Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.01.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2016 január elsejével tovább szigorodnak a számlázóprogramokkkal szemben támasztott jogi követelmények. Az új szabályozás értelmében minden számlázószoftverben léteznie kell egy „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás”* nevű funkciónak.

* 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A§
A számlázó programnak olyan önálló, de a programba beépített,
‘adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás’ elnevezésű funkcióval

kell rendelkeznie, amelynek elindításával adatexport végezhető

 

Ki fogja használni a számlázóprogramoknak ezt az új funkcióját?

A neve ellenére ezt a funkciót nem az adóhatóság, hanem a számlakibocsátó vállalkozás fogja használni (Számlázz.hu-s szóhasználattal élve: a fiókgazda). Az adóhatóság ugyanis az ellenőrzési folyamat részeként kérheti (de nem feltétlenül kéri) a kibocsátott számlák részletes adatait is.

Mi ez az új funkció?

Az új funkció gyakorlatilag egy lekérdezés, amellyel meghatározott szempontok szerint le lehet kérdezni a programmal kibocsátott számlákat.

Egy egyszerű lekérdezési lehetőségről van tehát szó?

Igen. A jogszabály azonban előírja a keresési feltételeket és a lekérdezés adatformátumát is.

Melyek a lekérdezési feltételek?

A számlákat le kell tudni kérdezni a készítés időpontja szerint (dátum -tól és -ig), továbbá számlaszám szerinti intervallumban is**.

** 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11/A§
a) a kezdő és záró dátum (év, hónap, nap)  megadásával
meghatározható időszakban kibocsátott, illetve
b) a kezdő és a záró számlasorszám megadásával meghatározható
sorszámtartományba tartozó számlákra.

És az adatformátum?

A számlák adatait specális, XML formában kell szolgáltatni. Ez egy programok által olvasható adatforma, tehát kizárólag arra alkalmas, hogy a kibocsátott számlák adatait később az adóhatóság informatikusai elemezzék.

Mi a teendőm akkor, ha Számlázz.hu-t használok?

Semmi különös. Az összes Számlázz.hu-t használó vállalkozás részére folyamatosan és díjmentesen biztosítjuk az éppen aktuális jogszabályoknak történő megfelelést.

Mi a teendőm akkor, ha még nincs saját számlakibocsátó fiókom a Számlázz.hu-n?

Mi sem egyszerűbb ennél: regisztrálj magadnak saját számlakibocsátó fiókot, akár ingyen, itt, és a jogszabálykövetés (is) mostantól a mi dolgunk.

KIPRÓBÁLOM MOST