December elején mindig nagy az izgalom, hogy mit rejt a Mikulás zsákja. Persze ő általában nem virgácsot hoz, mégis jóleső a várakozás, hogy mit találunk december 6-án a csizmánkban.

Idén (2020) Mikuláskor mi már hasig jártunk az új NAV Online Számla rendszerrel kapcsolatos változások erdejében. És bár a Mikulás zsákjába nem tudunk bekukucskálni, most nézzük végig picit tételesen, mi is valójában a “NAV XML 3.0” néven elhíresült hadművelet?

Minden számlát látni akarok

Első körben szögezzük le: ez az utolsó, tervezett nagy átalakítás. Ezzel teszi fel a koronát (khm… elnézést az áthallásért) a NAV a “minden számlát látni akarok” tervére. Ha ez megvalósul (és bizony meg fog valósulni), akkor a NAV tényleg szinte minden, a vállalkozás könyvelésébe tartozó lényeges adatot lát/láthat majd:

  • a vállalkozás szinte összes kimenő számláját
  • a vállalkozás szinte összes bejövő számláját
  • a vállalkozás szinte teljes banki számlaforgalmát (bár ezt ugye nem a NAV Online Számla rendszer miatt…)

Bizony, sokkal kisebb az az adatkör, amire továbbra sem lát majd rá a NAV:

  • nem látja majd a MOSS hatálya alatt kibocsátott számlákat (ha nem tudod mi ez, az nem baj, ebben az esetben téged ez nem érint)
  • nem látja majd a külföldi beszállítóktól kapott számlákat (pl. Google Ads, Facebook hirdetések)
  • nem látja majd azokat az analitikus pénzmozgásokat, amelyeket a vállalkozás nem magyar banki/pénzügyi szolgáltatónál hajt végre (PayPal vagy Transferwise számlák)

A hatékony ellenőrzésekhez ez elengedhetetlen, és nincs is baj azzal, ha fehér gazdaságot gyengítő feketegazdaság csökken.

Változások 2021. január 1-től*

Szinte mindenki erről beszél: megváltozik a számlázószoftverek és a NAV rendszere közötti adatcsere módja. Ez persze igaz, de a vállalkozót ez egyáltalán nem érdekli, és nem is érinti.

Ez a számlázószoftvereket fejlesztő cégeket érinti: nekik kell átállítaniuk a programot az új “interfész”-re. Jó esetben (pl. Számlázz.hu) ebből valójában a vállalkozó nem is érzékel semmit, hiszen minden a motorháztető alatt történik.

A másik fontos változás: január 1-től* a vállalkozás által kibocsátott MINDEN számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerébe. A bővülés is elsősorban a magánszemély vevők, és a külföldi vállalkozások felé kibocsátott számlákat érinti. Ebből ugye a vállalkozó szintén vajmi keveset érzékel majd (jó esetben): a számlázóprogram feladata az azonnali és automatikus adattovábbítás. Elég akkor szólni a vállalkozónak, ha valami gond van.

Fontos kitétel, hogy magánszemély vevők esetén a magánszemély neve és címe nem kerül továbbításra, ezek az érzékeny adatok nem kerülnek a NAV birtokába.

*Csillag! A határidő nem 2021. január 1.

A megjelent módosító jogszabályok az érvénybe lépés határidejének 2021 első munkanapját jelölik meg.

Logikus változás: szilveszterkor sem a NAV-os informatikusok, sem a számlázószoftverek informatikusai nem szeretnének a számítógépek fölött görnyedni. 🙂

A helyzet azonban az, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint a görnyedésre január negyedikén sem fog sor kerülni, ugyanis a jogalkotó 3 hónap büntetlenségi időszakot határozott meg: 2021. március 31-ig még használható a régi adatkapcsolat és a régi szabályozás. Nem kap büntetést az a vállalkozó, aki 2021 első 3 hónapjában még nem küldi be a NAV felé a magánszemélyek és a külföldi vállalkozások felé kibocsátott számláit. Amennyire látjuk, a Számlázz.hu-n kívüli szinte a teljes számlázószoftver-világ a március 31-i átállásra készül.

A Számlázz.hu esetében azonban a fejlesztések készen állnak, és mi nem hagyjuk az átállást az utolsó pillanatra.

Terveink szerint a Számlázz.hu-t használó 408 589 vállalkozás (2020. december 18-i adat) 2021. január 15-től a jogszabályoknak megfelelően fog működni: az összes kibocsátott számlát továbbítjuk a NAV felé. Kivéve a következőket:

  • ha a vállalkozásod bejelentkezett a MOSS alá, akkor a külföldi vevőid felé kibocsátott számláidat nem képes fogadni a NAV Online Számla rendszere
  • ugyanez a helyzet azokkal a számlákkal, amelyeket EU-n belüli áfaregisztráció alatt bocsátasz ki (ha rendelkezel az adott EU-s országban áfa-regisztrációval, tehát az EU-s adószámod mellett van szlovák, belga, spanyol… stb. adószámod)

Ezek a teljes magyar számlakibocsátásra vetítve elenyésző számosságú bizonylatok. Igen, a teljes belföldi számlaforgalom birtokában lesz az adóhatóság. És hogy mit kezd ezzel az adóhatóság? A nyilvánvaló (áfa) csalások kiszűrése mellett van még egy fontos terve, erről részletesen következő cikkünkben írunk. Kövess minket Facebookon, és értesülj azonnal a legfrissebb tartalmainkról!

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?