Emlékszel még, mikor a táblára vidáman kezdtétek el felírni a vakáció szót, számolva a nyári szünetig még hátralévő napokat? Még ma is fejben vágjuk a centit, ha egy fontos eseményt vagy egy lefoglalt nyaralást várunk. Az már szuper, ha magunkat el tudjuk engedni egy kis szünetre, de mi a helyzet katás vállalkozásunkkal? Kata szüneteltetés összefoglaló következik 🙂

Ha olyan helyzetet adódik, ami miatt a vállalkozást rövidebb vagy hosszabb időre fel kell függeszteni, egy katás vállalkozónak a szüneteltetés is egy opció. Így a vállalkozás megmarad, az újraindítás egyszerű, és a szüneteltetés alatt a kata tételes adófizetés alól is mentesül a vállalkozó.

Jó lehetőség a szüneteltetés, viszont szigorú szabályokhoz kötött és hatással lehet a vállalkozásra, ezért fontos, hogy körültekintően járjunk el. Sőt, szabályozási változások is történtek a szüneteltetés körül, ezért érdemes mindig az aktuális előírások ismeretében intézni a szüneteltetést.

Kata szüneteltetési helyzetjelentés

2021-ben sok ponton változtak a katázás szabályai és ez alól a szüneteltetés sem volt kivétel. Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása is hatással volt a szüneteltetés lehetőségeire, és 2022 is hozott újdonságot.

Ami változott:

 • Az egyéni vállalkozó 2021. július 1-jétől kezdődően a korábbi 2 évvel szemben már maximálisan 3 évig szüneteltetheti tevékenységét (Törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről: 18. § (1.) A 3 év lejárta után automatikus megszüntetésre kerül a vállalkozás.
 • 2022-es újdonság: az év eleji Webes Ügysegéd fejlesztése során lehetővé vált, hogy a szüneteltetés kezdő időpontját előre meghatározhassuk, így akár egy hónappal előre is bejelentheted, mely időponttól szeretnéd szüneteltetni az egyéni vállalkozásod.
  Fontos!

  • Az előre bejelentett szüneteltetés nem törölhető utólag!
  • A legelőször bejelentett szünetelés kezdő időpontját követően új szüneteltetés kezdete csak abban az esetben jelenthető be, ha a legelőször bejelentett szünetelés 1 hónapos minimális időtartama letelt, és bejelentetted az újraindítást.
 • Amennyiben igénybe vetted az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását, vállaltad, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónapig a vállalkozásodat nem szünteted meg és nem is szünetelteted. (A jelenlegi szabályozás szerint a veszélyhelyzet 2022. június 1-jén hatályát veszti!)

Ami maradt:

 • A szüneteltetés minimális időtartama 1 hónap.
 • A szüneteltetés mindig a bejelentést követő másnaptól indul (kivéve a fent említett előre bejelentés esetében).
 • Amennyiben vállalkozásod egész hónapban szünetel, akkor mentesülsz a kata adó fizetése alól.

Amire figyelni kell kata szüneteltetés esetén:

 • Szüneteltetés alatt nem végezhetsz tevékenységet!
 • Ha eddig főállású kisadózó voltál és nincsen egyéb biztosítással járó jogviszonyod, vagy egyéb jogcímen sem vagy jogosult egészségügyi ellátásra, akkor havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned (2022-ben ennek havi összege: 8 400 Ft, azaz 280 Ft/nap).
 • Ha álláskeresőként álláskeresési járadékot kapsz, annak folyósítása alatt mentesülsz az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól.
 • Ha egy hónapban végig szünetelt a vállalkozásod, a kata kereted is csökken!
 • Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról szóló beszámoló lapot 2022. augusztusában kell beküldeni.

Ügyintézés

A szüneteltetést a Webes ügysegéden keresztül lehet intézni és nem szabad elfeledkezned a szüneteltetés miatt keletkezett iparűzési adóval kapcsolatos többlet adminisztrációs kötelezettségről sem!

Jó hír, hogy ha autokata felhasználó vagy, ez a feladat roppant egyszerű lesz számodra, a program ugyanis gördülékenyen végigvisz a teljes folyamaton.

Az autokata 1290 Ft + Áfa havidíjért nemcsak a szüneteltetés ügyintézését könnyíti meg számodra, hanem minden egyéb adminisztrációs tevékenység során is hű társa és segítője lesz katás vállalkozásodnak. Ingyen kipróbálhatod, és ha már nem lenne szükséged a programra, bármikor lemondhatod előfizetésedet.

Szeretnék autokatás lenni!

Egyéni vállalkozás szüneteltetése kisokos

Szeretnél mindig naprakész lenni? A szüneteltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, az ügyintézés menetéről és a szabályokról részletesebben a letölthető kisokosunkban olvashatsz.

KÉREM Az E-BOOKOT!
V-szunteletetes_ebook_cover_v2
Hozzászólások