Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2023.12.01. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2023. december 1-től áraink megváltoztak!

Az áremelés érintette szolgáltatáscsomagjainkat, a Keret- és adófigyelőt, valamint a tranzakció alapú (külön díj ellenében igénybe vehető) szolgáltatásokat is (így tehát az önszámlázást és megbízott számlakibocsátást is). Emiatt a cikkben szereplő árak már nem érvényesek. A jelenleg érvényes árakért kattints Csomagok és árak összehasonlító oldalunkra!

Mi az a megbízott számlakibocsátás?

Megbízott számlakibocsátás akkor történik, amikor nem az értékesítő (szállító) állítja ki a számlát, hanem ezzel a feladattal harmadik személyt bíz meg.

Megbízhatja a számlakibocsátással a vevőt is?

Igen. Ezt hívjuk önszámlázásnak. Az önszámlázás a megbízott számlakibocsátás speciális esete: amikor a vevő bocsátja ki a számlát a szállító helyett. Ilyen esetekben a számlán fel kell tüntetni: „önszámlázás”.

Frissítés: 2021. július 22-től rendszerünk automatikusan feltünteti önszámlázás esetén az „önszámlázás” feliratot a számlán.

Mi az önszámlázás előnye?

Ha a vevő „jobban tudja” milyen összegeknek és hogyan kell a számlán szerepelnie, átvállalhatja a szállítótól (számlakibocsátásra kötelezettől) a számlázás feladatát. Így biztos lehet benne, hogy a számlán az és úgy fog szerepelni, amire szerződött a beszállítójával. További előny a számla kézbesítése: ilyenkor a vevő bocsátja ki a számlát, tehát nem kell „várnia” a beszállítójára.

Hogyan támogatja a Számlázz.hu a megbízott számlakibocsátást?

Ha megbízott számlakibocsátóként szeretnél fellépni (számlázni) egy másik számlázási fiókban, akkor kérhetsz speciális, megbízott számlakibocsátásra alkalmas hozzáférést. Ehhez bejelentkezés után a Vezérlőpulton kattints erre gombra:
Csatlakozás céghez
Add meg annak a fióknak az adószámát, aki megbízott a számlakibocsátással:

Csatlakozni szeretnék - megbízott számlakibocsátás

Válaszd ki a megbízó céget a találatok közül, és jelöld be, hogy megbízott számlakibocsátóként szeretnél eljárni. A megbízó (fiókgazda) kap majd egy emailt, amellyel engedélyezheti a hozzáférést. Ha a megbízónak még nem lenne számlakibocsátó fiókja, akkor regisztráljon ingyen.

A Vezérlőpulton megtekintheted azokat a felhasználóidat, akik megbízott számlakibocsátói jogkörrel rendelkeznek egy másik fiókban:

A megbízó cég számára fontos információ: a megbízott felhasználó csak azokat a számlákat látja, amelyeket ő maga bocsátott ki. Ez azt jelenti, hogy a megbízó cég a saját fiókját tetszőleges egyéb számlakibocsátásra is használhatja: nem kell félnie attól, hogy a többi számlájába a megbízott vállalkozás „belelát”.

Ez működik automatikus számlakibocsátás (Számla Agent) esetén is?

Igen, de itt is él a megkötés: a Számla Agenttel kapcsolatot tartó felhasználó (bejelentkezési név) csak egyetlen fiókhoz férhet hozzá. Ebben az esetben ez (értelemszerűen) a megbízó fiókja.

További extra szolgáltatásunk: van lehetőség arra is, hogy a megbízó számlakibocsátó fiókját a megbízott automatikusan létrehozza (automatikus regisztráció). Erre egy specializált Számla Agent rendszerhívás szolgál. Részletes információért vedd fel velünk a kapcsolatot.

A számlázás költségeit ki viseli?

Megbízott számlakibocsátás esetén mind az e-számla, mind az esetlegesen használt Számla Agent szolgáltatás költségeit a megbízott viseli. Ez azt jelenti, hogy megbízottként állíthatsz ki e-számlát a megbízó fiókjában akkor is, ha a megbízó fiókja az ingyenes (#free) csomagban van.

A megbízott számlakibocsátót terhelő költség egységesen 25.000 Ft+áfa / hó. Ez független attól, hogy hány vállalkozás nevében bocsát ki számlát az adott hónapban.
Ha kérdésed van, itt találsz részletes információt: kattints ide, vagy vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

Ha nincs még saját számlakibocsátó fiókod, regisztrálj: KATTINTS IDE.