Ha egy előadássorozat kérdéseket szül, az már félsiker! Ha sok kérdést szül, – ami történt az első Könyvelő Mesterműhely után – az pedig arra enged következtetni, hogy a témáról, esetünkben a könyvelési digitalizációt érintő napi folyamatok modernizálásáról érdemes beszélgetni.

Így a kapott kérdések közül néhány fontosabbat (természetesen név nélküli) publikusan megválaszolunk. Ez segítség lehet másoknak is, akik esetleg nem vettek részt a Számlázz.hu PARK Könyvelő Mesterműhely eseményén személyesen, vagy nem követték az online streamet, így nem tudtak sem kérdezni, sem visszajelzést adni számunkra a rendezvényről és az érintett témakörökről. Lássuk a kérdéseket és a válaszainkat:

Milyen könyvelőszoftverek képesek a kimenő és bejövő számlák automatikus átvételére?

A Számlázz.hu kivétel nélkül minden könyvelőprogram számára biztosítja a csatlakozási lehetőséget az adatok továbbításához és feldolgozásához. A kimenő és bejövő számlák könyvelőprogramba való automatikus átvételére alkalmas szoftverek listáját folyamatosan frissítjük, a jelenleg elérhetőeket az online adatkapcsolat a könyvelővel oldalunkon az “online adatkapcsolat elérhető” pontban találod.

A listáról kiemelnénk számodra a SMARTBooks Könyvelést, ami egy 100%-ban felhőalapú, böngészőből elérhető szoftver. Segítségével könyvelőként a Számlázz.hu-t használó ügyfeleid adataihoz könnyedén, bárhonnan és bármikor hozzáférsz. Az automatikus online adatkapcsolattal pedig elfelejtheted a kézi adatrögzítést, így jelentősen csökkenhetnek az adminisztrációs teendőid.

Autokasszával a banki tranzakciós adatok automatikus átadása működik abban az esetben is, ha a könyvelőszoftver nincs összekötve a Számlázz.hu-val és/vagy a NAV Online Számla programjával?

Az autokassza szolgáltatásunkkal a banki tranzakciós adatok könyvelési rendszerekbe történő automatikus átadásához fontos, hogy a könyvelőszoftvered össze legyen kötve a Számlázz.hu fiókkal. A NAV Online Számla rendszerével csak abban az esetben szükséges összekötni, ha a fiókot ténylegesen számlázásra használják és a banki tranzakciókat (automatikusan) össze szeretnéd párosítani a megfelelő számlákkal. Erről részletesebb információt és útmutatókat itt találsz.
Az összekötéshez fontos a megfelelő jogosultsági szintek beállítása is az ügyfeleddel. Erről egy korábbi blogbejegyzésünkben olvashatsz részletesebben. Az autokassza témájú YouTube-os lejátszási listánk folyamatosan frissül újabb videókkal a Számlázz.hu fiók és a különböző bankoknál vezetett bankszámlák összekötésének lépéseiről.

Bármelyik könyvelőszoftverben megoldható a banki adatok automatikus szinkronizálása?

Az autokassza szolgáltatással a banki tranzakciós adatok továbbítása szitén az online adatkapcsolat a könyvelővel oldalunkon található listában szereplő könyvelőprogramokkal kompatibilis. A banki tranzakciók átadásához szükséges fejlesztői dokumentációt itt éred el.

Hogyan vegyük rá azokat az ügyfeleket, hogy ne papíralapon küldjék át a könyvelési anyagokat, hanem e-mailben vagy használjanak valamilyen kollaborációt támogató szoftvert (pl.: Google Drive, OneDrive-ot, stb)?

Azzal kapcsolatban, hogy miért egyszerűbb és biztonságosabb a könyvelési anyagokat elektronikusan megosztani a könyvelővel, a következő pontokak javasoljuk hangsúlyozni az ügyfeleid irányába:

  • Biztonságos: a bizonylatok és számlák fizikai mozgatása kikerülésével semmi nem tud elveszi, megsérülni.
  • A kézzel történő adatrögzítés kiváltásával csökken a hibázási lehetőség.
  • Online adatkapcsolattal ügyfeleid számlái a kiállítás után automatikusan „lekönyvelődnek” így egyszerűbb lesz a könyvelő munkája. Ezáltal a könyvelőnek több ideje jut az ügyfelei munkájának a segítésére szakmai tanácsadással.
  • Pontosabb lesz az ügyfeleid tartozáskezelése, ugyanis a befizetéseket, banki utalásokat elég egyszer beazonosítani és összepárosítani a Számlázz.hu rendszerében, így a könyvelésben a kintlévőség követése mindig tökéletes lesz.

A Google Drive-os fájlmegosztás mellett az adatok egyszerű és biztonságos továbbítására nagyon jól használható a SMARTBooks DokuFree megoldása, ami egy felhőalapú megosztott mappa a könyvelő és a könyvelt vállalkozás között.

A fájlmegosztási lehetőségeken felül pedig az ügyfél adhat könyvelési (olvasói vagy számlázási) jogosultságot, így hozzáférhetsz a számodra szükséges adatokhoz, valamint az online könyvelői adatkapcsolattal a teljes folyamat automatizálható.
Ha szívesen elmélyülnél a fenti témákban, és visszahallgatnád az első Könyvelő Mesterműhely egyes előadásait, kattints ide, és mi elküldjük számodra!

Ha bármilyen egyéb kérdésed adódna könyvelési digitalizációs témában, írj kommentet a cikk alatt vagy a cikkhez tartozó Facebook poszt komment szekciójában!