Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Figyelem! 2022. szeptember 1-jével változott a kata, ezekkel támogatunk: 

  • Keret- és adófigyelő: ha alanyi adómentes, új katás vagy átalányadózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes- és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, valamint teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk! További részletek adózási támogatásunkról itt. (Tipp! Számlázz.hu előfizetőként 2023. február 28-ig díjmentesen biztosítjuk a QUiCK Számlabox* csomagját, hogy ezzel is enyhítsük terheidet.)
  • Kata bevallás: A Keret- és adófigyelő használatához, és ahhoz, hogy a QUiCK-be regisztrálni tudj, Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetéssel kell rendelkezned. Így a bevallás-varázsló segítségével elkészítheted a kata bevallásod a 2022-es év új kata időszakára vonatkozóan. Kata bevallás határidő: 2023. február 27.
  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkeresési és digitális támogatást találsz egy helyen.

Az autokata 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne. Erről megújult ÁSZF-ünk 1. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

Keret- és adófigyelő megoldás

Katásként számlázol, van néhány adminisztratív feladatod, de egyébként ellavírozgatsz a vállalkozói élet tengerén anélkül, hogy hullámok csapkodnának a fejed felett? Ideális esetben ez így van, de nem lehet „ellazázni” a kataságot. 

A legjobb esetben akkor kerülsz ki a kata hatálya alól, ha Te úgy döntesz, nem pedig mások szorítanak ki belőle. Természetesen vannak alapszabályok, amelyeket biztosan ismersz már, de azért sosem árt átismételni. 

Amikor csak lehet, megnyugtatunk benneteket, hogy a NAV nem mumus, és nem azért működik, hogy Téged megbüntessen. A NAV célja, hogy a jogszabályokat betartsák a vállalkozók, és első körben mindig felhívják a figyelmedet, ha valami nem stimmel a vállalkozásodban. 

Akkor nézzük, hogy miért zárhat ki a NAV mégis a kata hatálya alól

  • Ha elmulasztottad a számla- vagy nyugtaadást, igazolatlan eredetű terméket forgalmaztál, nem jelentetted be az alkalmazottadat ÉS a NAV emiatt mulasztási bírságot szab ki rád – amikor ez jogerőre emelkedik, onnantól kezdve nincs kata. 
  • Ha év végén (a naptári év utolsó napján) adótartozásod meghaladja a 100 ezer forintot – de itt még van visszaút. Amennyiben a megszűnésről rendelkező határozat véglegessé válásáig visszafizeted a tartozásodat, akkor a NAV vissza fogja vonni a döntését. 
  • Fontos, hogy akinek a kisadózói státusza bármilyen okból megszűnik, az a megszűnés évében és az azt követő 1 évig nem választhatja újra ezt az adózási formát. 

Az adótartozás elsőre veszélyes dolognak hangzik, és bizony ha valaki nem figyel oda rá, akkor könnyen azzá is válhat. Ijesztgetni semmiképp nem szeretnénk, inkább adunk egy kis segítséget ahhoz, hogy hogyan tudod elkerülni a pánikot év végén.

Te magad is ellenőrizheted, hogy mennyi adótartozásod van éppen a NAV-nál, ehhez az autokata tudáscentrumában találsz segítséget. 

Amellett, hogy az autokata kezeli az adófizetéseidet, ha valamit mégis elfelejtesz, szólni fog. Ha autokatázol, és figyelmesen vezeted befizetéseidet, akkor az év végén sem kell aggódnod, mert értesít, ha tartozásod van. 

Az adótartozás mellett a kata és alanyi adómentes keretekre is oda kell figyelnie a katás vállalkozónak, ez szintén egy olyan feladat, ami év végén válik igazán lényegessé. Összegyűjtöttük neked egy csokorba, hogy mi az, amire decemberben különösen érdemes egy kis figyelmet szentelned.

Amint látod, katásként is lehetnek bonyodalmak az életedben, főleg év végén és a bevallás idején, de szerencsére már létezik egy olyan eszköz, amelynek ezek nem jelentenek problémát, és amivel katázni mostantól tényleg egyszerű! 🙂 

 

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom
Hozzászólások