Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.30. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Rég tudjuk, hogy konferenciára nem az előadások, hanem a beszélgetések miatt kell menni. A mindenkori Internet Hungary előcsarnoka és folyosói például eleve sokkal nagyobb tömeget képesek befogadni, mint a termei együttvéve.. 🙂 (Ez persze nem egészen igaz, de van benne valami.) Most ezt az alaptételt egészítsük ki azzal, hogy nem is az előadások, nem is a beszélgetések miatt, hanem azért az összképért érdemes részt venni, azért az inspirációért, amit a prezentációkból és a találkozásokból összességében meríthetünk. 

A Számlázz.hu csapat egy része a második napot is „bevállalta”, de ketten már itthon összegzünk – és az összbenyomás, amit magunkkal hoztunk, kifejezetten vidám. De lehet, hogy főleg emiatt a kép miatt…,

Berényi Konrád, Csermely Ákos, Forgács Mariann, Bihari Viki, Joanelli Tamás, Kis Ervin Egon – barátaink, munka-társaink, és egyben a hazai net-szcéna legnagyobb öregjei és fiataljai

… amit kizárólag ehhez a Samsung-reklámhoz tudok hasonlítani 🙂 :

Ellen és a többiek (Forrás: Twitter)

Szóval, az idei Internet Hungary megint impozáns tömeget autóztatott le Siófokra. Ráadásul idén mi is meghívást kaptunk előadni, konkrétan a Startup terem „Akik már révbe értek” szekciójába. Elmesélhettük a most induló startuppereknek, hogy egy tízéves „grow-up” min ment végig, tehát min fognak feltehetően ők is végigmenni 10 év alatt, és ez nekünk is fontos alkalom volt az összegzésre.

Lapozd végig az előadásunkat, itt látod a slide-okat:

Közvetlenül utánunk Straub Fanni következett, aki a FoglaljOrvost.hu alapítója, és nem mellesleg elkötelezett Számlázz.hu-használó. A vele való beszélgetésből megint kiderült, hogy a hasonló beállítottságú „net-csinálók” nemcsak a saját felhasználóik bookmarkjai között, hanem előbb-utóbb offline is találkozni fognak.

Az idei IH nekem ezekről a net-csinálókról szólt. Például Szigetvári József, a Szállás.hu vezetője beszélt m-commerce-ről: a mobil már nem stratégia, hanem a lényeg, a mobil már nem egy nyaraló, ahova néha lemegyünk pihizni, hanem konkrétan leköltöztünk. A mobil nem egy eszköz, hanem a fogyasztó új gondolkodása. – mondta.

Szigetvári József, IH 2015 (Forrás: FB)

Kis Ervin Egon most is nagyon következetesen smartcommerce-ről beszélt, és még tovább ment: szerinte a jövő okos-kereskedői még csak nem is a ma e-kereskedői lesznek, hanem vagy a mai offline kereskedők, akik hirtelen egyszerre kettőt lépnek előre az evolúciós létrán, vagy teljesen mások, akiket még nem is ismerünk, mert még rejtőznek a tojáshéj mögött.

Például egy mai offline és egy e-kereskedő között is épp akkora a különbség, mint anno a kis- és nagykereskedő között volt. Menkó Nikolettet is meghallgattuk, aki arról a kismilló apró trükkről beszélt, ami megkülönbözteti a kettőt egymástól, ilyen például a kép erejének pontos ismerete.

A drónok is egy olyan trendet mutatnak, ami még nem érett be, de már hype-nál is több: erősen sejthetjük, erre van az előre. Vaszary Zsolt egy valódi drón-evangelista, az előadása címéhez hűen valóban teljesen utópisztikus volt, amiről beszélt. Technológiai felkészületlensége miatt az ipari felhasználástól még messze van a drón-használat, de talán 2 éven belül egy átlagos városkép már simán egy újabb emelettel lesz magasabb.

Valamiért Horváth Zoltán előadása nem töltötte meg a Kék termet, pedig simán megérdemelte volna, mert a zeneletöltés piaca tökéletes előrejelzést tud adni a teljes webes piacnak, viszont mi nagyon élveztük – annál is inkább mert egyikünket egy merész tipp miatt nyílt színen lezsenizett az előadó… 🙂 Amit pedig megtudtunk, hogy a zenehallgatás (vagyis a tartalomfogyasztás mint olyan) a subscription alapú streaming irányába tart, ha máris meg nem érkezett oda, a letöltés a fejlődő piacok miatt van még mindig (és még egy ideig) második helyen. A filmipar is ezt a trendet követi, „ezért kísértetváros Hollywood„, állította merészen az előadó.

Mit hallottunk még? 

Neuromarketinget (agyhullámok megfigyelése alapján pontosan meg lehet mondani egy vírusvideóról, hogy sikeres lesz-e – és hogy csak „körbeszalad”, vagy márkaismertséget is fog-e hozni), Ihász Ingridet (a fogyasztói meggyőzésnek két alapszakasza az aktív és a passzív szakasz, a kettőt pedig a trigger és a vásárlás íveli át egymásra), Uj Pétert (a komment-kultúra halott), György Pétert (szerinte a logika halála miatt halott a komment-kultúra), Pál Feri atyát (a döntésed: „elég jó” éppen tökéletes, fogadd el és örülj neki) – és egy csomó szuper folyosói pletykát, amit természetesen nem árulhatunk el… 🙂

IH 2015 – full house (Forrás: FB)

Csermely Ákos előtt pedig egy HATALMAS kollektív kalapemelés: ilyen zseniálisan megszervezett tömegrendezvényt nemhogy nem láttunk még, de elképzelni sem tudtunk volna itt és most. Mondok csak egyet: színes csíkok a padlón vezetnek a termekhez…! 🙂 Eye-candy, de ha még erre is jutott energia, el tudod képzelni, milyen volt a technika, a technikusok, a hosztesszek, az étel-falatkák és a többi részlet, amikben maga az ördög lakozik – szinte érthetetlen… Ugyanez a kalapemelés megy az fps-nek és a ConfCat-nak, ami Laci szavaival: überkirály is és frenetikus IS egyúttal. 🙂

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST