Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

A kata adózás egy egyszerű adózási forma, éppen ezért az ilyen egyéni vállalkozás alapításakor és működésekor is gyakran felmerül a kérdés: kell-e egy katás vállalkozónak könyvelő?

Az általános dilemmák

A katás vállalkozókat kétféle táborba lehet osztani a címben megfogalmazott kérdés hallatán (szerintem ki is találjátok, melyik az a két tábor):

  • Dehogy kell, a kata egy egyszerű adózási forma!
  • Vállalkozni könyvelő nélkül? Öngyilkosság!

És vannak még azok a vállalkozók is, akik egész évben katáznak, fizetik a kata adót, és nagyjából képben is vannak, hogy milyen teendőjük van, aztán amikor elérkezik a bevallás ideje, akkor (sokszor néhány nappal a határidő előtt) felhívják könyvelőjüket, hogy akkor el tudja-e készíteni.

De mi van

  • a jogszabályok követésével?
  • a bevételi nyilvántartás vezetésével?
  • a kata és alanyi adómentes keretek követésével?
  • a pontos iparűzési adó kiszámításával (vagy esetleges visszaigénylésével), amit olykor az önkormányzat sem kalkulál helyesen?
  • azzal, hogy könyvelési szempontból hogy áll jelenleg a vállalkozásod?

És végső soron mi van akkor, ha Te csak februárban keresed meg a könyvelődet, pedig sokkal hamarabb is szükséged lenne rá, mert a vállalkozásod életében olyan dolog történik, amikor érdemes lenne kérned egy szakértő tanácsát, véleményét?

Az autokata

  • helyetted figyeli a jogszabályokat, nem kell olvasgatnod, emberi nyelvre lefordítanod a szakszövegeket és NAV-állásfoglalásokat.
  • automatikusan elkészíti és naprakészen tartja a bevételi nyilvántartásodat, amelyet egy kattintással letölthetsz, ha a NAV kéri egy esetleges ellenőrzés során
  • kata és alanyi adómentes keretedet pontosan láthatod, követheted, és figyelmeztet a rendszer, ha lassan kimeríted, vagy ha szüneteltetnél, de ezzel veszélyezteted a kata keretedet.
  • kiszámolja, mennyi iparűzési adót kell fizetned, vagy mennyit nem kell – ha az önkormányzat nem ért egyet, az autokata csapata felveszi velük a kapcsolatot, és segít neked.
  • figyelmeztet, ha vállalkozásod olyan pontra ér, hogy bizony érdemes könyvelőhöz fordulnod, és tanácsot kérned tőle.

Az autokata tehát egy digitális asszisztens, amelyben minden katás feladat, kötelesség automatizáltan működik – már amit lehet automatizálni. Ezért nemcsak a vállalkozók, de a könyvelők is imádják!

Mikor kell a könyvelő?

A vállalkozás alapításánál mindenképp szükséged lehet könyvelőre, hiszen fontos, hogy ha megteszed ezt a nagyon fontos üzleti lépést, hogy vállalkozást alapítasz, akkor a megfelelő adónemet válasszátok ki – ehhez pedig érdemes könyvelő segítségét kérni, a kata ugyanis nem mindenkinek megfelelő adózási forma.

Ha a katás vállalkozónak külföldi ügyletei vannak, ha áfás, akkor szintén ajánlott a könyvelői felügyelet – ilyen esetekben egyébként az autokata szól, hogy fordulj könyvelőhöz!

És összességében is szüksége van a katás vállalkozónak egy tanácsadóra, aki tudja, és megosztja vele, hogy számára mi a jó. Ez sokkal több annál, mint ami “kódszintre” leprogramozható – például sokan egyenesen rosszul teszik, hogy katáznak!

Mikor nincs szüksége a katásnak könyvelőre?

Az adminisztratív feladatok ellátásakor. Minden olyan feladatnál, ahol a szaktudásra, a kreativitásra, a tanácsadásra nincs szükség. Minden olyan esetben, amikor a feladat leprogramozható, vagyis robotok is el tudják végezni egy sokkal pontosabb környezetben, amely digitális, papírmentes és automatikus.

Ezek a feladatok a már fent említett bevételi nyilvántartás-vezetés, kata és alanyi adómentes keretfigyelés, adózási értesítők, figyelmeztetések, amennyiben NAV-teendőd van, iparűzési adó emlékeztető és számítás, valamint a kata bevallás elkészítése.

Ezek a feladatok a vállalkozó számára nyűggel járnak, és havonta órákat spórolhat, ha ezt az autokatára bízza – és nem mellesleg szélsőséges esetben büntetéstől is megóvhatja őt a rendszer.

A vállalkozó-könyvelő-autokata triumvirátus

Azt tehát nagyon fontos hangsúlyoznunk, hogy az autokata nem könyvelőpótló termék, sokkal inkább egy adminisztrációfosztó termék katások számára. Célunk, hogy a könyvelő ne pötyögjön feleslegesen, a vállalkozó csak akkor találkozzon vele, ha az mindenféleképp szükséges, ne azért, hogy a számlákat elcipelje hozzá. Az a célunk, hogy a könyvelő szerepe sokkal inkább tanácsadó legyen, ne pedig rögzítő.

Vannak olyan könyvelők, akik ügyfeleikkel együtt használják az autokatát, megkönnyítve ezzel saját dolgukat is, mert az értesítők automatikusan, a bevallás egy kattintással letölthető, a bevételi nyilvántartás mindig friss.

Ha pedig kérdésetek van, nyugodtan fordulhattok az autokata csapatához, a Matracos Hölgy ugyanis mindenben segít! Az autokata csapata felépítette a legnagyobb katás tudástársat, a Tudáscentrumot, amely folyamatosan bővül, és mindig az aktuális jogszabályokat tartalmazza – érthető, emberi nyelven.

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom