Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.30. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Tombol a konferencia-szezon, Ákos kollégánk is begyűjtötte a tutit: egész a lengyel Łódź-ig telekocsizott egy jó kis Computer Science konferenciáért.
Szerencsére szóbeli és képes beszámolót is készített – alább a sztori, benne az aktuális „Vissza a jövőbe”, és mellé a zseniális lengyel graffiti-kultúra. Polgár Ákos:

Sörök

Az első állomás Katowice városa, ahol megérkezve a hostelbe rögtön egy kis nyelvi problémába ütköztem. Kommunikációnk a recepciós úrral a Kin dza dza egyik párbeszéde is lehetett volna. Bő tíz perc alatt sikerült elmagyarázni, hogy számlát szeretnék kérni, habár a Google fordító nélkül valószínűleg még most is beszélgetnénk…

Délelőtt egy kis városnézés meg egy sör, délben indultam tovább Łódź-ba, ahol szintén végigjártam a környéket. Elég nagy diverzitás tapasztalható ebben a folyamatosan fejlődő iparvárosban. Láthatóan mindent újítanak fel, igyekeznek az uniós pénzeket jól elkölteni, ami – ahogy hallottam, többé-kevésbé – sikerül is nekik.

Témák 

Maga a konferencia meglepően változatosra sikerült, mérnöktől a matematikusig mindenki megtalálhatta a maga tartalmát. Nagyon jó volt látni, hogy a mesterképzésen tanultak nemcsak holmi papírra vetett tételek, hanem lehet használni őket a gyakorlatban is: pl. a mesterséges intelligencia alkalmazásai, számítások optimalizációja, vezeték nélküli szenzor hálózatok, IT menedzsment, programozási nyelvek, vagy a friss IT trendek.  

Egyik kedvencem „Generating DB access code from domain models” című előadás volt, ahol egy olyan editort és kód generátort mutattak be, amely képes egy angol nyelvű forgatókönyvből UML-ek generálására, mint például a használati eset vagy az osztálydiagram. A diagramokból később kódot generál, még később modell réteget hoz létre, amely az adatbázissal is kapcsolatban van. Második helyen végzett a „The cognitive cycle„, ami a mesterséges intelligencia fejlődését és mai felhasználási eseteit mutatta be kicsit elbeszélésszerűen, de megtudhattunk olyan információkat is, hogy mitől nem működik precízen a Google fordító. (Talán ha korábban tudom, a katowicei hostelben is könnyebben boldogulok…:) 

Itthon a többiekkel is megosztottam, amit az „An Architecture for Secure Web Resource with Outsourced Database” c. előadáson hallottam: egy wordpress weboldal által használt MySQL adatbázis titkosításáról szólt, ahol a szerzők egy ún. crypto environment-et hoztak létre, amely tartalmazott kódolási algoritmusokat, képes volt egy meta fájlban kezelni az adatokat, az adatbázis kérésekre kódolt választ adni a kódolt adatbázisból, és a válaszokat dekódolni. 

More Practical Application of Trust Management Credentials„: a szerzők egy logikai nyelvet építettek különböző üzleti folyamatok kezelésére, optimalizálására. Elemei egységek, személyek, szerepkörök és szabályok. A szabályok közt lehetett időbeli függést is definiálni.

Borok

 

Igazi áttörés ugyan nem nagyon született, de érdekes volt látni, megvitatni, hogy ki milyen technológiák és algoritmusok keverékéből old meg egy-egy speciális problémát. Ezekből pár ötlet persze az én fejemben is elindult. Érdekeseket beszélgettünk a szervezőkkel, szakmáztunk, de sorra került az országaink kulturális hasonlóságainak, különbségeinek megvitatása is.

A konferencia mellé szervezett három társasági eseményből az egyik egy borkóstolóval egybekötött vacsora volt, ahol a francia borok mellett – meglepő módon – két lengyel bort is meg lehetett kóstolni. Az első meglepően nem volt rossz, a második pedig meglepően jó volt.

A többi esemény helyett a város graffitiit mentem felfedezni. Ha nem csak pálcikaembereket tudnék rajzolni, vettem is volna pár flakon Montanát.:)

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST
Ákos, köszönjük, stúdió:
Ha nincs még saját számlakibocsátó fiókod,
regisztrálj magadnak, akár ingyen, itt!