Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Aki már rutinos katás, úgy érezheti, hogy kisujjában vannak a teendők, mégis olykor évek múlva, vagy egy ellenőrzéskor derül ki, hogy egész eddig rosszul számlázott, vagy elfelejtett valamit, amire kötelezettsége lett volna…

1. Evidencia: kata adó fizetése – de mennyit és mikor nem kell? 

A katások alapkötelezettsége a kata adó fizetése havonta, így valószínűleg ezzel Te is tisztában vagy. 

Főállású kisadózó esetén 50.000 Ft/hó az adó mértéke (így  102.000Ft havi ellátási alapig vagy biztosított, azaz társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra jogosult vagy.)

Mellékállású kisadózó esetén 25.000 Ft-ot kell fizetned havonta (katán belül nem vagy biztosított, hiszen ezt főállásodban garantált). Lehet választani emelt összegű adófizetést is, ez 75.000 Ft/hó, ilyenkor magasabb havi ellátási alappal leszel biztosított, ennek összege 170.000 Ft.

Előfordulhatnak olyan esetek, hogy nem kell kata adót fizetned. Ha egy teljes hónapban nem tudsz dolgozni, akkor az alábbi esetekben nem kell kata adót fizetned: 

  • táppénzben (a katás táppénzről itt írtunk), baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekek otthongondozási díjában, ápolási díjban részesülsz,
  • katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona vagy,
  • fogvatartott vagy,
  • a Tbj. szerinti kiegészítő tevékenységet folytatóként keresőképtelen vagy, vagy
  • szünetelteted a vállalkozásodat. Mindent, amit a szüneteltetésről tudnod kell, itt találsz

Mi történik, ha elmulasztod a kata adó befizetését? A NAV a késedelmes adófizetés miatt késedelmi pótlékot fog felszámolni, ennek mértékéről és esetleges rendezéséről részletesen itt olvashatsz

TIPP: Naptárbejegyzések és telefonemlékeztetők beállítása helyett sokkal jobb ötletünk van: az autokata szól, ha fizetési kötelezettséged van, számol, és kézben tart. A segítségével biztosan nem csúszol le a fontos határidőről!

2. Iparűzési adó fizetése 

Katásként választhatsz tételes, normál iparűzési adómegállapítást egyszerűsített adóalap meghatározással, valamint normál iparűzési adómegállapítást, amely katásoknak nagyon ritka esetben ajánlott. 

Az iparűzési adót telephelyenként kell megfizetned az adott önkormányzatnak. Sajnos sok katás vállalkozó nem a megfelelő iparűzési adómegállapítást választja a katázás kezdetén, ezért előfordulhat, hogy évekig fizetsz feleslegesen rengeteget, jóval többet, mint kellene – ha egyáltalán kellene.
Az iparűzési adó összegét alapvetően két részletben, március 15-én és szeptember 15-én kell megfizetni, viszont tételes adóalap-megállapítás esetén a kata alapításának első évében (ha a vállalkozásod nem január 1-jétől indul) az alakulást követő hó 15. napjáig kell megfizetned az adott évre arányos összeg felét, majd a másik felét a következő év január 15-én. (Például, ha január 2-án alapítottad vállalkozásodat (és tételes ipát választottál), akkor február 15-én és következő év január 15-én kell fizetned. Ebben az esetben tehát szeptemberben nem, viszont a következő évben három alkalommal kell fizetned.) Normál iparűzési adómegállapítás esetén következő év május 31-ig bevallást kell beadnod, amely alapján elképzelhető, hogy még fizetned kell, de az is előfordulhat, hogy visszaigényelhető adó keletkezik.

TUDTAD? Számos vállalkozó menekült már meg attól, hogy feleslegesen fizesse tovább az iparűzési adót, és több önkormányzat is belátta már az autokata megkeresésének köszönhetően, hogy bizony rosszul számolják az iparűzési adót. Ha biztosra szeretnél menni, tételes iparűzési adód körüli teendőkben remek partnered lesz az autokata, és akár spórolhatsz is vele! Nézd meg, milyen esetekben lesz segítségedre az autokata!

3. Bevételi nyilvántartás

A bevételi nyilvántartás az egyik olyan kata-kötelezettség, amit sok katás elfelejt, vagy fogalma nincs róla, hogy vezetnie kellene. És nemcsak hogy vezetnie kellene, de ez az egyik legfontosabb katás adminisztratív kötelezettség, ha ugyanis a NAV ellenőriz téged, akkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez az első dolog, amit kérni fog tőled.

De minek kell szerepelnie a bevételi nyilvántartásban? 

Az adatok, amelyeknek látszódniuk kell, a következők:

  • a bevétel sorszáma,
  • a bevétel alapjául szolgáló bizonylat, számla, nyugta sorszáma,
  • a bevétel összege,
  • a bevétel megszerzésének időpontja.

Ezen kívül hasznos, ha szerepel benne a vevő neve, illetve külön-külön a kelt. és teljesítés dátuma is. A bevételi nyilvántartásodat folyamatosan frissen kell tartanod, így valljuk be, nem csoda, hogy ez jelenti a legnagyobb nyűgöt a katások számára. 

TIPP: Ha Számlázz.hu-t használsz, és katás vállalkozó vagy, akkor te ezt a teljes folyamatot tudod automatizálni. Miért ne tudnád, hiszen a számláid a Számlázz.hu rendszerében vannak, ugye? Képzeld, ha autokatázol, a program automatikusan, valós időben vezeti a bevételi nyilvántartásodat – ehhez csak az kell, hogy számláid fizetettségét mindig aktualizáld (vagy használj autokasszát, amely a bankszámla-számlázási fiók összekötésének köszönhetően ezt automatikusan megteszi). Ez esetben teljes mértékben biztonságban vagy egy esetleges NAV-ellenőrzés során, ugyanis bevételi nyilvántartásodat csupán néhány kattintással letöltheted az autokatán keresztül.

4. Kata bevallás

A kata bevallás az a mumus, amelyhez a legtöbb katás vállalkozó könyvelő segítségét kéri, még akkor is, ha egyébként év közben nincs mellette olyan szakember, aki folyamatosan fogja a kezét vállalkozása pénzügyeiben. A NAV és a bevallás ijesztő kifejezések, “itt mindennek rendben kell lennie”. 

Pedig onnantól kezdve, hogy a számláidat online állítod ki, minden szükséges adat megvan a Számlázz.hu-ban ahhoz, hogy az autokata elkészítse (pillanatok alatt) a bevallásodat, és azt már az ONYÁ-n keresztül be is küldheted a NAV-nak. Ma már ez roppant egyszerű, sőt, ennél sokkal bonyolultabb katás dolgok is léteznek… 🙂 

TUDTAD? Az autokatával akkor is elkészítheted a bevallásodat 2021-ben, ha 2020-ban év közben csatlakoztál a Számlázz.hu-hoz, és akkor is, ha szüneteltettél! Az autokata ezeket a helyzeteket mind tudja kezelni. És ha a kata adó alól mentesültél GYED, CSED, vagy egyéb okok miatt, akkor se aggódj, az ilyen esetekben az autokata csapata segít neked!

5. 12 millió forintos keretek figyelése 

Ha katás vagy, ráadásul alanyi adómentes is, akkor kétféle keretet kell figyelemmel kísérned: a kata és az alanyi adómentes keretedet. Ugyan mindkettőnek a határa 12 millió forint, a két összeg nem minden esetben mozog együtt. 

Kata keret: A kata keretedbe a bevételeid számítanak bele – az árbevétel, amit kiszámláztál és ki is fizették neked. Vagyis az éves kata kereted számításánál a számlák kifizetésének dátumát kell figyelembe venned. Hiába állítottad ki 2020. december 15-én a bizonylatodat, ha 2021. januárban fizet a partnered, akkor ez már a 2021-es kata keretedbe számítódik. Mint feljebb írtuk, a kata keret évi 12 millió forint, de ha év közben hoztad létre vállalkozásodat, akkor az első évben arányosítani kell az adott időszakra vonatkozó keretet (havi arányosítással, vagyis ha például júliusban hoztad létre a vállalkozásodat, akkor 6 millió forint lesz a kata kereted). Ugyanez a szabály vonatkozik a szüneteltetésre is: ha bármikor szünetelteted a katázást, akkor időarányosan (szintén havi arányosítás) csökken a kereted. 

Alanyi adómentes keret: Az alanyi adómentesség számítása során nem kell, hogy meg is kapd az ellenértéket, elég ha az adott évben elvégezted és ki is számláztad a szolgáltatásodat vagy termékedet. Az aam keret számítása során az első év kritikus, mert napi arányosítás van, de utána a következő évtől semmi sem befolyásolja a keretösszeget.

Év végén különösen bonyolulttá válhat a két keret számítása, amikor esetleg már “a határokat feszegeted”. Na, ilyenkor könnyű belekavarodni a számolgatásba! 

TIPP: Az autokata erre is megoldást nyújt: a program tudja, hogy éppen hogy áll a kata és az alanyi adómentes kereted, és például egy új számla kiállításánál szólni fog, ha már fogyóban van a 12 milliós összeg, vagy ha esetleg át is lépnéd azt. Akkor is szólni fog, ha szüneteltetnéd a vállalkozásodat, de ezzel túlhaladnál a kereteden. 

5+1. A számlázód tudjon róla, hogy katás vagy, a NAV pedig tudjon a számlázódról 

A Számlázz.hu is tudjon róla, hogy katás vagy! A számlázási kötelezettségeid miatt a “kisadózó” feliratot fel kell tüntetned a számláidon – természetesen ez automatikus, amennyiben regisztrációkor jelzed, hogy katás vagy, és beállítod a kata időszak kezdetét a programban. (A tényleges kata időszak kezdetét add meg, vagyis ne azt, amikor regisztráltál a Számlázz.hu-ba!) Regisztrációt követően mindenképp állítsd be a kata kezdési dátumot itt, mert a rendszer alapértelmezetten a regisztráció hónapjának első napját írja be. Ha a kezdetek kezdetén nem pipáltad be azt, hogy katás vagy, nem baj, az időszak kezdetének megadásával ezt automatikusan pótlod. 

Fontos az is, hogy visszamenőleg nem kerül rá a “kisadózó” információ a számláidra, csak a beállítást követően (akkor sem, ha régebbi dátumot írsz be). 

Ha nem a megfelelő dátumot állítod be, nem csak a számlán nem jelenik majd meg ez az információ, de a rendszer a kata keretedet is rosszul jeleníti majd meg. (Például, ha 2020.07.01-et írsz a kata kezdetének, akkor arányosan azt jelzi majd a rendszer, hogy 6 millió forint a rendelkezésre álló keretösszeged.) 

TIPP: Ha Számlázz.hu-s vagy, katázni mostantól tényleg egyszerű lesz! Már akár ingyen bekukkanthatsz az autokatába, hogy megnézd, mennyivel egyszerűsíthető, és ami még fontosabb: automatizálható a katás adminisztráció! 

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?