737 658 vállalkozás
898 031 felhasználó
461 596 379 kiállított számla
Autokassza az MBH Bankkal (korábban MKB)2023-10-03T14:46:43+02:00

Autokassza az MBH Bankkal (korábban MKB Bank)!

Bejött egy utalás? Nagyon jó! Korábban talán ez következett: irány a számlázási fiók, hogy kikeresd, melyik számlát egyenlítették ki, és rögzítsd a kifizetés dátumát. És még a könyvelőnek is szólni kellett róla.

Az autokasszával ez már nem kell, hogy a Te dolgod legyen!

Regisztrálok

Autokassza az MBH Bankkal (korábban MKB)!

Bejött egy utalás? Nagyon jó! Korábban talán ez következett: irány a számlázási fiók, hogy kikeresd, melyik számlát egyenlítették ki, és rögzítsd a kifizetés dátumát. És még a könyvelőnek is szólni kellett róla.

Az autokasszával ez már nem kell, hogy a Te dolgod legyen!

Regisztrálok

ha ügyfeled utalt, a Számlázz.hu rögtön érzékeli

a számlák fizetettsége automatikusan frissül a fiókodban

ha díjbekérőt egyenlítettek ki, a Számlázz.hu automatikusan elküldi a számlát

Adatszinkron

könnyebb munka a könyvelővel: a fizetettséget ő is azonnal láthatja szoftverében

Adminisztráció helyett értékes munkával töltenéd az idődet?

Szeretnéd, ha a könyvelőd is gyorsabban és könnyebben hozzáférhetne a számláidhoz és a könyveléshez szükséges adatokhoz?

Akkor jó hírünk van: már az MBH Bankkal (korábban MKB) is elérhető az autokassza szolgáltatásunk, így a bejövő tranzakciók és kimenő számláid automatikusan egymásra találhatnak! 🙂

mbh korábban mkb

A pénzügyi adminisztráció a vállalkozók munkájának olyan része, amit sajnos nem lehet elodázni. Rengeteg időt és energiát kell ráfordítani és nagyon fontos, hogy minden határidőre és pontosan legyen kész (hiszen sok múlhat rajta).

Az autokasszaával ezt a sok időt és energiát spórolhatod meg, és biztos lehetsz benne, hogy a program minden bejövő utalást ellenőriz és összepárosítja azokat a megfelelő számlákkal.

További előny, hogy könyvelőd nem fog (egyébként jogosan) zargatni a bejövő utalások bizonylatai miatt, hiszen ha hozzáférése van számlázási fiókodhoz, látni fogja a fizetettre állított számlákat (amiket ugye az autokassza esetében nem neked kell kézzel állítgatnod). Ha pedig könyvelőrendszere és a Számlázz.hu között online pénzügyi adatkapcsolat működik, akkor a számlák adatain kívül a banki tranzakciók adatai is átkerülhetnek a könyvelőprogramjába.

És neked sem kell kínos telefonbeszélgetésekre számítani ügyfeleiddel, ha véletlenül elfelejtetted kifizetettre állítani számláikat, és emiatt a rendszer fizetési felszólítást küld nekik.

Mindehhez csak össze kell kötnöd számlázási fiókodat bankszámláddal, és a teljes folyamat automatizáltan fog működni.

összekötöm

Miért jó ez neked?

Hogyan történik?

Aktiválás lépései

összekötöm

Itt a Számlaverzum (azaz a NAV számlaszinkron)!

Számlaverzum ikon

Szeretnéd, ha minden számláddal ez történne, nem csak a Számlázz.hu-ból kiállítottakkal? Ez is lehetséges! Ha esetleg más számlázóprogrammal vagy kézzel állítasz ki számlát, és ügyfeled utal, az automatikus párosítás működni fog!

érdekel

Online pénzügyi adatkapcsolat

Az autokassza bekapcsolásával nemcsak a számlázási fiókodba töltődik le azonnal és automatikusan bankszámlád tranzakciólistája, hanem a Számlázz.hu képes ezeket a tranzakciós adatokat átadni külső rendszerek felé is (ha ezt engedélyezed a Beállítások között).

Ha a könyvelőd által használt könyvelőprogrammal már létezik a kapcsolat (itt tudod ellenőrizni), és a program fogadja is a banki adatokat, a tranzakciós adatok elérhetőek lesznek a könyvelő számára is. Így nem kell többé a számlákat és tranzakciós bizonylatokat pdf-be mentegetni, nyomtatni és szatyrokban a könyvelődhöz cipelni. Hogyan működik?

olvasd el

Gyakori kérdések

Az autokassza szolgáltatás a #digital és #profi szolgáltatáscsomagban áll rendelkezésedre.

Röviden összefoglalva az a legfontosabb, hogy amikor ügyfeled utal, a közleményben szerepelnie kell a számla/díjbekérő sorszámának vagy a rendelésszámnak.

Hosszabban kifejtve:

1.) Az autokassza egy meglehetősen bonyolult algoritmussal az alábbiakat vizsgálja a beérkezett átutalás közlemény mezőjében:

  • kifizetetlen számla számát,
  • nyitott díjbekérő számát,
  • vagy számlán/díjbekérőn található rendelésszámot.

Ez nem annyira egyszerű feladat, mint elsőre gondolnánk, hiszen:

  • Meg kell találni a számlaszámot akkor is, ha csak “nagyjából” egyezik a számlaszámmal. Például az “ABC-2019-13” számú díjbekérőt akkor is megtalálja az autokassza, ha a közleményben ez szerepel: “Díjbekérő száma: abc 2019 13”.
  • A közlemény mezőben szerepelhet egyszerre több számlaszám is, pl: “ABC-2019-12 és abC-2019-21”. Az autokassza ezeket is sikeresen felismeri és párosítja

2.) Ezentúl az autokassza azt is megvizsgálja, hogy korábban utalt-e már nekünk ez a személy/cég?

  • Ha az átutalás közlemény mezője üres (vagy zagyva a tartalma, tehát nem feldolgozható), akkor a rendszer megnézi, hogy korábban erről a bankszámlaszámról utaltak-e már nekünk. Ha igen, akkor azt is csekkolja, hogy az átutalást vajon melyik számlára, és főleg: melyik vevőnkhöz könyveltük le.
  • Ha van ilyen korábbi átutalás, akkor az átutaló bankszámlaszáma alapján be tudjuk azonosítani a vevőt. Ez segít abban, hogy kifejezetten ehhez a vevőhöz keressünk nyitott számlákat és díjbekérőket.

Blogcikkünkben részletesebben bemutatjuk az autokassza működését.

A banki tranzakciókat csak a „fiókgazda”, az „adminisztrátor”, a „könyvelő” és a „könyvelő (számlázhat)” láthatja – a „számlázó” és a „kezelő” jogosultságúak nem.

A banki folyószámládra érkező összegek automatikusan megjelennek számlázási fiókodban, amint a banktól beérkezik az adat. 

A beállítások oldalon ezt bármikor megteheted. Ekkor több adat nem érkezik a banktól a számlázási fiókodba, de az eddig megkapott adatokat továbbra is megtalálod.

Jelenleg az alábbi bankoknál érhető el az autokassza:

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több bankot integráljunk a Számlázz.hu-hoz.

Az MBH Banknál (korábban MKB) az autokassza kapcsolat érvényességét 180 naponta kell megújítani.

Az autokassza kapcsolat lejárta előtt 8 nappal emlékeztető üzenetet küldünk Neked, melyet megismétlünk a lejárat előtt két nappal, amelyben leírjuk a megújításhoz szükséges teendőidet. A jelenlegi kapcsolatod érvényességének idejét itt tudod ellenőrizni.

Az autokassza kapcsolat érvényességét érdemes a lejárat előtt megújítani, a megújítás folyamata pontosan ugyanúgy történik, mint az összekötés.

A kapcsolat megújítása előtt szintén szét kell bontanod a meglévőt, ha még nem járt le. Ezt itt tudod megtenni, az újbóli összekötés lépései megegyeznek az aktiválás lépéseiről szóló videóban látott teendőkkel. Ez a kapcsolat újabb 180 napig lesz érvényes.

Amennyiben a kapcsolat lejárt, és a lejárat dátumát követően újítod meg az autokasszát, a köztes időszak tranzakciói is megjelennek majd a fiókodban, és a párosítás is megtörténik utólag, amennyiben az inaktív napok száma nem több 90 napnál. A banki tranzakciók adatait tehát 90 napra visszamenőleg hívjuk le, így ha az inaktív időszak ennél hosszabb, akkor egyes tranzakciók nem lesznek elérhetőek a Számlázz.hu-fiókban.

Igen, az MBH Banknál (korábban MKB) egyszerre több bankszámlával is működik az autokassza. Ha más, autokasszára képes banknál is van számlád, természetesen azokkal is össze lehet kötni egyidejűleg.

Figyelem! Összekötésekor nagyon fontos, hogy az utolsó bankszámla összekapcsolása sikeres legyen! Abban az esetben, ha az utolsó bankszámla összekötése megszakad vagy sikertelen, a korábban sikeresen összekötött bankszámlák kapcsolatát is bontja a rendszer (ez bankspecifikus jelenség).

Fontos! Nem minden banknál lehetséges a több bankszámlaszám egyidejű összekötése. Nézd meg, hogy a többszámlás működést hogyan és mely bankoknál vezetett bankszámlák esetében tudod beállítani!

Az autokassza szolgáltatás használatával nem csak a beérkező tranzakciókat párosítjuk az általad kiállított számlákkal, hanem a neked kiállított számlákhoz is hozzárendeljük automatikusan az általad indított utalásokat.

Fontos, hogy ebben az esetben az általad indított utalás közleményében pontosan és elkülönítetten szerepeltesd a fizetendő bizonylat sorszámát, így a rendszer gond nélkül kezelni fogja a folyamatot.

Amennyiben a párosítás automatikusan mégsem valósulna meg (például hibás közlemény miatt), akkor van lehetőség őket manuálisan összepárosítani.

A bejövő számlák és kimenő utalások párosításáról további részleteket Tudáscentrumunkban találsz.

A banki tranzakciók adatait az MBH Bank (korábban MKB) esetében 90 napra visszamenőleg hívjuk le a számlázási fiókba.

A Számlázz.hu a Magyar Nemzeti Bank által kiadott AISP-engedélyének keretén belül indította el az autokassza szolgáltatást. Az engedély rendkívül szigorú szabályokhoz kötött, amelyeknek a Számlázz.hu maximálisan eleget tesz, így a rendszerünk biztonságát az MNB igazolja.

Ők is az autokasszát választották

Perényi Szonja
Marcella by Yum-Yum

Mindig megjelenik valamilyen új funkció, folyamatos a fejlesztés a Számlázz.hu-nál, és ez azért jó Nekem, mert tudom, hogy mindig a legújabb dolgokat próbálhatom ki a számlázási piacon. Ez a profi hozzáállás inspirációt ad a saját munkámban való folyamatos fejlődéshez és fejlesztéshez!

Bedő Beatrix
Impact Hub Budapest

Nagyszerűnek tartom ezt az innovációt, az autokassza megkönnyíti az életemet, és ezáltal sokkal átláthatóbbá tette mind a banki, mind a számlázási folyamataimat.

Doró Viktória
ReCity Magazin

Őszintén szólva a vállalkozói léttől pont azért tartottam mindig távol magam, mert nagyon ijesztő volt a könyvelés, számlázás, papírmunka, adminisztráció…
Azért nagyon jó az autokassza és a Számlázz.hu, mert az egész borzalmas procedúrát legalább egy kicsit megkönnyíti!

Még több infó az autokasszáról

Még több betöltése

Ingyenes, kötelezettség nélküli

Regisztráció