Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2020.10.07. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

A vállalkozó a világ legbátrabb embere. Túllépett a biztoson, az ismert világ határain, és belevág valamibe, amihez csak részben ért – nem azért csak részben, mert képzetlen, vagy buta, hanem mert a saját szakmája mellett még egy csomó olyan infóra van szüksége, amiről kizárólag menet közben szerezhet tudomást.

Ezért tartjuk olyan fontosnak a tapasztalatok megosztását, és azt, hogy erre teret biztosítsunk. Lehetsz vállalkozóként bármilyen fázisban: vannak, akik csak most vágtak bele, vannak, akik 10 év alatt komoly sikereket értek már el, és vannak, akiknél évek óta gyűlik már az okosság, de továbbra is értékesnek találja a tanácsot, a közös ötletelést, a kérdezési lehetőséget.

Kedden tartottuk az első Számlázz.hu Műhelyt, ahol Bognár Ákos fontos kijelentést tett: szerinte
nincs Egy Nagy Bölcsek Köve, amit a tapasztaltabb átadhat. Vannak viszont kis kavicsok, amiket igenis tovább lehet örökíteni. Ezek közül a kavicsok közül szemezgetünk.

Amúgy az eseményen készült videót itt nézheted meg: Számlázz.hu Műhely – 2016. április 5.

Kavics 1.: Motiváció

Ha jól figyeltünk, akkor a legfontosabb tanácsként vihettük ezt magunkkal: nagyon erős motivációra van szükségünk ahhoz, hogy a vállalkozásunkat sikerre vihessük. Ha csak úgy ímmel-ámmal csinálnánk, mert egy kis pénzt szeretnénk keresni, vagy mert valamivel mégis el kell ütni a időt, de például nincs közünk a témához, akkor a szenvedélyesebb versenytársak biztos, hogy fölénk fognak kerekedni. Az, hogy ez a motiváció honnan jön, és hogyan táplálod, megint jó kérdés, de az elkötelezettség, amiből vállalkozást építesz, amivel kiszolgálod a vevőidet, semmi mással nem pótolható.

Kavics 2.: Munkatársak

Ezt a kérdést ti tettétek fel, és nagyon helyénvaló: vajon ki a következő az alapítók után, akire a legnagyobb szükség van, mi az a szakterület, amit a vállalkozásodba elsőként hívsz meg kívülről?
Már a kérdés részben borítékolta a választ, de a válaszokban a fejlesztő-szakértelem, az értékesítés, a marketing, és az üzleti tanácsadás álltak első helyen.

Szegedi Rita azt is kiemelte, hogy az előbb-utóbb melléd érkező munkatársaknak is pont olyan lelkesnek, elkötelezettnek, motiváltnak kell lennie, mint neked, hogy a lendület ne csak megmaradjon, hanem sokszorozódjon is az új emberekkel kiegészülve. Erről is a te feladatod gondoskodni!

Kavics 3.: Kitartás

Sajnos nem úsztuk meg…:) Hát igen, mindenki tudja, de attól még igaz: ha nem húzod fel minden áldott nap azt a fránya redőnyt, akkor nem tudnak bejönni a vevők…Minden áldott nap ki kell nyitni, fel kell tölteni a polcokat, át kell venni az árut, ki kell állítani a számlákat, egyeztetni kell a könyvelővel, posztolni kell a Facebook-ra, és a sok satöbbi után is mosolyogni kell a vevőre. Ezért is olyan fontos a motiváció, ezt tényleg csak akkor tudod végigcsinálni (és innentől már nem is lesz „végigcsinálás”, hanem örömteli órák-napok), ha tényleg nagyon szereted a választott témádat.

Kavics 4.: Problémára válasz

Volt, aki ezt megpróbálta cáfolni…:), de a meghívott 4 sikeres vállalkozó mindegyike voltaképpen a saját problémájára keresett választ azzal, hogy elindította az online kereskedését annak idején.
Olyan élethelyzetben voltak, hogy a megoldás a saját számukra, és később sokszáz, sokezer más embernek is, valódi választ adott egy valódi kérdésre.

(A Számlázz.hu esetében például az volt a három alapító-informatikus kérdése, hogy hogyan állítsák ki a számláikat gyorsan, egyszerűen, NAV-állóan.) A probléma megválaszolásával kiderül, hogy milyen sok más emberben felmerült már ugyanaz – ők lesznek a vevőid…

Kavics 5.: Rafinéria

Légy kreatív! Persze, ezt mindenki mondhatja, de miközben hallgatod mások trükkjeit, kaphatnak egy jókis lendületet a saját agytekervényeid, és a saját legjobb ötleteid is ilyen helyzetekben poppanhatnak elő. (Én legalábbis egy csomószor jártam így: konferencián, vagy egy szakmai beszélgetés közben áll össze az inspiráció… És ez tök jó!:)
Igaz, előfordul, hogy a kieszelt trükkök nem jönnek be (Ákos például elmesélte, hogy az – akkor még létező – konkurenciához jártak befotózni a termékeiket, hátha egyszer majd megveszi őket kilóra, nahát ez a cég már nem létezik 3 éve, a JátékNet viszont annál inkább – de attól még nagyon rafinált volt a koncepció.:)

Kavics 6.: Segítség

Aki képes – mer, tud, szokott – segítséget kérni, az kap is segítséget, és erre mindenkinek szüksége van. Akár a család, akár üzleti tanácsadó, akár egy-egy networking-lehetőség, mind olyan irányból ad segítséget, ahonnan éppen kell.
Viszont lehet, hogy először neked kell felismerned: itt az idő kérdezni, itt a lehetőség kérni. Anélkül biztos, hogy nem fog menni. Viszont segítséggel sokkal könnyebben!

Rita mesélte el, hogy alapítótársával, Szakolcai Dorinával együtt eleinte volt, hogy megkérték a férjüket, menjenek velük tárgyalni – de ma már erre nincs szükségük. Talán pont ezért, mert eleinte valóban megkapták a kért segítséget.

Kavics 7.: Tanulás

Szinte mindenki beszélt róla. Ákosék minden szakterületet kitanultak először, mielőtt felvettek egy vezetőt az adott területre. A Számlázz.hu alapítói informatikus létükre megtanultak, és mára valóban mindent tudnak a számlázásról. Csányi Zoltán férfi létére is tökéletesen eligazodik a fehérneműk világában, és olyan magabiztosan beszél kosárméretről – ami ebben az esetben nem a webáruházban körbetologatott bevásárlókosarat, hanem melltartó-méretet jelöl – mint bármelyik nő. Vagy mint egy nagyon profi kereskedő. Már ezért öröm volt hallgatni, amiket mondott.:)

Reméljük, hogy az összefoglaló segítségedre volt akkor is, ha ezúttal nem tudtál eljönni – reméljük, hogy veled is találkozunk a következő Számlázz.hu Műhelyen! Ha szeretnél értesítést a következő alkalomról, kövess minket a Facebook-on!

Tudtad, hogy nálunk az e-számla mindössze 6 Ft/db?
Tudtad, hogy a regisztráció ingyenes?
Tudtad, hogy most azonnal te is e-számlázhatsz?

KIPRÓBÁLOM MOST