2020. július 1. mérföldkő a magyar számlázás történetében – függetlenül attól, hogy nincs olyan történelemkönyv, amely a számlázással mérné az időt. De mégis: ettől a naptól a NAV Online Számla rendszerébe be kell küldeni minden olyan kibocsátott számlát, amelyen a vevő belföldi áfaalany (vállalkozások, egyéni vállalkozók vagy adószámos magánszemélyek). Tehát 2020. július 1-től minden esetben kötelező megadnod a számlán a vevő adószámát.

Vizsgáljuk meg ezt a változást egy nagyon érdekes, “majdnem” adatvédelmi szempontból!

  1. Számlát bármelyik vásárlás esetén bárki kérhet? IGEN!
  2. Ilyen esetekben a vevő bármilyen adatot megadhat? Vevő / vállalkozás neve, címe és adószáma? IGEN!
  3. A magyar vállalkozások és vállalkozók (!) adatai (név, cím és adószám) nyilvános adatok? IGEN!
  4. Vásárlás esetén a számlakibocsátó ellenőrzi-e, hogy a vevő által megadott vevői adatok valósak-e, illetve hogy a vevő annak “adja-e ki” magát, aki valójában? NEM!

Akkor tehát ez azt jelenti, hogy bármely vásárláskor bárki bármely másik (idegen) vállalkozás adatait megadhatja, és a számlakibocsátás meg is fog történni arra a névre és címre.

Igen, ha vásárolsz és számlát kérsz, mondhatod azt, hogy te vagy Barack Obama, és megadhatod a New York-i címét.

De mondhatod azt is, hogy te magad vagy a Nemzeti Adó és Vámhivatal, 1054 Budapest, Széchenyi utca 2., adószám: 15789934-2-51. És mindegy, hogy egy hamburgert veszel a mekiben, egy autót Záhonyban, vagy egy erotikus tárgyat egy szexshopban. A vevő lehet a NAV, vagy bárki, akit csak kiválasztasz. Ennek oka egyszerű: a számlakibocsátó részéről nincs (és nem is lehet) ellenőrzési kötelezettség, hogy a vevő jogszerűen “jár-e el” az általa megadott vállalkozás/vállalkozó nevében.

Mindez eddig nem okozott különösebb problémát, hiszen, ha – szándékosan vagy véletlenül – rossz vevői adatokat adtam meg, akkor a számla soha nem jutott el a számlán szereplő vevőhöz, így nem is kerülhetett be annak könyvelésébe, sőt, nagy valószínűséggel a “sértett” vállalkozás (aki a számlán a vevő), nem is tudott semmit erről a kis piti incidensről.

2020. július 1-től azonban:

  • ezek a számlák is bekerülnek a NAV Online Számla rendszerébe
  • és azonnal láthatók lesznek a “sértett” vállalkozás/vállalkozó által

különösen akkor, ha a vállalkozásnak van Számlázz.hu-s fiókja (amire eléggé jó esély van, hiszen a mai napon a Számlázz.hu-val számlázó vállalkozások száma meghaladta a 280 ezret (!)), és egy Számlázz.hu-s számlázási fiókban néhány héten belül ott találod az összes bejövő számládat, ami a NAV Online Számla rendszerében szerepel…

De mit kezd majd a NAV ezekkel az adatokkal?

Nem csak a véletlenül megadott (elrontott) vevői adatokkal, hanem a “huncutságból” vagy szándékosan megadott idegen cégek adataival, akik sohasem vásárolták meg azt a tárgyat vagy szolgáltatást…

De hogy egy még kínosabb szituációt is említsek: sokan vásárolunk egy nagy diszkontáruházláncban, ahol csakis vállalkozók vásárolhatnak, regisztráció után, kizárólag erre a célra kibocsátott kék-sárga kártyájukkal (sokan földalattival vagy METRO-val mennek ezekbe az áruházakba 😉 ).
Ezek a vállalkozók egy-egy ilyen vásárlás esetén bizony nem csak saját vállalkozásuk részére vásárolnak sokat, de magáncélra is, saját háztartásuk ellátására. A beszerzésről a számla természetesen bekerül saját vállalkozásuk könyvelésébe, de a könyvelő szétválasztja (kihagyja) a magáncélra vásárolt tételeket. De a NAV rendszerében természetesen a teljes számla látható majd, a gyereknek vásárolt póló is, és a hétvégi sütögetéshez vásárolt 5 kg csont nélküli karaj is, és a tisztítószerek is…

Mit kezd majd a NAV ezekkel az adatokkal? Hogyan hagyja ki az ellenőrzéskor azokat a számlákat, amelyek nem is tartoznak a vevő vállalkozásához? Hogyan hagyja ki a számláról azokat a tételeket, amelyek magáncélú vásárlások voltak, és nem is kerültek be a vállalkozás könyvelésébe?

Ezekre a kérdésekre egyelőre nincs válasz, DE!

Ha egy ilyen idegen, általad nem ismert számlát látsz a számlázási fiókodban a bejövő számlák között, bármikor kattinthatsz a “Nem az én számlám” elutasító opcióra.

Nem az én számlám gomb

Ezzel jelezheted a Számlázz.hu-nak, hogy ez nem a te számlád (nem te kérted a számla kibocsátását), vagy esetleg te kérted, de mégsem szeretnéd szerepeltetni a könyvelésben. Ha rákattintasz, akkor a bejövő számla eltűnik a számlázási fiókodból, de erről egyelőre a NAV semmilyen információt nem kap. Azért egyelőre, mert logikusnak látszik az, hogy a későbbiekben a NAV rendszeresít majd erre a célra egy külön interfészt (csatlakozási felületet), ahol a Számlázz.hu jelezheti azt, ha a vállalkozás elutasít egy, a NAV Online Számla rendszerben az ő nevén megjelenő költségszámlát.

Különben hogyan készíthetné el helyetted az áfabevallást, nem igaz? 😉

Addig is, amíg ezt az utópiát nem valósítja meg a NAV, figyeld a bejövő számláidat, és ha nem odaillőt találsz, jelezd felénk a “Nem az én számlám” gomb megnyomásával, ezzel megkönnyítve a költségszámlák egyeztetését könyvelőddel.

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?