Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.03.31. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A vállalkozói lét nem egyszerű, viszont izgalmas és karban tartja az agyvelődet.

Itt van például szilveszter másnapja, ami szinte mindig egybeesik az év első napjával. Egy vállalkozónak ilyenkor újévi fogadalmak helyett az „új év, új jogszabályok!” csatakiáltás jut eszébe.

Nos, ami a számlázást illeti, ezzel van a legkevesebb gondod, hiszen mi folyamatosan követjük az aktuális jogszabályokat – pont azért, hogy neked ne kelljen ezzel kínlódni. Idén januárban azonban olyan trükkös módon (is) változtak a számlázással kapcsolatos szabályok, ami közvetlenül nem érintette ugyan a számlázódat, a vállalkozások/vállalkozók egy részét azonban nagyon is.

Az áfamentes (más néven: alanyi adómentes) állapottal és a KATA szerinti adózással kapcsolatos összeghatárokól van szó. Tegyünk hát rendet a 6-8-12 milliók erdejében!

Tavalyig (2016) alanyi adómentes (áfamentes) lehetett az a vállakozó, akinek az éves árbevétele nem haladta meg a hatmillió Ft-ot. Jogalkotói bölcsességre vall, hogy ugyanez a hatmilliós keret vonatkozott 2016-ban a kisadózókra, becenevén a KATA-sokra. A kettőt tehát együtt (egyszerre) figyelte a vállalkozó, amikor számlázott.

Persze a Számlázz.hu-soknak megint könnyű dolguk volt a beépített KATA keret figyelés miatt:

Idén (2017) januér elsejével a vállalkozók számára kedvező módon, megemelték mind az áfamentesség éves összeghatárát, mind pedig a KATA-s vállalkozó éves maximális árbevételét. Az alanyi adómentesség (áfamentesség) összeghatára nyolcmillió Ft lett, a kisadózó éves árbevétele pedig egészen tizenkét-millió Ft-ig terjedhet.

Látható tehát, hogy a két összeghatár 2017-től elválik egymástól, különböző mértékűek.

Mit jelent mindez?

1. Alanyi adómentes (áfamentes) lehet egy válallkozó akkor is ha KATA-s, akkor is ha nem KATA-s. Ha alanyi adómentes, akkor minden esetben áfamentes számlát bocsát ki – ameddig az árbevétele nem haladja meg az éves nyolcmillió Ft-ot.

2. Ugyanez – kifordítva – igaz a KATA-s vállalkozóra is. Kisadózó lehet egy vállalkozás akkor is, ha alanyi adómentes, és akkor is, ha belépett az áfakörbe: a kettő között nincs összefüggés.

Mi történik akkor, ha egy alanyi adómentes és egyben KATA-s vállalkozás éves árbevétele eléri a nyolcmillió Ft-ot? A válaszban semmi furfang nincs:

  • nyolcmillió Ft-os árbevétel fölött azonnal belép az áfakörbe, és onnantól csak áfás számlát bocsáthat ki
  • a nyolcmilliós küszöb átlépése nincs hatással  kisadózó voltára, tehát továbbra is KATA-s marad
Ha minden jól megy, és később az éves árbevétele meghaladja a 12 millió Ft-ot is, akkor a KATA szerinti adózás „normál” adózássá változik (de ez már másik történet).
Fentiekből azonban következik, hogy 2017-től kezdve a KATA-s és ugyanakkor alanyi áfamentes vállalkozóknak két összeghatárt kell figyelnie év közben: egyrészt a nyolcmilliós áfamentességi keretet és a 12 milliós KATA keretet.
Sajnos a Számlázz.hu jelenleg csak a KATA keret figyelését végzi el (lásd kép fentebb), az áfamentességre vonatkozó nyolcmilliós keretet a vállalkozónak (vagy könyvelőjének) kell figyelnie.

Érint téged az áfamentesség nyolcmillió Ft-os kerete? Szeretnéd, ha a Számlázz.hu figyelmeztetne, ha az éves árbevételed ehhez a kerethez közeledik? Kommenteld be itt lentebb, vagy Facebook-oldalunkon, hogy lássuk, mekkora igény van erre az új szolgáltatásra!

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST

És hogy mit keresett a címben a kandírozott cseresznye? Azzal próbáltuk enyhíteni a jogszabályok és az összeghatárok matematikai ridegségét. Jól néz ki egy ilyen falatka, nemde? 🙂