57 562 regisztrált ügyfél
30 387 491 kiállított számla

NAV-adatszolgáltatás – minden amit tudnod kell, HA még nem velünk számlázol

“Július elsejétől kötelező lesz meghatározott formátumban adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé minden olyan, belföldi adóalanyok felé kiállított számláról, amelynél az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. A legfrissebb hírek szerint ráadásul a számla kiállítása után azonnal, automatikusan kell ezt megtenni – aki elmulasztja, számlánként félmilliós bírságra készülhet.”

Ha te már a Számlázz.hu-val számlázol, neked ezekről a hírekről nem kell tudnod. Ellenben ha te még kézi számlatömbből állítod ki számláidat, sürgősen cselekedned kell a hatásukra, úgyhogy jobb, ha tudsz róluk!

Szeretnéd elkerülni a NAV adatszolgáltatással járó kényelmetlenségeket? Regisztrálj saját számlázási fiókot most azonnal, és minden jogszabályi kötelezettségednek biztonságos technikai hátteret biztosítunk, tehát az adatszolgáltatást is megoldjuk helyetted. NAV-állóság 2018. júliusától is: PIPA.


2018. január 18. – Önadózó.hu
NGM: Júliustól indul az online számlázás

“Az NGM szerint az online számlázás nemcsak a gazdaság fehérítésére alkalmas, hanem jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit is. Sőt a gazdálkodók a NAV egy újabb szolgáltatását is igénybe vehetik majd: lekérdezhetik az összes, adatszolgáltatással érintett számlájukat, így például partnereik számláit is megnézhetik, persze csak azokat, amelyeknél ők voltak a vevők.”


2018. január 9. – Adózóna.hu:
Adatszolgáltatás a NAV-nak: észnél kell lenniük az áfaregisztráltaknak is

“Az áfaregisztráltakra is vonatkozik majd 2018 nyarától a számlázó programok online bekötésének kötelezettsége. Az online adatszolgáltatás elmulasztása vagy nem megfelelő teljesítése pedig kiemelkedően magas, számlánként akár 500 ezer forintos mulasztási bírsággal is járhat.”


2018. január 9. – Piac és Profit:
Azonnal látja számláinkat a NAV

„A legfrissebb hírek szerint az adatokat a számlakiállítás után automatikusan kell továbbítani, ami egyben azt is jelenti, hogy az adatszolgáltatásra rendelkezésre álló – jelenleg még a jogszabálytervezetben szereplő – 24 órás határidőt eltörlik.”


2018. január 8. – Privátbankár:
Nagy változás közeleg mindenkinek, aki szokott számlázni – komoly bírság fenyeget

“A számlatömbösöknek még macerásabb lesz az élet. Számlatömböt használni egyébként is körülményesebb, mint számlázóprogramot – a nyilvánvaló nehézségek mellett (mindig minden adatot kézzel kell kitölteni, nincsenek elmentett partnerek, tételek, áfatartalmat magunknak kell számítani stb.) a balkezeseknek különösen macerás a tömb töltögetése.
Az adatszolgáltatási kötelezettség ráadásul kiterjed a számlatömbön kibocsátott számlákra is. Akik nem számlázóprogramot, hanem számlatömböt használnak, azok egy erre a célra kialakított NAV-weboldalt használhatnak majd, itt kell feltölteniük a 100 ezer fölötti áfatartalmú számláikat.
Érdemes is lesz nagyon odafigyelni: az adatszolgáltatás elmulasztása vagy nem megfelelő teljesítése esetén akár félmillió forintos bírság is kiróható, ráadásul a büntetés számlánként is kiszabható.”


2017. november 7. – Adózóna.hu:
Válaszok a NAV-tól az online számla-adatszolgáltatási kötelezettségről

“Gyűjteményt tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 2018. július 1-jétől teljesítendő online számla-adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó, gyakran ismételt kérdésekre adott válaszokból.
Az egyik sokszor felmerülő kérdés, hogy az új kötelezettség nyomán 2018. július 1-jével megszűnik-e a számlákra vonatkozó tételes adatszolgáltatás (összesítő jelentés)?
A NAV válaszából az derül ki, hogy a tervek szerint nem szűnik meg az adatszolgáltatás, csak jelentősen megváltozik a kibocsátott és befogadott számlák tekintetében is.”


2017. augusztus 6. – Napi.hu:
Így fog kinézni a NAV új csodafegyvere

“Az e-számlázással az adóhivatal valós időben jut olyan információkhoz, amivel meg tudja akadályozni az adócsalást és a cégek kiürítését – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy az e-számlázással a megbízható vállalkozások jól járnak, mivel így jobban kiszűrhetők lesznek a gyanús céghálók, a fiktív számlát kiállítók.
Azokról a számlákról kell 2018. július 1-jétől adatot szolgáltatni, amelyekben az általános forgalmi adó (áfa) értéke eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Az adatszolgáltatás automatikus, a számla kiállítását követően azonnal, de legkésőbb 24 óra múlva már az adóhivatalnál vannak a számla adatai úgy, hogy ehhez a vállalkozónak semmit nem kell tennie, az adatokat a program küldi el. (Megszorítások jönnek a választási évben? – Kiszivárgott a 2018-as büdzsé tervezete.)

Tállai András hangsúlyozta, a vállalkozások közvetlenül is profitálnak a jövő nyáron debütáló új rendszerrel. A kiállított számláról valós időben, már annak kiállításakor értesülnek, függetlenül attól, hogy mikor kapják kézhez. A vállalkozók amellett, hogy korábban ismerhetik meg a számlában szereplő adatokat, arról is azonnal tudomást szerezhetnek, ha az eladó esetleg nem a valós ügyletről állítja ki számlát.”

Szeretnél ezekkel a cikkekkel mit sem törődni?
Akkor regisztrálj magadnak ingyenes számlázási fiókot,
és mi megoldunk mindent helyetted!

Regisztrálok

Hozzászólások

hozzászólás

Szerző: | 2018-01-18T12:00:27+00:00 2018.01.09.|Jogszabályok|0 hozzászólás

A szerzőről:

Újságíró is volt, PR-menedzser, szövegíró, szabadúszó tanácsadó, és kertész is. Igaz, utóbbi “hivatalosan” csak egy napig. Saját bevallása szerint a tartalomkészítés erre hasonlít leginkább, mert gondolat-magokat szór el, aztán figyeli, ahogy a fejekben szárba szökkennek a változások… A Számlázz.hu-nál tanúja volt a 15 000 regisztrált felhasználó kétszereződésének, háromszorozódásának, és a cégméret sokszorozódásának is. “Naponta ledöbbenek azon, hogy mennyire profi emberekkel dolgozom együtt. Szerencsére sokat találkozom a felhasználóinkkal, mert a videóinkban például állandóan őket faggatjuk, szóval ez rájuk is vonatkozik! :)”