Melyek azok a feladatai a katás vállalkozónak, amelyeket a háta közepére sem kíván? Stygár László (Számlázz.hu) és Kristó Zoltán (Riport Applications) ezekről beszélgettek a Számlázz.hu vlogjában, és találtak is egy megoldást…

Katás csoportok, katás kérdések

Facebookon számos vállalkozással, kata adózással kapcsolatos csoport létezik: ha kicsit körbenézünk, láthatjuk, hogy ezekben hemzsegnek a kérdések, amelyek a katázásra vonatkoznak.

Az egyik ilyen katás csoportban egy vállalkozónak az volt a problémája, hogy annak ellenére, hogy könyvelője volt, mégis átlépte a kata keretét. Jogosan merül fel a kérdés: hogyan lehetséges ez, ha valakinek könyvelője is van? Elképzelhető, hogy ez a vállalkozó sokkal később juttatja el a számláit a könyvelőjéhez, mint ahogy egyébként a kata kerete elfogyott.

A kérdés az, hogy elvárható-e egy katás vállalkozótól, hogy miközben a munkáját végzi, a háttérben futtassa a katás adminisztrációs szálat, vagyis figyeljen az évváltásra, a keretösszegére, és az egyéb teendőire? Ezek leginkább könyvelési dolgok, amit a vállalkozó nem szeretne felügyelni…

A katások segítő manója: az autokata

Tegyünk egy kis kitérőt: tudjátok-e, hogy az izlandiak több mint fele hisz a manókban? Hiszik, hogy ezek a kicsi lények ott élnek az emberek körül, és ha szükség van rájuk, akkor segítenek nekik. Miért ne lehetne a magyar katás vállalkozónak is egy ilyen segítő manója akkor is, ha éppen nem ül a gépe előtt? Ezen gondolkodtunk mi, a Számlázz.hu-nál, illetve a Riport Application Kft. is valami hasonló jót szeretett volna tenni a vállalkozókkal, ezért úgy gondolták, hogy kellene egy program, amely automatikusan elvégzi az olyan könyvelői feladatokat, amelyek valójában robotmunkák.

A következő kérdések merültek fel:

  • Mi lenne, ha a kata keretről mindig naprakész információt kapnának a vállalkozók, mindenféle utánagondolás és számolgatás nélkül? (Számolva azzal, ha a vállalkozás év közben indul vagy szünetelteted.)
  • Mi lenne, ha adnánk egyfajta tudáscentrumot? Ha a Facebookon ennyi kérdéssel találkozunk, akkor valószínűleg ezeknél még több és még komplexebb problémák merülnek fel a vállalkozóknál, amelyekre a velünk együttműködésben álló könyvelők segítségével választ adhatunk.
  • Mi lenne, ha a legfontosabb katás teendőkre emlékeztetnénk a vállalkozókat? A határidők legtöbbször csak azok lejárta után jutnak eszükbe az embereknek, vagy akkor, ha emlékeztetik őket. Ezzel akár a könyvelők munkáját is segíthetjük.
  • Mi lenne, ha felhívnánk a vállalkozók figyelmét arra, ha rosszul állítják ki a számlájukat? Ha az adott pillanatban, rögtön szólunk, akkor sok utómunka, korrigálás elkerülhető, és időt spórolunk…

A kérdések felmerültek, és egyik megoldásnak sem láttuk akadályát: így született meg az autokata, amelyről már olvashattatok korábban itt és itt és itt.

Autokata a gyakorlatban

Az autokata tökéletes harmonizációban létezik a Számlázz.hu-val, de mit is jelent ez a gyakorlatban?

Abban a pillanatban, hogy amikor egy katás egyéni vállalkozó kibocsátja a számláját, akkor mind a Számlázz.hu-ban, mind az autokatában azonnali információt kap a kata keretéről, az alanyi adómentes keretéről, vagy arról, ha valamiért hibásan állította volna ki a számlát.

Ez azt jelenti, hogy a kibocsátott számla azonnal átsuhan az autokatába? Pontosan! Ez teszi lehetővé az autokata számára, hogy az éppen kibocsátott számlát a többi mellé tegye, így összegezze a kata keretet, és emellett látja a számla kifizetettségét is.

És ha mindez megtörtént, akár az adóbevallásodat is elkészítheted az autokata segítségével, amit az ÁNYK rendszerbe csak néhány kattintással fel kell majd töltened.

Miért jó az autokata a könyvelőknek?

Mi a legfontosabb a könyvelő számára? Hogy az ügyfele elégedett legyen. A legfontosabb feladata pedig az, hogy a vállalkozóknak megfelelő minőségű tanácsokat adjon. Van egy jó hírünk: az autokata nemcsak a vállalkozót, hanem a könyvelőt is segíti!

A Számlázz.hu rendszerében már régóta lehetőség van arra, hogy a felhasználók meghívhassák a könyvelőjüket, ezzel megkönnyítve mindkettejük munkáját – ráadásul környezetkímélő módszer is, ugyanis nincs szükség arra, hogy kinyomtasd a számláidat. A könyvelő tehát az autokata rendszerben is láthatja a kata keretet, és figyelemmel kísérheti a vállalkozó teendőit. Ezzel a segítséggel tényleg arra koncentrálhat, amit a vállalkozók várnak tőle: hogy tanácsot adjon, ezzel segítve a vállalkozást.

A vállalkozó digitális asszisztense tehát egyben a könyvelő digitális asszisztense is, kell ennél jobb, automatikus megoldás?

Amikor a felhasználó megérzi

A Számlázz.hu és a Riport Applications hónapokon keresztül dolgozott a két rendszer integrációján, sokat készült a szolgáltatás élesítésére, így meglepetésként ért minket a kérdés, amely Twitteren érkezett.

Egy kedves vállalkozó arról érdeklődött, hogy nem készül-e valamiféle automatikus megoldás katások részére, mert bizony nagy szükség lenne rá.

Másnap küldtük neki a választ:

KÉSZ! 🙂

Ha szeretnéd megtudni, hogy tényleg mennyire egyszerű lehet egy katás élete, akkor