Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Figyelem! 2022. szeptember 1-jével változott a kata, ezekkel támogatunk: 

  • Keret- és adófigyelő: ha alanyi adómentes, új katás vagy átalányadózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, akkor a Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes- és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, valamint teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk! További részletek adózási támogatásunkról itt. (Tipp! Számlázz.hu előfizetőként 2023. február 28-ig díjmentesen biztosítjuk a QUiCK Számlabox* csomagját, hogy ezzel is enyhítsük terheidet.)
  • Kata bevallás: A Keret- és adófigyelő használatához, és ahhoz, hogy a QUiCK-be regisztrálni tudj, Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetéssel kell rendelkezned. Így a bevallás-varázsló segítségével elkészítheted a kata bevallásod a 2022-es év új kata időszakára vonatkozóan. Kata bevallás határidő: 2023. február 27.
  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkeresési és digitális támogatást találsz egy helyen.

Az autokata 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne. Erről megújult ÁSZF-ünk 1. mellékletének 5. és 9. fejezetében olvashatsz részletesen.

Keret- és adófigyelő megoldás

Ha katásként ide-oda kapkodod a fejed a 2021-es év elején, akkor ne aggódj, nem veled van a baj: valóban több mindenre kell most figyelniük a kisadózóknak. A február az iparűzési adó választásáról, illetve a kata bevallásról szól. Útmutató mindenhez IS itt és most! 

Három határidő, ami igazából kettő, és fontos februárban: 

  • Február 15. – iparűzési adó típusának módosítása 
  • Február 25. – iparűzési adóelőleg kedvezményről nyilatkozat (normál ipa fizetése esetén) 
  • És még egyszer február 25. – kata bevallás 

Mindhárom érinthet katásként, nézzük, miért! 

1. Tételes vagy normál? Biztos, hogy a legkedvezőbb iparűzési adót fizeted? 

A tapasztalatok szerint nagyon sok katás fizet feleslegesen több iparűzési adót, mint kellene, és nem is tudnak róla. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyél azzal, milyen iparűzési adót fizetsz, és biztosan az-e a legjobb számodra. 

A legtöbb településen az iparűzési adó 2% volt az idei évig, így a tételes iparűzési adót sokan az 50 000 Ft-os ipával azonosítják (az adóalap 2,5 millió forint), amivel valljuk be, nem tévednek nagyot. 

Létezik normál iparűzési adómegállapítás egyszerűsített adóalap meghatározással, ami azt jelenti, hogy a bevételed 80 százaléka után fizeted meg az adót. Akkor érdemes ezt választani, ha nagyon alacsony az éves árbevételed. Az egyszerűsített adóalap meghatározást csak az a vállalkozás választhatja, amelynek a nettó árbevétele nem haladta meg a 8 millió Ft-ot.

A normál iparűzési adót általában nem javasolják katás vállalkozóknak, azonban elképzelhető, hogy valakinek ez a legmegfelelőbb adózási forma. Erről mindenképp érdemes könyvelővel egyeztetni. Nagyon leegyszerűsítve, ez esetben a bevételből levonhatóak a törvény szerint elszámolható költségek, majd az így kapott adóalap után kell megfizetni az iparűzési adót.

Ellenőrizd! 

A vállalkozás indítását követően, ha a tételes iparűzési adót szeretnéd választani katásként, akkor ezt be kell jelentened az önkormányzat felé. Ha nem vagy biztos benne, hogy ez megtörtént, akkor itt olvashatsz arról, hogy ezt hogyan tudod egyszerűen leellenőrizni. Amennyiben már egyszer bejelentésre került a tételes iparűzési adó választása, akkor ezt nem kell minden évben megismételni (ha ugyanaz a székhely).

És akkor jöjjön a februári teendő, ha érint Téged is: amennyiben módosítani szeretnél az iparűzési adó típusán, például szeretnéd a tételes iparűzési adót választani, akkor ezt február 15-ig kell megtenned. Ezt is online, egyszerűen megteheted, az autokata Tudáscentrumában pedig megtalálod a választ, hogyan: kattints ide!  

2. Csökken az iparűzési adó! Van teendőd? 

Az idei egyik kkv-kat érintő változás, ami a katásokra is vonatkozik, hogy 1 %-ra csökken az iparűzési adó mértéke. Sokan úgy gondolják, hogy a felére csökken, mert a legtöbb településen 2% volt eddig az iparűzési adó (tehát ahol korábban 1% volt, ott marad az 1%). 

Ha a tételes iparűzési adó alá tartozol, akkor nincs teendőd, az önkormányzat automatikusan érvényesíti a változást, de ellenőrizheted is, hogy ez megtörtént-e.

Ha a normál iparűzési adómegállapítás vonatkozik rád, akkor 2021. február 25-ig nyilatkozatot kell tenned, hogy kkv-nak minősülsz, így az esedékes adóelőlegeid összegét 50 %-ra csökkenti az önkormányzat, de ehhez is lépésről lépésre útmutatót ad az autokata Tudáscentruma itt

Az autokata egyébként minden ügyfelének értesítést küld a teendőkről és változásokról, szóval ha autokatázol, akkor ezek a fentiek számodra sem újdonságot, sem nehézséget nem jelentenek. 🙂

3. Még nem kong a vészharang, de lassan itt a kata bevallás határideje… 

A kata bevallásról még bőven fogsz hallani tőlünk, mert ez a katások üzleti évében az egyik legfontosabb dátum. Ha van könyvelőd, akkor már minden bizonnyal beszéltetek róla, ha nincs, akkor sincs semmi gond. 

Simán gondolhatod, hogy még rengeteg időd van a kata bevallásig, ami 2021. február 25-én esedékes, és ha már megvan a terved, hogy miképp oldod meg a bevallást, akkor ezzel nincs is semmi gond. 

A bevallást elkészítheti: 

  • a könyvelő
  • a vállalkozó 
  • az autokata. 

Február 25-ig még választhatsz a fenti opciók közül: ha könyvelő készíti, akkor javasoljuk, hogy ne az utolsó pillanatban zúdítsd a nyakába a számláidat és ezt a feladatot. 

Az autokatát (amelyet számos könyvelő is alkalmaz a bevallás elkészítésére is) a katás vállalkozók használhatják a bevallás elkészítésére, igazából emellett akár az utolsó pillanatban dönthetsz, hiszen mindössze 5 perc alatt elkészíthető és 1 perc alatt leadható a kata bevallás. 

A minimális feltételekről és a bevallás tényleg nagyon rövid folyamatáról itt olvashatsz részleteket

Reméljük, már érzed, hogy egyik fontos dátumra sem kell ráparáznod, mert az autokatával már olyan eszközök állnak rendelkezésedre, amelyekkel az ilyen – régen bonyolult és hosszadalmas – feladatok is simán megugorhatóak online, 10 perc alatt! 

Hozzászólások