Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.05.23. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Megismétlem a (talán nem is annyira) meglepő címet: szeretjük a könyvelőket. Érdekel, hogy miért?

  • …mert ők felelősek a céged (és további 1-2-5-10 cég) könyveléséért az adóhatóság felé, ami komoly felelősség.
  • …mert a hatályos jogszabályok cseppfolyóssága, állandó változása nem csak stressz alatt tartja őket, de komoly szakmai felkészültséget is megkövetel tőlük.
  • …mert olyan információkat kaphatsz tőlük, amelyeket máshonnan nem tudsz megszerezni, mégis létfontosságúak a cég életében.
  • …mert a heti rendszerességgel érkező adózási határidők miatt nem tudnak rendes szabadságra menni.
  • … és legfőképp mert el kell viselniük a cégtulajdonosok/cégvezetők rigolyáit!

Ezek a rigolyák legfőképp abból fakadnak, hogy a cégvezetők – érthető módon – elsősorban a vállalkozás fejlesztésére, a termelésre, és a zökkenőmentes üzemeltetésre figyelnek. A papírmunka, a számlák és bevallások számukra másodlagosak, inkább a szükséges rossz kategóriájába tartoznak.

Fontos határidő előtt a könyvelők jó része előbb kéri, majd követeli a vállalkozás ki-, és bejövő számláit, továbbá azokat az információkat, amelyek alapján a munkáját el tudja végezni. Ez a „zaklatás” kellemetlen a cégvezetőnek és szükséges rossz a könyvelőnek.

Akik figyelemmel követik blogunkat, már tudják, hogy a Számlázz.hu erre már nyújt megoldást: egy fiókhoz hozzáférhet a könyvelő csak olvasási jogosultsággal, és így a vevői számlákról „önjáróan” szerezhet információkat. Lekérdezheti a kibocsátott számlákat, áfalistát kérhet, és számos könyvelőprogramba exportálhatja a kibocsátott számlák adatait.

Ezt a hozzáférést eddig csak a cégvezető (vagy a számlázással foglalkozó adminisztrátor) biztosíthatta a könyvelő részére: e-mail alapú meghívót küldve (bővebb információ itt). A mai naptól a kezdeményezést a könyvelők kezébe adjuk: ők maguk közvetlenül megszólíthatják a könyvelt cég számlázásért felelős munkatársát, hozzáférést kérve a Számlázz.hu-s fiókhoz.


Cég keresése név vagy adószám alapján

A kérés elküldése a Vezérlőpultról kezdeményezhető a jobb oldalon található „Csatlakozni szeretnék egy céghez” gombra kattintással kezdeményezhető. Itt a vállalkozás neve vagy a vállalkozás adószáma begépelésével kell megkeresnünk azt a céget, amelynek a fiókjához szeretnénk hozzáférni. Bármelyik adat alapján is keresünk, mindig a pontos nevet, vagy a teljes adószámot meg kell adnunk. A hozzáférési kérelem küldése innentől pedig csak egy kattintás… és a céges fiók adminisztrátora máris levelet kap a kérelemről.

A kérelmek elfogadása szintén néhány kattintás: az adminisztrátornak csak a hozzáférés jogkörét kell kiválasztani.

Hozzáférési kérelem engedélyezése – vagy elutasítása

Fontos! A hozzáférés engedélyezése előtt mindenképpen ellenőrizd az igénylő nevét és e-mail címét. Csak ismert címről kezdeményezett kérelmet fogadj el, ha azt megbízható személy küldte. Szükség esetén vedd fel a kapcsolatot hozzáférési kérelmet küldő személlyel!

Frissítés: 2020. februárjától új könyvelői jogosultság érhető el: A „Könyvelő (számlázhat)” jogosultsággal a könyvelő nemcsak olvasási, hanem írási jogot is kap, így a könyvelő már számlázhat, díjbekérőt állíthat ki, tömeges műveleteket végezhet, fizetési felszólítást, számlaértesítőt küldhet, az archív számlákat visszatöltheti, a partner- és termékadatokat módosíthatja. Minden infó a jogosultsági szintekről itt.