Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.07.13. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FIGYELEM: 2022. szeptember 1-jével jelentősen módosul a kata!

A július 12-én elfogadott “új” kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. A változásokat tudástárunk cikkében foglaltuk össze. A változásokat tudástárunk cikkében foglaltuk össze.

Rengeteg katás vállalkozó használja a Számlázz.hu-t, éppen ezért kiemelten fontosak vagytok számunkra. Sokszor elmondtuk már ezt is, és azt is, hogy a kata egy egyszerű adózási forma, és első blikkre úgy tűnik, hogy a katához semmi extra nem kell, minden folyamat egyszerű, azért ha felmerül egy kérdés, tudjuk, hogy nem könnyű egyedül boldogulni. 

És ha jön egy kérdés, vagy akár egy feladat… Mert bizony katásként is vannak kötelezettségek, amiről sokszor, sokan megfeledkeznek, vagy egyszerűen “nem tudták”. Ilyen lehet a számlán szereplő kisadózó felirat, az EU-s adószám, a kata és alanyi adómentes keretet befolyásoló tényezők, stb. 

A kata bevallás viszont kétségkívül az egyik legnagyobb feladat egy katás vállalkozó üzleti évében: jobb esetben ezzel nem kell foglalkozni, a könyvelő megcsinálja, gondolhatnád. De a számlákat akkor is össze kell gyűjteni, el kell küldeni, ellenőrizni kell, minden megvan-e, stb. Ismerős? 

Az a katás vállalkozó, aki Számlázz.hu-t használ, ettől mind megszabadul, és a könyvelőjét is felszabadíthatja rengeteg pluszmunka alól. Hálás lesz, ígérjük! 🙂 

De egy olyan megoldást kínálunk, amivel akár Te is elvégezheted a kata bevallást, mindössze néhány perc alatt: elindult az autokata bevallás varázsló! 

Akár az ebédszünet végén is leadhatod a bevallást, ez egy igazán egészséges desszert lesz: kevés kalória, és a vérnyomásod sem fog megemelkedni. 🙂 

Hogyan készül el 10 perc alatt a kata bevallásod az autokatával?

  1. Ha Számlázz.hu-t használsz, de autokatát még nem, akkor kapcsold be: belépés után a Vezérlőpulton jobb oldalt kattints az autokata “widgeten” az “Előfizetek” gombra. Ha már használsz autokatát, akkor menj tovább a 3. lépésre! 🙂
    FONTOS! Ha eddig #free szolgáltatáscsomagot használtál, és most kapcsoltad be az autokatát, akkor a számláid fizetettségét be kell állítanod. Nagyon fontos, hogy a kifizetés valós évét add meg mindig, különben nem lesz pontos a keretek nyilvántartása az autokatában, így a bevallásod sem.
  2. Az aktiválás után az autokata kezdő lépéseit alaposan vidd végig, ez nagyon fontos a tovább pontos működéshez
  3. Akkor kezdjük is! (Itt olvashatsz még részleteket, feltételeket, de ezeket a folyamat közben is ellenőrizheted majd.) Az autokata felületén az “Új ügy indítása” gombra kattintva az “Éves kata bevallás – 2020” néven találod. Kattints rá, és indulhat a móka! 
  4. Most jön a lényeg! Minden adatot alaposan nézz át, ez nagyon fontos. A varázsló pontosan végigvisz a bevallás minden egyes lépésén, csak követned kell őket.

Jó hír, hogy a kata bevallást tehát már nem kell az ÁNYK programon keresztül elküldeni a NAV-nak, hanem online, az ONYÁ-n keresztül is beadhatod. Ez így tényleg csak néhány perces teendő lesz! Jól hangzik, nem? 

Ha leadtad, akkor pedig már nem kell izgulnod február 25. miatt, Te már kész vagy! Add tovább, oszd meg katás sorstársaiddal, segíts rajtuk Te is! 🙂 

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom
Hozzászólások