Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Figyelem! 2022. szeptember 1-jével változott a kata, ezekkel támogatunk: 

  • Keret- és adófigyelő: ha alanyi adómentes, új katás vagy átalányadózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes- és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, valamint teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk! További részletek adózási támogatásunkról itt. (Tipp! Számlázz.hu előfizetőként 2023. február 28-ig díjmentesen biztosítjuk a QUiCK Számlabox* csomagját, hogy ezzel is enyhítsük terheidet.)
  • Kata bevallás: A Keret- és adófigyelő használatához, és ahhoz, hogy a QUiCK-be regisztrálni tudj, Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetéssel kell rendelkezned. Így a bevallás-varázsló segítségével elkészítheted a kata bevallásod a 2022-es év új kata időszakára vonatkozóan. Kata bevallás határidő: 2023. február 27.
  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkeresési és digitális támogatást találsz egy helyen.

Az autokata 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne. Erről megújult ÁSZF-ünk 1. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

Keret- és adófigyelő megoldás

A NAV online adatszolgáltatás több ezer katás vállalkozót érint, így számukra is elérkezett az idő, hogy kéziszámláról online számlázóra váltsanak, vagy meglévő szoftverüket lecseréljék egy NAV-álló, adatszolgáltatásra felkészített programra. 

Mire van szüksége egy katás vállalkozónak? Egyszerű adózási formához egyszerű adminisztráció illik, ehhez pedig egy olyan számlázót érdemes választani, amely nemcsak a számlázási funkciókat látja el, de a vállalkozás körüli pénzügyi adminisztrációt is átláthatóvá teszi, és a könyvelőd munkáját is megkönnyíti. 

Mi a legfontosabb a számlázásban? Hogy ne rontsd el! 

Két mumusa van a katás vállalkozóknak: a NAV és a számla elrontása. A kéziszámla írása során könnyű hibázni, hiszen nincs melletted senki, hogy fogja a kezed, elmondja, hogy ezt ne úgy csináld, azt még ki kellene töltened, oda mást kellene írnod… 

Ha észreveszed, maximum kijavítod. Sztornózod a számlát, vagy helyesbíted. 

Ha nem veszed észre, akkor annak viszont súlyosabb következményei is lehetnek, ha a NAV ellenőriz téged. De emberek vagyunk, hibázni pedig emberi dolog. Ha hibásan töltöd ki a számlád kézzel, és 2020. július 1. után kézzel próbálod meg rögzíteni azt a NAV rendszerében, akkor ott is hibásan fog megjelenni. 

Viszont vannak ma már megbízható eszközök arra, hogy ne fordulhasson elő ilyen jellegű probléma. Ilyen a Számlázz.hu online számlázó, ami nem engedi kiállítani a számlát, ha valamit rosszul töltöttél ki. Mivel a NAV adatszolgáltatás automatikus, a Számlázz.hu csak olyan számlát enged kiállítani, amit biztonsággal be lehet küldeni a NAV-hoz. Ha problémát lát a rendszer, szól neked, még mielőtt kiállítanád. Javítod, és kész, már mehet is! 

Váltás kéziszámláról online számlázóra 

A NAV semmilyen olyan intézkedést nem fog hozni a jövőben, amellyel támogatná a kézi számlatömb használatát – ezt maga Czöndör Szabolcs, a NAV főosztályvezetője mondta el a Számlázz.hu és a Portfolio közös, könyvelőknek tartott konferenciáján még februárban.

A kézi számlatömb még itt van, de már mondhatjuk, hogy a múlté. Nagyon kevés valódi oka lehet annak, hogy valaki még kéziszámlázzon. Ha van internetkapcsolat (akár mobilinternet), akkor az online számlázásnak minden feltétele adott nálad. Az online számlázás tuti, hogy olcsóbb lesz, mint a kéziszámla írogatása (vagy teljesen ingyenes), kevesebb stresszel jár, gyorsabban ki tudod állítani, nem kell papíralapon őrizgetned, ráadásul mobilról is tökéletesen működik. 

Július 1-től gyakorlatilag mindenki online számlázásra kötelezett lesz (kivéve, aki CSAK külföldre vagy aki CSAK magánszemélyeknek állít ki számlát), így sokkal egyszerűbb, ha a számlát azonnal egy online számlázóval állítod ki, amely majd automatikusan elvégzi az adatszolgáltatást.

Már a Számlázz.hu online számlázó ingyenes csomagjában is elérhetőek azok a funkciók, amelyekkel egy katás vállalkozás is órákat spórolhat havonta. És nem is gondolnád, mennyi olyan szolgáltatás van a Számlázz.hu-ban, amely eddig eszedbe sem jutott, pedig könnyebbé tehetné az életedet. 

A teljesség igénye nélkül, ezt nyújtja számodra a Számlázz.hu, teljesen ingyen, a #free csomagban is

  • Korlátlan számlakiállítás 
  • NAV-álló működés
  • NAV adatszolgáltatás automatikusan
  • Könyvelői hozzáférés
  • Számlaértesítő- és fizetési felszólítás-küldés 
  • Egyedi számlaképek 
  • Tárgyév + 13 évig megőrizzük a számláidat 

Az egyetlen katás számlázó,

amely az autokatával tökéletes integrációban működik 

A Számlázz.hu-val integrációban működik az egyetlen olyan hazai program, amely kifejezetten a katásokra specializálódott. Automatizálja az adminisztrációt, értesít, ha katás teendőd van, ha a NAV felé kötelezettséged van, elkészítheted vele az adóbevallásodat, és naprakészen tartja a bevételi nyilvántartást, amit minden katásnak kötelező vezetnie. Ez az autokata, amit már több ezer hazai katás vállalkozót szolgál ki Magyarországon, havonta mindössze egy gyros (pitában) áráért. 

Az autokata a legkisebb katás nyűgöt is automatizálja, hogy azzal se kelljen foglalkoznod, és a legnagyobb katás nyűgöt is szívesen leveszi a válladról. Ja, és ráadásul szakértők, kifejezetten kata szakértők segítenek neked, ha elakadtál a vállalkozásoddal kapcsolatos vagy adózási kérdésekben.

Teljesen érthető, ha katás vállalkozóként nincs időd arra, hogy figyeld a jogszabályokat – az autokata például szól, ha új teendőd van, és az iparűzési adót is pontosan kiszámolja neked.

Jól hangzik, ugye? Dobd el a papírokat magad körül (a szelektívbe), és válts online számlázásra most, hogy mindig NAV-állóan vezethesd vállalkozásodat! Regisztrálj egyszerűen és gyorsan itt! 

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom
Hozzászólások