Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2018.04.03. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

UPDATE: 2017. novemberében számos új szolgáltatást, és új szolgáltatási csomagokat vezettünk be. Az alábbi cikk adatai tehát elavultak lehetnek, aktuális díjszabásainkért ide kattints! Emellett archiválási szolgáltatásunk is megújult az aktuális leírást itt találod.

Előző bejegyzésünkben egy valós esettanulmányon ismertettük a papír alapú számlák digitális tárolásában rejlő lehetőségeket. A Számlázz.hu képes a törvényi szabályozásnak mindenben megfelelő módon digitálisan archiválni a papír alapú számlák másolati, azaz számlakibocsátónál maradó példányát. Bár a funkciót kifejezetten nagy számlaforgalmú ügyfeleink részére fejlesztettük ki, az nagy segítséget jelenthet azok részére is, akik havonta csak néhány tucat (vagy kevesebb) számlát állítanak ki.

Hogyan működik a szolgáltatás?
A Számlázz.hu eddigi logikáját követve: rém egyszerűen.
  1. A Beállítások oldalon megadható, hogy papír alapú számlák esetén csak az első (eredeti) példány nyomtatására tartunk igényt:
    Papír számlák digitális archiválása
  2. Papír számla kiállításakor elegendő az első példányt (vevő példánya) kinyomtatni.
  3. A Számlázz.hu minden éjfélkor automatikusan összegyűjti az előző nap készített papír számlákat, és egy darab PDF dokumentumot készít azok alapján: ez maga a digitális archívum.
Tehát gyakorlatilag nincs különösebb teendő, illetve az eddigieknél kevesebb a feladat: csak a számla első példányának nyomtatása szükséges (a vevő részére), a második példánnyal (tehát a nálad maradó példánnyal) egyáltalán nem kell foglalkozni. Az így létrehozott digitális archívum egy esetleges NAV ellenőrzéskor elektronikus formában leadható az adóhatóság részére (feltéve persze ha bekérik a számlákat).
Hogyan kell aktiválni a szolgáltatást?

Bejelentkezés után a menüben a Számlák menüpanel második pontja a Papír számlák archívuma. Ide kattintva egy általános információs képernyőre jutunk (1. ábra), ahol a szolgáltatás alapjairól tájékozódhatunk. Az oldal alján található az archívumok automatikus létrehozását bekapcsoló gomb.

Mennyibe kerül a szolgáltatás?
A szolgáltatás aktiválása egyszeri 1.900 Ft (+áfa) díjért vehető igénybe. Ezt követően a létrehozott digitális archívumok után szükséges alkalmankénti árat fizetni. Ez az összeg a díjcsomaghoz rendelt e-számla darabárral egyezik meg, tehát Prémium díjcsomag esetén 45 Ft (+Áfa), míg E-számla díjcsomag esetén mindössze 6 Ft (+Áfa). Ezt a darabárat folyamatosan terheli be a rendszer a cég Számlázz.hu-s fiókjába azokon a napokon, amikor papír számla kiállítása történt. Tehát ha havonta tíz alkalommal (tíz különböző napon) történik számlakibocsátás egy E-számla díjcsomagban levő cégnél, akkor a digitális archiválás díja abban a hónapban 60 Ft (+Áfa). Ennek az összegnek a kifizetése 3.000 Ft elérése után lesz aktuális (erről a cégtulajdonos automatikus értesítést kap majd).
Az így létrehozott archívumok megőrzési ideje megegyezik a használt díjcsomagban definiált megőrzési időkkel (lásd: Szolgáltatáscsomagok)
Hol találom az így archivált papír számláim?
Ugyanott, ahol a bekapcsolás történt, a Számlák menüpanel második pontja alatt: Papír számlák archívuma. Szükség esetén inenn le is tölthetők az archívumok.
Kikapcsolható a szolgáltatást?
Igen, ugyanezen a képernyőn. Ebben az esetben az eddig létrehozott archívumok a megőrzési időn belül továbbra is elérhetők, viszont a szolgáltatás bekapcsolása ismételten díjköteles.
Kinek ajánlható a szolgáltatás?
Azoknak, akik sok számlát állítanak ki, hiszen így jelentős megtakarítást érhetnek el (nyomtatási darabszám feleződése). De azoknak is, akik kevesebb, vagy kevés számlát állítanak ki, hiszen a Számlázz.hu-s fiókban elérhető papír számla archívum mindenképpen kényelmesebb, mint a lefűzött akták őrzése és hurcolása (8+1 éven keresztül).

Ha bármilyen kérdése van, állunk rendelkezésére itt a blogban, vagy kapcsolatfelvételi oldalunkon.

Ha még nincs számlakibocsátó fiókja,
itt egy perc alatt létrehozhatja a sajátját: kattintson ide.

Regisztrálok