Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Több száz katás kérdés érthetően, szakértői háttérrel, ráadásul ingyen: ez az autokata Tudáscentruma, amely már több tízezer katás vállalkozónak segített. Neked is fog. 

Ha katás vállalkozó vagy, benned is valószínűleg felmerülnek a „hogyan”, „mikor”, „meddig”, „mit” és „mit ne” kérdések. Hogyan kaphatsz választ ezekre anélkül, hogy órákig kelljen bogarásznod az interneten? 

Katás vagyok, tehát kérdezek 

A katás vállalkozók (igen, és általában a vállalkozók is) inkább az üzlettel szeretnének foglalkozni, a biznisz fejlesztésével, tréningeken való részvétellel vagy workshopokkal, az ihletgyűjtéssel Pinteresten vagy szakmai cikkek olvasásával, és persze az ügyfelekkel. Nem pedig azzal, hogy mire kell figyelni az év végén, és kész tortúra számukra az is, ha a kezdetek kezdetén utána kell járni, hogy mit kell a közlemény rovatba írni a kata adó megfizetésekor, vagy hogy most előre vagy utólag kell-e megfizetni az adót, és hogy egyáltalán mi fán terem az iparűzési adó. 

Pedig gyakran felmerülnek kérdések később az íróasztalnál ülve, a napi adminisztráció során is, amiket jó lenne feltenni valakinek, csak ráírni Messengeren, hogy válaszoljon azonnal, mert nem akarom a könyvelőmet nyaggatni minden ügyes-bajos dologgal. De az is lehet, hogy nincs is könyvelőm. Akkor meg vessek magamra, mi?! 

Viszont! Azt is tudjuk, hogy a katások szeretik a saját útjukat járni, és önállóan megoldásokat találni egy-egy problémára. Sokan szeretik maguk intézni a dolgaikat, például a Számlázz.hu korábbi felméréséből kiderült, hogy a katások 18,5 százaléka nem rendelkezik könyvelővel, közel 26 százalékuk pedig csak a bevallás miatt vagy alkalmanként fordul szakértőhöz

A Google Matracos Hölgy a barátod

Gondolhatjuk, hogy ők azok, akiknek a Google a legjobb barátjuk az ilyen helyzetben. De mi van, ha a Google rossz helyre irányít, egy régi cikkre, amit ezer éve nem frissítettek? 

Ezért hoztunk egy jó tippet Nektek: barátkozzatok inkább a Matracos Hölggyel, aki az autokata Tudáscentrumába tolja a katás tudást! 

Mi is ez a Tudáscentrum?

  • Már több mint 200 db cikket találsz itt, amely az aktuális katás jogszabályokat írja le, de ne ijedj meg ettől a szakmai kifejezéstől: a Matracos Hölgy nagyon sok időt töltött azzal, hogy érthető, emberi nyelven írja le a sokszor embertelen módon megfogalmazott törvényeket.   
  • Büszkén mondhatjuk, hogy az autokata Tudáscentruma több mint 66 ezer katás vállalkozónak segített az elmúlt hónapban. 
  • Az autokata ügyfélszolgálata pedig 150 esetben nyújtott egyedi, személyre szabott szakértői segítséget. 

Benned milyen kérdések vannak? 

A Tudáscentrum rendkívül felhasználóbarát módon működik: témakörök szerint is kereshetsz, vagy egyszerűen a keresőmezőben egy gyors kulcsszó beírásával megkapod a témához kapcsolódó kérdéseket. 

Ha úgy érzed, hogy kérdésed egyedi, és biztosan nincs rá általános szabály (ha van, akkor viszont megtalálod a Tudáscentrumban, ez tuti!), akkor autokata ügyfélként bátran fordulhatsz az ügyfélszolgálathoz, ahol igazi kata-szakértők fognak segíteni neked. 

És egyáltalán: mi az az autokata? 

Önjáró katás vállalkozóként szükséged lesz olyan eszközökre, amelyek segítségével nyomon követheted vállalkozásod adminisztrációját. A nyilvántartásaidat biztosan nem papíron fogod végezni, és az autokata abban segít, hogy a katás vállalkozásodhoz kapcsolódó adminisztrációt digitalizálhasd, teendőidet nyomon követhesd, és ne neked kelljen foglalkoznod a határidőkkel… Te csak vállalkozz!  

Az autokata egy olyan kifejezetten katás vállalkozóknak készült okos rendszer, ahol a bevételi nyilvántartásod mindig naprakész, amellyel kata bevallásodat elkészítheted, figyelmeztet, ha készülsz túllépni a kereted

Az ügyfélszolgálat minden kérdésedben segít, és működik egy zárt Facebook csoport is, ahol bátran kérdezhetsz, bármilyen vállalkozással, adózással kapcsolatos kérdésed van.  Katázni mostantól tényleg egyszerű! 

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom