Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

czondorEz a kacifántos történet még anno 2016 októberében kezdődött, amikor részt vettünk a NAV aktuális évvégi e-számlázással kapcsolatos fejtágításán.

Az előadást az adóhatóság legendásan legképzettebb e-számla szakértője, Czöndör Szabolcs tartotta, akivel már számos ponton kapcsolódott a Számlázz.hu élete – és bár komoly fenntartásokkal érkeztünk a teljes délelőttöt betöltő eseményre (vajon mit lehet ebből a témából ennyi órán keresztül kihozni…?), végül nem kellett csalódnunk.

Szabolcs az aktuális jogszabályi változások sivatagát valós NAV-ellenőrzések során tapasztalt érdekességek oázisaival frissítette fel, lebilincselő előadásában valódi szafari-élménnyel gazdagodhattak a résztvevők…

Egy példaként (természetesen név nélkül) ismertetett adóellenőrzés során akadtak munkatársai egy nagyon furcsa dokumentumra: ez a bizonyos dokumentum „azt állította magáról”, hogy ő egy elektronikus számla. Szakértőnk szerint ez az elképesztő teremtmény valahogy így nézhetett ki (képünk illusztráció!):

epszamla

Azt hiszem, erre mondják: fából vaskarika. 🙂

Valós e-számlának minősül-e egy ilyen „szörnyszülött”? Ehhez két feltételt kell teljesíteni.

1. A jogszabály szerint e-számla az, amit elektronikus úton bocsátottak ki és elektronikus úton fogadtak be.

2. Digitális dokumentum tárolása/megőrzése csak elektronikus aláírással és időbélyeggel ellátva lehetséges.

Ennek értelmében tehát valós, a jogszabályoknak megfelelő e-számla bocsátható ki kéziszámlatömbből is, ha:

  • a kéziszámlára minden szükséges tartalmi adatot ráírunk,
  • a kéziszámlát digitalizáljuk (pl. szkennelés pdf dokumentumba), és
  • ellátjuk digitális aláírással és időbélyeggel, majd
  • elektronikus úton továbbítjuk a vevő felé.

Bizony, a magyarok kreativitása nem ismer határt! 🙂

A rejtély megfejtése tehát, hogy vajon mit látunk a fenti képen, szörnyszülöttet, avagy elektronikus számlát-e, utóbbi a helyes válasz, ez valóban egy e-számlának minősíthető tárgy…

Más kérdés, hogy fenti hajcihőre semmi szükség, hiszen a Számlázz.hu-val néhány kattintással bocsáthatsz ki a jogszabályoknak mindig megfelelő e-számlát.
Kipróbálom most