót a Beállítások / Fiók beállításai / NAV online adatkapcsolat menüpontban tudod bekapcsolni, használatához az ügyfelednek a Számlázz.hu #profi szolgáltatáscsomagjával kell rendelkeznie.
    A számlák az aktuális év január 1-jétől töltődnek le, és a kimenő számlák közül csak a nem Számlázz.hu-val kiállított, OSS-be küldött külföldi kimenő számlák nem elérhetőek, mivel ezeket nem kell a NAV-ba beküldeni.
  2. Állítsd be a kimenő számlák kifizetettségét napra pontosan. Figyelem: az a fontos, hogy milyen számlákat fizettek ki 2022-ben, nem pedig az, hogy ügyfeled mit számlázott 2022-ben. Emiatt érdemes figyelni a korábbi évek számláit is, amelyeket 2022-ben fizettek ki.
  3. Készíts könyvelést segítő lekérdezési listákat. Kiemelten fontos lehet számodra a főkönyvi adatexport, ami a Listák/Főkönyvi adatexport menüponton keresztül érhető el. Nézd meg, milyen könyvelőprogramokhoz érhető el a főkönyvi adatexport.

+1. Ha pedig automatizálni szeretnéd az adatok átadását, és szeretnél minden számlaadatot látni könyvelőprogramodban, akkor próbáld ki az online pénzügyi adatkapcsolatot, amivel minden könyveléshez szükséges adat automatikusan megérkezik hozzád.

Bízd rá a záróbevallás-varázslóra a többi feladatot is!

Hogy megkönnyítsük a katás időszak lezárását, az autokata csapatával közösen egy záróbevallás-varázsló megoldással készülünk, amivel néhány kattintással elvégezheted a ügyfeleid záróbevallásait. A megoldás terveink szerint a szükséges NAV állásfoglalást követő néhány napon belül elérhető lesz, de már fel tudsz rá iratkozni az alábbi oldalon.

A digitális könyvelőké a jövő

A digitális könyvelési megoldásokról részletesebben a megújult könyvelői oldalunkon olvashatsz. Érdemes követni a Facebook oldalunkat is, mert a napokban számos kata változásokat érintő döntéstámogató anyaggal készülünk, ami könyvelői szemmel is érdekes lehet számodra.

FIGYELEM: 2022. szeptember 1-jével jelentősen változik a kata!

A július 12-én elfogadott „új” kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. A 2022-es kata változásokat ezen az oldalunkon foglaltuk össze.

Segítünk kitalálni, hogyan tovább!

Döntéstámogató oldalunk segítségével közelebb kerülhetsz a számodra ideális adózási formához.

Az autokata szolgáltatásunk értékesítését 2022. július 20-án leállítottuk, a meglévő előfizetések továbbra is élnek, és igény esetén megújíthatóak.

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a korábbi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni. A korábbi kata időszakot egy ún. záró bevallással kell lezárni minden katásnak, melyet a záróbevallás-varázslónkkal elkészíthetsz. A kata záró bevallás készítéséről bővebb információt itt találsz.

irány a kata záró bevallás készítése