Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.07.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FIGYELEM: 2022. szeptember 1-jével jelentősen változik a kata!

A július 12-én elfogadott “új” kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. A 2022-es kata változásokat ezen az oldalunkon foglaltuk össze.

Az autokata szolgáltatásunk értékesítését 2022. július 20-án leállítottuk, a meglévő előfizetések továbbra is élnek, és igény esetén megújíthatóak.

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a korábbi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni. A korábbi kata időszakot egy ún. záró bevallással kell lezárni minden katásnak, melyet a záróbevallás-varázslónkkal elkészíthetsz. A kata záró bevallás készítéséről bővebb információt itt találsz.

irány a kata záró bevallás készítése

Katásként számlázol, van néhány adminisztratív feladatod, de egyébként ellavírozgatsz a vállalkozói élet tengerén anélkül, hogy hullámok csapkodnának a fejed felett? Ideális esetben ez így van, de nem lehet „ellazázni” a kataságot. 

A legjobb esetben akkor kerülsz ki a kata hatálya alól, ha Te úgy döntesz, nem pedig mások szorítanak ki belőle. Természetesen vannak alapszabályok, amelyeket biztosan ismersz már, de azért sosem árt átismételni. 

Amikor csak lehet, megnyugtatunk benneteket, hogy a NAV nem mumus, és nem azért működik, hogy Téged megbüntessen. A NAV célja, hogy a jogszabályokat betartsák a vállalkozók, és első körben mindig felhívják a figyelmedet, ha valami nem stimmel a vállalkozásodban. 

Akkor nézzük, hogy miért zárhat ki a NAV mégis a kata hatálya alól

  • Ha elmulasztottad a számla- vagy nyugtaadást, igazolatlan eredetű terméket forgalmaztál, nem jelentetted be az alkalmazottadat ÉS a NAV emiatt mulasztási bírságot szab ki rád – amikor ez jogerőre emelkedik, onnantól kezdve nincs kata. 
  • Ha év végén (a naptári év utolsó napján) adótartozásod meghaladja a 100 ezer forintot – de itt még van visszaút. Amennyiben a megszűnésről rendelkező határozat véglegessé válásáig visszafizeted a tartozásodat, akkor a NAV vissza fogja vonni a döntését. 
  • Fontos, hogy akinek a kisadózói státusza bármilyen okból megszűnik, az a megszűnés évében és az azt követő 1 évig nem választhatja újra ezt az adózási formát. 

Az adótartozás elsőre veszélyes dolognak hangzik, és bizony ha valaki nem figyel oda rá, akkor könnyen azzá is válhat. Ijesztgetni semmiképp nem szeretnénk, inkább adunk egy kis segítséget ahhoz, hogy hogyan tudod elkerülni a pánikot év végén.

Te magad is ellenőrizheted, hogy mennyi adótartozásod van éppen a NAV-nál, ehhez az autokata tudáscentrumában találsz segítséget. 

Amellett, hogy az autokata kezeli az adófizetéseidet, ha valamit mégis elfelejtesz, szólni fog. Ha autokatázol, és figyelmesen vezeted befizetéseidet, akkor az év végén sem kell aggódnod, mert értesít, ha tartozásod van. 

Az adótartozás mellett a kata és alanyi adómentes keretekre is oda kell figyelnie a katás vállalkozónak, ez szintén egy olyan feladat, ami év végén válik igazán lényegessé. Összegyűjtöttük neked egy csokorba, hogy mi az, amire decemberben különösen érdemes egy kis figyelmet szentelned.

Amint látod, katásként is lehetnek bonyodalmak az életedben, főleg év végén és a bevallás idején, de szerencsére már létezik egy olyan eszköz, amelynek ezek nem jelentenek problémát, és amivel katázni mostantól tényleg egyszerű! 🙂 

 

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom
Hozzászólások