Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

“Listát készít, s megvizsgál…jól tudja rossz, vagy jó voltál.” Egy jól összeállított lista nemcsak a Mikulást tudja segíteni az év végéhez közeledve, te is hasznát veheted, mikor a vállalkozás körüli teendőidet kell sorra venni. Ne aggódj, katás teendőid listája nem lesz olyan hosszú, mint a Mikulásé és még (remélhetőleg) semmivel sem vagy elkésve! 😉

Kata és alanyi adómentes keretek

Nem mondunk újat azzal, hogy érdemes egész évben követni a kata és aam keret alakulását, de itt novemberben ez már tényleg elkerülhetetlen. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat.

A 12 milliós éves kata értékhatár csak akkor érvényes ha:

  • egész évben, minden hónapban működött a vállalkozás
  • nem volt szünetelés
  • nem volt mentesülés például táppénz, CSED miatt.

Mi számít bele pontosan?

Kata keretnél a bevételbe a befolyt összeg számít. Az év végi számláknál ezt kifejezetten lényeges észben tartani, hiszen ha a kifizetések átcsúsznak a következő évre, azok az összegek nem az idei keretet fogják terhelni. Ezzel szemben az alanyi adómentes keretbe az adott évben teljesített számlák összege számít bele (függetlenül attól, hogy ki lettek-e fizetve). Kivétel az előlegszámláknál, ott egy kicsit trükkösebb a történet.

Mikor gazdálkodhatsz kevesebből?

A kata fizetési kötelezettség alól mentesülő hónapokban a kata kereted 1 millió forinttal csökken (kivéve a járvány miatti mentesség esetén)! Az alanyi adómentes keret is 12 millió, de míg a kata keret nagysága teljes havi szünetelés, illetve kata adó alóli mentesülés esetén csökken (havi arányosítással), az éves alanyi adómentes keret nem változik. Év közben indított vállalkozás esetén az alanyi adómentes keretet a működés napjaira kell arányosítani.

Mi történik, ha átléped a kata keretet?

Kata keret átlépése esetén 40%-os adót kell fizetned a keret feletti bevétel után február 25-ig, de a következő évben is maradhatsz katás (a keret számításánál figyelmen kívül kell hagyni azokat a tételeket, melyek után ez az adó már meg lett fizetve – például a belföldi partnered által). Nagyobb gond az alanyi adómentes keret átlépése, mert arról már az adóhatóságot is értesítened kell, és be kell lépned áfakörbe, amely további teendőkkel jár. Részletesen itt olvashatsz erről.

100.000 Ft feletti adótartozás

A „kata törvényben” szerepel egy rendelkezés, miszerint az adóhatóság kizárhat a kata adózás alól, ha az év utolsó napján 100 ezer forintot meghaladó adótartozásod van. Azonban erre is van megoldás: ha az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válása előtt megfizeted a tartozásod, az adóhatóság visszavonja a határozatot, és nem zárnak ki a kata hatálya alól. Ehhez akár fizetési könnyítést is igénybe vehetsz!

Miben segíthet az autokata?

Az autokata folyamatosan figyeli a vállalkozás állását, automatikusan számol, kalkulál, figyelembe veszi a befolyásoló tényezőket, például a szüneteltetést vagy az arányosítást, és ami igazán szuper, hogy nem is neked kell ellenőrizgetni a rendszerben a számokat, hiszen rendszeresen figyelmeztetéseket küld neked.

Az autokata ügyfélszolgálatához pedig bármely kérdéseddel, problémáddal bátran fordulhatsz, nyár végén/ősz elején pedig vállalkozás-átvilágítást is végeznek, és javaslatot kapsz a további teendőkkel kapcsolatban.

A februári adóbevallás pedig (szinte) álom lesz, ha az autokatával készíted. Most sem késő regisztrálni, minden segítséget megkapsz, hogy zökkenőmentes legyen az indulás.

Tehát, a rövid lista így néz ki:

  • kata keret
  • aam keret
  • adótartozás
  • +1 autokata kipróbálása 🙂

És már indulhat is a háttérben a Jingle Bells…;)

Nézz körül az autokatában INGYEN!

Most minden katásnak bepillantást adunk az autokata világába: ha szeretnéd a saját szemeddel látni, hogy hol tudod elkészíteni a bevallásod, hol töltheted le a bevételi nyilvántartásod, és hol találod a vállalkozásod kimutatásait, akkor kukkants be az autokatába!

Kipróbálom INGYEN

Bejelentkezve, a Vezérlőpult jobb oldalán találod az autokata widgetet. Itt kattints a „Kipróbálom” gombra!