Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Ha nincs temérdek számlád, kevés a költséged (vagy nem is nagyon van), egyedül dolgozol, nincs szükséged cégre, bonyolult könyvelésre és az adózást is a lehető legegyszerűbben szeretnéd megoldani: válaszd a katát! A kata adózási forma továbbra is népszerű az egyéni vállalkozók körében, de hiába a rugalmasság és egyszerűség, a pontos adminisztráció elengedhetetlen, a 2021-es szigorítások fényében pedig nagyon sok múlhat rajta. De mi van akkor, ha azt mondjuk, hogy szinte nullára csökkentheted az adminisztrációs terheket a Számlázz.hu segítségével és biztos lehetsz benne, hogy a kereteidet sem léped túl?

Autokata és autokassza: a nyerő páros

Ha katás vagy, tényleg nagyon egyszerű dolgod lesz a pénzügyi adminisztrációdat illetően, ha segítségül hívod a Számlázz.hu auto-szolgáltatásait: az autokatát és az autokasszát. Ezzel a két szolgáltatással hátradőlhetsz, és fókuszálhatsz a vállalkozásod fő tevékenységére. Vagy ha már épp nyár van, lebeghetsz egy gumimatracon, amíg a könyvelésed elkészül. 🙂

Lássuk a folyamatot:

  • Kiállítod az átutalásos számládat
  • Ügyfelednek kiküldheted e-mailben a rendszeren keresztül is
  • Az utalás megérkezik a bankszámládra
  • A Számlázz.hu autokassza szolgáltatása érzékeli (összepárosítja az utalást a számlával), fizetettre állítja a számla állapotát és rögzíti a fizetettség adatait
  • A fenti információk automatikusan bekerülnek az autokatába, neked semmit sem kell csinálnod
  • Az autokata pedig a fizetettségi adatok és a számlaadatok alapján frissíti
    • a bevételi nyilvántartásod,
    • a kata kereted (természetesen a szüneteltetést és minden egyéb befolyásoló tényezőt figyelembe véve),
    • az alanyi adómentes kereted.

Tudjuk fokozni!

Ha egész évben ilyen pontossággal készült vállalkozásod adminisztrációja és könyvelése, a februári adóbevallás közeledtével sem kell álmatlan éjszakákra számítanod. Az autokatával 10 perc alatt elkészítheted a kata bevallásodat.

FONTOS KIEGÉSZÍTÉS: katás vállalkozóként is találkozhatsz olyan helyzetekkel, melyek komolyabb adminisztrációt és adózási tudást igényelnek. Ha például:
– külföldi ügyletekkel is rendelkezel,
– alkalmazottad van,
– már nem alanyi adómentes vállalkozóként (hanem áfásként) tevékenykedsz.
Ilyen esetekben érdemes könyvelőhöz vagy adótanácsadóhoz fordulnod. Jó hír, hogy nemrég elindult az autokata csapat #autokatabarát programja, melynek köszönhetően számos könyvelő és adótanácsadó partnerük lett, így ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy szükséged van egy megbízható szakember segítségére, az autokatások tudnak neked ajánlani.

Még mindig nincs vége 🙂

Szerintünk a fentiek alapján nem kérdés, hogy megéri autokatázni és autokasszázni, de ha még mindig kétségeid lennének, mutatjuk a joker-kártyát. Az autokata csapat fáradhatatlan, jelenleg is gőzerővel dolgoznak egy olyan fejlesztésen, amellyel az új típusú 40%-os adókalkuláció teljesen automatizálttá válik, így valós időben láthatod a plusz adókötelezettségeidet, sőt még előzetes értesítéseket is kapsz, ha közeledsz az értékhatárhoz.

Ha ezek után már tényleg nagyon izgatott és kíváncsi vagy, nézd meg saját szemeddel, mit tud az autokata! Ingyen is kipróbálhatod: bekukkanthatsz és meggyőződhetsz arról, milyen szuper digitális asszisztensre leltél.

És képzeld, Kovács Patrícia, a Vígszínház színésznője is az autokatát használja katás egyéni vállalkozóként, mert így a könyvelési teendők helyett színházi és filmes szerepeire tud koncentrálni 🙂

Számlaverzum #start csomagtól

Autokata előfizetés esetén már #start és #digital csomagban is ajándékba kapod a Számlaverzum, vagyis a NAV számlaszinkron szolgáltatásunkat a kimenő számlák esetében, hogy az adatszolgáltatás más számlázókkal kiállított számlák esetében is pontos legyen. Autokata előfizetőként a Számlaverzumot a Beállítások / Fiók beállításai / NAV online adatkapcsolat menüpontban lehet bekapcsolni.

*Kivétel: a nem Számlázz.hu-val kiállított, OSS-be küldött külföldi kimenő számlák.

Figyelem! Ha #start és #digital csomagban autokata előfizetésed mellé kapott Számlaverzum szolgáltatást használsz, kizárólag a kimenő számláidat fogod látni. A Számlaverzum a bejövő számlákat is szinkronizálja, de azok eléréséhez mindenképp #profi díjcsomagra kell váltani. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy milyen számlákat kell beküldeni a NAV-ba, és ezáltal milyen bizonylatok jelennek meg a Számlaverzum teljes szolgáltatásában, #profi csomagban. 

Nézz körül az autokatában INGYEN!

Most minden katásnak bepillantást adunk az autokata világába: ha szeretnéd a saját szemeddel látni, hogy hol tudod elkészíteni a bevallásod, hol töltheted le a bevételi nyilvántartásod, és hol találod a vállalkozásod kimutatásait, akkor kukkants be az autokatába!

Kipróbálom INGYEN

Bejelentkezve, a Vezérlőpult jobb oldalán találod az autokata widgetet. Itt kattints a „Kipróbálom” gombra!