Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.03.23. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Regisztrációt követően a friss számlakibocsátói fiókhoz egyetlen felhasználói névvel lehet hozzáférni. Most megmutatjuk, hogyan lehet további Számlázz.hu-s felhasználókat meghívnod a létrehozott fiókhoz, és hogyan lehet ezt megtenni úgy, hogy magunk szabályozhatjuk a közreműködő személyek jogosultsági szintjeit.

A létrehozott Számlázz.hu-s fiók ura a Fiókgazda, aki további (jogosultságok által szabályozott) hozzáférést biztosíthat a fiókhoz például a könyvelő részére vagy az alkalmazottaknak. Ezek a funkciók a Vezérlőpultról kezdeményezhetők. A rendszer összesen négy jogosultsági szintet ismer, amelyek egyre bővülő hozzáférést biztosítanak a számlakibocsátó fiókhoz.

Könyvelő – csak olvasási jog. Megnézheti a számlákat, lekérdezéseket futtathat, listákat és adatexportot kérhet a könyvelői rendszer felé.

Könyvelő (számlázhat) – A könyvelői olvasási jog jogosultságai mellett számlákat készíthet és sztornózhat, számlaértesítőt és fizetési felszólítást is küldhet.

Számlázó – a könyvelői jogok mellett készíthet számlát, sztornózhat, módosíthatja a törzsadatokat és a fiók beállításait, továbbá számlaértesítőt és fizetési felszólítást is küldhet.

Kezelő – a Számlázóval megegyező jogkör, továbbá lekérdezéseket, listákat és főkönyvi adatexportot is indíthat.

Adminisztrátor – teljes jogkör, ide értve a hozzáférések (felhasználók) szabályozását is. Meghívhat új felhasználót, módosíthatja az egyes felhasználók hozzáféréseit, akár meg is vonhat hozzáférési jogot.

Fiókgazda – ő az, aki létrehozta a számlakibocsátó fiókot. Adminisztrátori jogkörrel rendelkezik.

Könyvvizsgáló: A könyvvizsgáló főleg adózási és könyvelési funkciókhoz fér hozzá (többek között áfa analitika, áfa lista, lekérdezések, könyvelői- és könyvvizsgálói csomag letöltése, költségszámlák megtekintése vagy épp adatexport). Ezek mellett végezhet egyes számla- és fiókműveleteket is (számlák tömeges letöltése és nyomtatása, bejövő számlák megtekintése, archív számlák visszatöltése, partner- és termékadatok megtekintése).

Meghívó küldése

Új felhasználó meghívásához csak a személy nevét és email címét kell megadni, és persze a jogkört, amellyel a meghívott rendelkezni fog. A meghívót (email) a megcélzott személy elfogadhatja vagy elutasíthatja. A kiküldött meghívó 14 napig használható fel.

A meghívó elfogadásakor lesz lehetőség arra, hogy a meghívott személy megadja a saját maga által választott bejelentkezési nevét és jelszavát. Ha már rendelkezik (bármilyen) hozzáféréssel a Számlázz.hu-hoz, használhatja azt a bejelentkezési nevét és jelszavát is (sőt, ez a javasolt).

A Fiókgazda és az adminisztrátor mind a meghívó elfogadásáról, mind pedig az esetleges elutasításról email üzenetet kap.

A fiókhoz hozzáférő felhasználók szintén a Vezérlőpulton tekinthetők meg. Itt megváltoztatható a hozzáférés jogosultsági szintje, illetve maga a hozzáférés is megszüntethető. Láthatók a kiküldött, de még el nem fogadott meghívók is, amelyek a „felhasználás” előtt még visszavonhatók.

Fiók hozzáférések

Egy felhasználó több Számlázz.hu-s fiókhoz is hozzáférhet, tehát nincs szükség arra, hogy cégenként külön bejelentkezési nevet hozzon létre. Ez két esetben lehet fontos:

  • azoknál a könyvelőknél, akiknél több ügyfél is a Számlázz.hu-t használja számlakibocsátásra,
  • továbbá abban az esetben, ha valaki több cége számlázását is a Számlázz.hu rendszerével oldja meg.

Végül egy rövid segítség azoknak a felhasználóinknak, akik több céges fiókkal is rendelkeznek, és ezeket a fiókokat szeretnék egyetlen bejelentkezési névvel elérni.  Tegyük fel, hogy a jövőben az Alma Kft.-s bejelentkezési neveddel szeretnéd a Körte Kft.-s fiókodat is használni. Ennek módja a következő:

  1. Jelentkezz be a Körte Kft.-hez tartozó számlakibocsátói fiókodba.
  2. Onnan küldj meghívót saját magad részére, a saját e-mail címedre.
  3. Jelentkezz át az Alma Kft.-hez tartozó fiókodba a jövőben használandó bejelentkezési névvel.
  4. Ezt követően kattints a meghívó e-mailben található hivatkozásra (elfogadom a meghívót). A kapcsolat az Alma Kft.-s bejelentkezési neved és a Körte Kft.-s fiókod között azonnal létrejött.
  5. Jelentkezz ki, és a régi azonosítóddal ismét jelentkezz be a Körte Kft.-s fiókodba. Ez a bejelentkezési név itt Fiókgazda. A Vezérlőpulton ezt a jogosultságot add át az Alma Kft.-s belépési azonosítódnak.
  6. Kijelentkezés után belépve az Alma Kft.-s azonosítóddal, törölheted a feleslegessé vált hozzáférést a másik cégedtől.

 

FRISSÍTÉS: Szeretnél még többet tudni a felhasználói szerepkörökről és jogosultsági szintekről? Akkor olvasd el a legfrissebb bejegyzésünket a témában!

Észrevételeidet, kérdéseidet várjuk itt a blogbejegyzés alatt, vagy Számlázz.hu-s fiókodba bejelentkezve a kapcsolatfelvételi oldalon.