„A vállalkozóknak könnyű, hiszen akkor és ott dolgoznak, amikor és ahol ők akarnak, az idejüket ők osztják be, és bármikor elmehetnek szabadságra.”

Sokan gondolják így, akik még sosem próbáltak vállalkozni – hiszen a “vállalkozósdi” nem csak játék és mese, főleg nem akkor, ha egy fix, bejelentett állást hagy ott az ember miatta, ami sokszor sokkal kényelmesebb. Ilyenkor a saját biznisz sokkal inkább jelenti a kockázatot, a bizonytalant, a várakozást és a folyamatos tanulást. 

Minden kezdet nehéz 

A vállalkozás olyan, mint a kutyatartás: kívülről szép és jó, roppant egyszerűnek tűnik, de ha benne vagy a “gazda szerepében”, akkor már mindjárt más perspektívát kap a dolog. Főleg, ha kölyökről van szó! Egy induló vállalkozással sem könnyebb: jó esetben munka mellett is tudod csinálni, de igencsak nehéz, hiszen este és szabadidődben is foglalkoznod kell vele. És ha belekezdtél, feladni már nem lehet…

Ennyiből → ennyit → eddig 

A vállalkozásindítás általában álmokkal kezdődik, ám amikor megfogalmazódik bennünk a vállalkozásalapítás gondolata, ezeket az álmokat reális célokká kell változtatni, és végül számokká kell alakítani őket. Valószínűleg nem egyik pillanatról a másikra fogsz meggazdagodni, és a türelmetlenséged kompenzálására, a teendők rendszerezésére jól fog jönni az üzleti terv. Ez segít abban, hogy lépésről lépésre haladj, és a motivációd is kitartson, hiszen a következő célod elérése reálisnak fog tűnni akkor is, ha úgy érzed, éppen nem megy annyira a szekér. Az üzleti terv segítségével ellenőrizheted és figyelemmel kísérheted, hogy a kezdeti célokhoz képest hogy áll a vállalkozásod, mit sikerült megvalósítani, és milyen pontokon van még szükség fejlesztésre, előrelépésre. 

Pénzkérdések 

Az egyik aggodalom, ami gát lehet egy vállalkozás indításánál, hogy vajon mennyi idő után lesz nyereséges az üzletünk? Nem kérdés, hogy eleinte biztosan nagyobb befektetéssel jár, mint amennyit majd hozni fog mind időben, mind számokban. Éppen ezért fontos, hogy ezzel is kalkuláljunk, hiszen rengeteg kiadással jár az, ha vállalkozunk. Korábban összegyűjtöttük, mennyibe is kerül a vállalkozásindítás ma Magyarországon ha érdekel, itt eléggé belementünk a témába! A költségeket tehát mindenképpen előre meg kell határozni, hogy ne érjenek nagy meglepetések. 

Ne ijedj meg! 

A nehézségek nemcsak azt jelenthetik, hogy nem jön az a bevétel, amire számítottál, vagy váratlan hullámvölgybe kerülsz, esetleg olyan problémákkal kell szembenézned, amelyekre nem számítottál. Jöhet az ellenkezője is: a biznisz jobban beindul, mint gondoltad volna. Ne félj segítséget kérni, a feladatokat delegálni és alkalmazottakat felvenni. Ezáltal olyan terhektől szabadulhatsz meg, amelyek eddig a te válladat nyomták, sőt lehet, hogy valaki jobban csinálja, mint te! A lényeg, hogy ne félj a növekedéstől így egy lépésben megoldást kapsz arra a gyakori félelemre is, hogy kezdetben minden vállalkozó magányos…  

Marketingelj(en valaki neked)! 

A vállalkozásindítás előtt biztosan sokat gondolkodtál azon, hogy ki is lesz a célközönséged és hogyan juttatod majd el hozzájuk az üzeneted. Ha már egészen közel állsz ahhoz, hogy belevágj életed üzletébe, akkor valószínűleg célcsoportoddal már tisztában vagy, a célbajuttató eszközökkel pedig ne spórolj! Az online világban már gyakorlatilag tálcán kínálhatod termékedet/szolgáltatásodat annak, akinek (potenciálisan) szüksége van rá, így nekik szinte esélyük sem lesz arra, hogy “elbújjanak” a terméked/szolgáltatásod elől. A marketing visszahozza a belefektetett pénzt és energiát, szóval ha kell, keress meg egy szakembert, aki segíteni fog neked ebben. 

“A” mint adminisztráció automatizáció 

Készülj fel rá, hogy amiből a legkevesebb lesz a vállalkozásod elindítását követően, az az idő. Éppen ezért érdemes még időben kialakítani a folyamatok rendjét, hogy az idő- és feladatmenedzsment flottul menjen. A 21. században már szerencsére számos online eszköz segíti a vállalkozók munkáját abban, hogy a folyamataikat automatizálhassák, így valóban arra tudjanak koncentrálni, ami fontos: az üzlet fejlesztésére. Ebben van segítségedre például a Számlázz.hu, amely a számlázási funkció mellett számos adminisztrációfosztó funkcióval bír például nem kell foglalkoznod azzal, hogy nyomon kövesd a számlaösszegek beérkezését, hiszen ha beállítod, a rendszer automatikus fizetési felszólítást küld partnerednek, hogy késésben van az átutalással, majd ha beérkezett az összeg, automatikusan kifizetettre állítódik a számla… De ez csak egy apróság, írtunk már arról, hogy hány órát spórolhatsz hetente a Számlázz.hu-val, erről részletesen itt és itt is olvashatsz. 

Ne szégyellj tanulni! 

Ha nyitott vagy a fejlődésre és a tanulásra, akkor azzal könnyen versenyelőnybe kerülhetsz konkurenciáddal szemben. Olvass, inspirálódj, figyeld meg a többieket, és ne szégyellj tanulni! Könnyű “beleülni” a hétköznapok mókuskerekébe, szóval képezd magad, menj tréningekre, konferenciákra. Építs kapcsolatokat, szerezz motivációt másoktól, állíts magad elé célokat, példákat, amiket/akiket követhetsz! 

Ha pedig mindemellé szeretnél szuper online eszközöket használni, amelyek tényleg megkönnyítik a mindennapjaidat, és felesleges terheket vesznek le a válladról, akkor regisztrálj egy számlázási fiókot a Számlázz.hu-n egyszerűen és gyorsan