119 468 regisztrált ügyfél
51 087 226 kiállított számla

Evolúció: dolgok, amiket máshogy csinálunk most, mint régen

Kevés olyan konferenciát (vagy bármilyen, jegyértékesítéssel járó eseményt) ismerünk ma Magyarországon, mely az aktuális számviteli szabályoknak megfelelő ügyrend szerint képes az online, digitális értékesítés végrehajtására. Egyszóval: szabályosan számlázni rendezvényt kihívás. Természetesen ez nem kritika akar lenni, de mi már tudjuk a kihívások egy részére a választ: a digitalizáció egyre több biztonságos teret biztosít a jogszerű működésre is.

Itt van rögtön ellenpéldaként a minden ősszel megrendezett Internet Hungary, ahol a feladatot (részben a Számlázz.hu segítségével) már megoldották. Nem kis feladat a 2 nap, 6 terem, 300 plusz előadó 2000 plusz résztvevővel koordináták alapján egy ilyen giga-konferenciát létrehozni, és ennek az összetett kihívásnak bizony része a jegyértékesítéssel kapcsolatos adminisztráció is.

Ha idén részt vettél legalább az egyik előadási napon, akkor láthattad, hogyan zajlik az értesítés, fizetés és számlázás. Dióhéjban:

  • A jegyvásárlás hetekkel (esetleg hónapokkal) a konferencia előtt történt,
  • amiről kaptál egy díjbekérőt,
  • amit kifizettél vagy átutalással, vagy online, bankkártyával (reméljük inkább ez utóbbi),
  • a fizetés pillanatában kaptál egy előlegszámlát,
  • és a konferencia napján (vagy rögtön utána) kaptál egy „nullás”, tehát nulla Ft-os végszámlát a teljesítésről.

Akkor minden más, a fenti ügyrendet nem követő többi konferenciaszervező NAV bírságra számíthat, csak mert nem jogszabálykövető az adminisztrációja? Erre a kérdésre a válasz: nem. Legalábbis egyelőre még nem.

Szabálymegfelelés könnyedén

Mit jelent az hogy EGYELŐRE? A múltbeli és a jelenlegi konferenciák esetén a megfelelő eszközök híján a fenti számviteli bizonylatolás nem, vagy csak komoly nehézségek árán lett volna megvalósítható. Nem véletlen tehát, hogy jelenleg a legtöbb ilyen eseményről egyszerűen csak kapsz egy számlát, többnyire ott, a helyszínen.

Az sem véletlen azonban, hogy Magyarország egyik legnagyobb digitális konferenciája felismerte: az idők változnak, és ma már – a Számlázz.hu okos automatizmusainak hála – könnyedén meg lehet felelni a jogszabályoknak. Ráadásul olyan módon, hogy a vállalkozás mindemellett időt, energiát és pénzt takarít meg (a pontos módszerről részletesen írtunk itt).

Most azonban nem a részletek a fontosak, hanem a felismerés:

egyre több olyan tevékenység van, amelynek a végzése megváltozik, sőt, teljesen átalakul.

Méghozzá ezer százalékosan előnyére: gyorsabb, olcsóbb, precízebb és pontosabb lesz minden.

Így néz ki a digitális evolúció párhuzamokban:

Régen például a számlákat kinyomtatva, dossziékba gyömöszölve tároltuk 8 évig. Ma már az a minimum, hogy elektronikus számlákat bocsátunk ki, de a Számlázz.hu archiválási szolgáltatásának köszönhetően a bejövő papír alapú számlákat is digitális archívumban őrizzük a számlázási fiókunkban.

Régen a könyvelők kézzel rögzítették a számlákat a könyvelési rendszerekbe. Ma már adatexport/adatimport során kerülnek át az adatok a számlázási rendszerből a könyvelőprogramba, sőt, a legügyesebbek a Számlázz.hu online összekötése segítségével még ezt az időt is megspórolják: a számlák adatai azonnal és automatikusan, online kerülnek be a könyvelőszoftverbe.

Régen a könyvelők kézzel párosítgatták a bejövő átutalásokat a kibocsátott számlákra. Ma már a Számlázz.hu autokassza szolgáltatása automatikusan párosítja az átutalásokat a vevői számlákhoz.

Folytathatnánk a sort az automata fizetési értesítő emailektől kezdve a díjbekérők automatikus kiszámlázásán keresztül akár a „kényszer hatására” kibocsátott papíralapú számlák postára adásáig.

De nem ez a lényeg, hanem a KÉPESSÉG, nevezzük EVOLÚCIÓ-nak: észreveszem, hogy a régi, „szenvedős” dolgokat ma már könnyebben, gyorsabban, egyszerűbben, hibamentesebben el tudom végezni a rendelkezésre álló digitális eszközök segítségével.

Ha érdekel az Evolúció, tudunk neked egy tavaszi konferenciát! 🙂
Ha könyvelő vagy, és szeretnél te is a profi és digitalizált ügyviteli folyamatok felé mozdulni,
olvasd el A jövő könyvelője című posztunkat!
Ha vállalkozó vagy, aki a cégében egyre kevesebb robotmunkát szeretne végezni,
hogy maradjon ideje a kreatív, intellektust igénylő feladatokra,
az evolúció következő lépése egy nagyszerű Számlázz.hu fiók!

Regisztrálok

Hozzászólások

hozzászólás

Írta: |2018-10-08T11:29:56+00:002018.10.08.|Tippek, trükkök|0 hozzászólás

A szerzőről:

A Számlázz.hu szolgáltatás-fejlesztési vezetője, alapító-tulajdonosa, "visionary leader"-e. Fő feladata az innovációt a számlázási megoldásokban megjeleníteni, fókuszban természetesen a Számlázz.hu mindenkori felhasználóival. Esküdt ellensége minden elavult technológiának. "Észrevétlenül segítséget nyújtani másoknak ahhoz, hogy megvalósítsák az álmaikat, vagy egyszerűen csak megéljenek a vállalkozásukból - ennél nem kell több."