Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Korábban részleteztük, melyek azok a 2017-es jogszabályi változások, amelyek a számlázással kapcsolatosak. Ezek közül is az egyik „legizgalmasabb” a vevői adószám kötelező feltüntetése a számlán:

amennyiben a számla áfatartalma több mint 100 000 Ft, akkor a számlán kötelezően fel kell tüntetni a vevő adószámát.

A jogszabály hatályba lépésének ideje:

2017. január 1.

A változással kapcsolatban nemcsak mi fejlesztettünk a Számlázz.hu-ban hasznos új funkciót. Ezen kívül is számos kérdés merülhet fel benned azonnal. Összeszedtünk ezek közül a 12 legfontosabbat, és persze hozzá a 12 választ – csak azért, hogy te legyél a először képben az összes vállalkozás közül. Olvasd, és küldd tovább vállalkozó ismerőseidnek!

1. A jogszabály a vevő adószámára vonatkozik vagy a számlakibocsátó adószámára?

A számlakibocsátó adószámát eddig is kötelező volt feltüntetni a számlán. Az új jogszabály szerint azonban 100 000 Ft áfatartalom fölött a vevő adószámának feltüntetése is kötelező.

2. Ha a számla áfatartalma nem éri el a 100 000 Ft-ot, akkor nem kell feltüntetni a vevő adószámát? 
Igen, 100 000 Ft áfatartalom alatt nem szükséges feltüntetni a vevő adószámát.

3. Ez bruttóban mekkora érték?
Ez természetesen attól függ, hogy milyen áfakulccsal számlázol. Ha 27 százalékos áfakulcs alá eső termékeket számlázol, akkor ez bruttó 470 370 Ft: ennek az áfatartalma éppen 100 000 Ft.

4. Ezt számlánként kell érteni, vagy adott vevőre vetítve mondjuk az adóévben összesítve?
Jó a kérdés, de a válasz ebben az esetben: a 100 000 Ft-ot számlánként kell érteni, tehát nem kell vevőnként összesíteni.5. Tehát ha „szétszedem” egy értékesítésemet két számlára, ahol a számlánkénti áfatartalom nem éri el a 100 000 Ft-ot, akkor nem kell feltüntetnem a vevő adószámát?
Igen, ebben az esetben nem szükséges. Viszont értelme sincs az efféle trükközéseknek.

6. De honnan tudom meg a vevő adószámát?
A Számlázz.hu esetén elég a vállalkozás nevének kezdetét begépelned, és azonnal megkapod a vállalkozás teljes nevét, a címét, és az adószámát is. Többek között ezért is érdemes a Számlázz.hu-val számláznod.

Gépelsz…

…és azonnal megvan az adószám is!

7. Hééé! És ha a vevőnek nincs adószáma?
Ez akkor fordulhat elő, ha a vevőd magánszemély, esetleg olyan szervezet, akinek nincs adószáma (figyelem! a legtöbb szervezetnek, alapítványnak és egyesületnek VAN adószáma!). Ha a vevőd magánszemély, akkor nincs adószáma és nem is kell ezt az adatot feltüntetned a számlán – még akkor sem, ha a számla áfatartalma több, mint 100 000 Ft.

8. Viszont magánszemélyeknek van adóazonosító jelük. Az itt nem jó?
Nem bizony. Az adószám és az adóazonosító jel két teljesen különböző dolog. Még egyszer: ha a vevőd magánszemély, akkor 100 000 Ft áfatartalom fölött sem kell semmilyen plusz adatot feltüntetned  számlán.

9. Webáruházat üzemeltetek, a vevőim „önjáróan” regisztrálnak és vásárolnak. Akkor be kell kérnem az ő adószámukat is?
Igen. Webáruházak esetén meg kell kérdezned a vevődet, hogy adóalanyként regisztrál-e, és ha igen, akkor érdemes bekérned az adószámát is. Ennek módjáról részletesen írtunk korábbi blogcikkünkben.

10. De én csak olyan kisértékű cuccokat árulok a webshopomban, amiből biztosan nem vásárol senki egyszerre bruttó 470 370 Ft fölött. Akkor is be kell kérnem az adószámot?
Ha biztos vagy abban, hogy az általad kibocsátott számlák áfatartalma nem éri el a 100 000 Ft-ot, akkor nem kell bekérned a vevőd adószámát, és nem is kell ezt az adatot feltüntetned a számlán.

11. És ha hibázok? Ha 100 000 Ft-nyi áfánál több van a számlán, és mégsem szerepel rajta a vevőm adószáma? 
Az baj. Az áfatörvény pontosan leírja, melyek a számla kötelező tartalmi elemei: ezek közé tartozik 100 000 Ft áfatartalom fölött a vevőd adószáma is. Ha ezt nem tünteted fel a számlán, akkor valójában nem bocsátasz ki számlát, hiszen a bizonylat nem teljesíti azokat a feltételeket (kötelező adattartalom), amelyek alapján számlának minősülne. Nem mellesleg a vevőd sem könyvelheti el költségként a bizonylatot és áfa levonási jogot sem gyakorolhat. Szóval jobb erre odafigyelni.

12. OK, meggyőztél: inkább minden számlámra odaírom a vevő adószámát. Azt lehet?
Persze hogy lehet. A kötelező adatokon kívül bármilyen egyéb – nem kötelező – adat is szerepeltethető a számlán. Ha ezentúl minden vevőd adószámát feltünteted a számlán, annak az adóhatóság csak örülni fog – te pedig minimalizálod a számlakibocsátással járó kockázatot.

Ami egyébként is szinte nulla, ha a Számlázz.hu-val számlázol 🙂

12+1. Kapok figyelmeztetést arról, hogy fel kell tüntetnem a vevő adószámát?
Igen! A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha megpróbálsz elkészíteni egy számlát úgy, hogy a vevő adószáma nincs feltüntetve, és a számla áfatartalma 100 000 Ft felett van, akkor a Számlázz.hu figyelmeztet arra, hogy ezt meg kell adnod. (Természetesen amennyiben a vevő magánszemély és nincs adószáma, úgy a rendszer sem fog ragaszkodni ennek feltüntetéséhez.)

Szeretnéd te is egy a változó áfatörvényekhez mindig alkalmazkodó számlázóval készíteni a számláidat? Regisztrálj magadnak saját számlakibocsátó fiókot most azonnal!

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST

Vagy pedig küldd tovább ezt a cikket (egyéni) vállalkozó ismerősödnek. Hálás lesz érte!