Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.12.30. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

 • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

 • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

A szerelem szó erős kifejezés, alapvetően tényleg két ember egymás iránti mély érzelmeit fejezi ki, de ma már az élet több területén is szokás használni. Folyton azt halljuk (és mantrázzuk is magunknak), hogy nagyon fontos, hogy mindenben megtaláljuk az igazit: szeressük, amit csinálunk, azt, ahol élünk, vagy ahol dolgozunk. “Beleszerettem, nem tudtam ott hagyni…”, mondjuk egy újabb kedves használati tárgy beszerzése után, és teljesen más az elégedettségérzetünk, ha úgynevezett “szerelem projekten” dolgozunk vagy épp olyan kütyük és programok segítenek minket, amiket imádunk. Ebben tudunk mi segíteni! 🧡

Ha február, Valentin-nap. Ha Valentin-nap, főszerepben a “nagy ők”. Mi a Számlázz.hu-nál rengeteg energiát fektetünk abba, hogy segítsünk felhasználóinknak megtalálni a tökéletes társat. Nem kell a szívetekhez kapni, nem üzemeltetünk randivonalat az alkalmazáson belül (igény amúgy lenne rá?😃). Próbáljuk olyan integrációkkal és funkciókkal bővíteni szolgáltatásainkat, melyekre ti vágytok, melyekre vállalkozásotoknak szüksége van. Ha úgy tetszik, mi vagyunk az a barát, aki észreveszi, kire (jelen esetben mire) lenne szükségetek, bemutatjuk nektek és bízunk a happy endben. És bevalljuk, nagy örömmel figyeljük a boldog egymásra találásokat.

És igen, ha február, akkor katások és kata bevallás. Ezért szeretnénk most kifejezetten a katásoknak kedvezni. De nem ám egy messziről jött idegent ültetnénk mellétek az ünnepi asztalhoz. Sokkal tutibb jelöltünk van: az egyik legkedveltebb Számlázz.hu integráció, az autokata. Már bizonyított, tudjuk, hogy megbízható. Nem hagy cserben, mindig ott van, ha szükség van rá. És folyamatosan azon dolgozik, hogy egyre jobb legyen, hogy a változó körülményekhez alkalmazkodjon, lekövesse az új igényeket és a katások kedvében járjon.

Mi változott (vagy épp nem változott) 2022-ben a katás egyéni vállalkozók számára?

 • A 2021-es szigorítások életben maradtak.
 • A kata és AAM keret változatlan (mindkettő 12 millió forint).
 • Az iparűzési adó kapcsán marad a 2021-ben bevezetett adózási könnyítés.
 • Az ellátási alapok nőttek (havi 50 ezer forint kata adó fizetése esetén 108.000 forint, 75.000 forint fizetése esetén 179.000 forint. Sajnos már kevesebb, mint a minimálbér).
 • A kamarai hozzájárulást idén már az országos kamara (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) részére kell megfizetni.

Kata adózással kapcsolatos részletes tudnivalókért kattints ide.

Mit nyújthat neked az autokata 2022 februárjában? (Mit írna a képzeletbeli randiappos profiljára? 😁)

 • Pontos kata keret nyilvántartás: tavaly óta az ügyfelenkénti (kivéve magánszemély) 3 milliós “limit” és a 40%-os adó miatt ez különösen fontos. Az autokata mindent helyetted számol és figyelmeztet is. Ehhez csupán a számláid kifizetési dátumát kell pontosan rögzíteni.
 • 40%-os adókalkulátor: a rendszer számolja és időben értesít, ha adófizetési kötelezettséged keletkezne külföldi partnered esetén.
 • AAM keret követés: igaz nem minden katás vállalkozó alanyi adómentes, de ha az, akkor az AAM keret követése ugyanolyan fontos, mint a kata kereté. Jó hír, hogy az autokatában erre is lehetőség van.
 • Bevételinyilvántartás-vezetés: a NAV egy esetleges ellenőrzéskor ezt fogja először kérni tőled, szinte minden katás számára* kötelező vezetni. Az autokata naprakészen tartja, te pedig egyszerűen letöltheted, amikor szükséged lesz rá.
 • Kata bevallás: az autokata bevallásvarázslójával kb. 15 perc alatt elkészíthető a beadandó XML fájl. És az sem gond, ha előző évben nem autokatában vezetted katás könyvelésedet. Az autokatának erre is van megoldása: regisztrációt és fiókbeállítást követően a chatbot (azaz a már-már ikonikus matracos hölgy) segítségével 10 perc alatt átvilágíthatod vállalkozásod, hogy meggyőződj arról, minden rendben van a vállalkozásod körül.
 • Értesítők, tájékoztatók: értesítést kapsz, ha teendőd van vagy esetleg rosszul csináltál valamit.
 • Szakértői segítségnyújtás: ha adózással vagy vállalkozásoddal kapcsolatos kérdésed van, szakértők, könyvelők és adótanácsadók állnak rendelkezésedre.
 • Kata jogszabálykövetés: az ingyenes Tudáscentrumban minden információt megtalálsz, de az autokata ügyfeleként automatikus értesítést is kapsz, ha valami ténylegesen érint és teendőd is van vele.

Mindig tartogat valami újat 🎀

Most például azzal lep meg, hogy autokata előfizetés esetén már #start és #digital csomagban is ajándékba kapod a Számlaverzum, vagyis a NAV számlaszinkron szolgáltatásunkat a kimenő számlák esetében, hogy az adatszolgáltatás más számlázókkal kiállított számlák esetében is pontos legyen. Autokata előfizetőként a Számlaverzumot a Beállítások / Fiók beállításai / NAV online adatkapcsolat menüpontban lehet bekapcsolni.

*Kivétel: a nem Számlázz.hu-val kiállított, OSS-be küldött külföldi kimenő számlák.

Figyelem! Ha #start és #digital csomagban autokata előfizetésed mellé kapott Számlaverzum szolgáltatást használsz, kizárólag a kimenő számláidat fogod látni. A Számlaverzum a bejövő számlákat is szinkronizálja, de azok eléréséhez mindenképp #profi díjcsomagra kell váltani. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy milyen számlákat kell beküldeni a NAV-ba, és ezáltal milyen bizonylatok jelennek meg a Számlaverzum teljes szolgáltatásában, #profi csomagban. 

Kata bevallás

Idén február 25. a kata bevallás határideje! Ha már tavaly is az autokatában vezetted a katás könyvelésedet, igazán könnyű dolgod lesz a bevallással, viszont akkor sincs gond, ha csak most tervezel regisztrálni. A kezdeti beállításokon percek alatt végigvezet az autokata chatbotja, a matracos hölgy, és utána már jöhet is a bevallás elkészítése. Természetesen ha bárhol elakadsz, számíthatsz az autokata szakértőire, akik lelkiismeretesen segítenek (összesen már több mint 7000 bevallás készült el az autokata bevallás-varázslójával).

Iparűzési adó

Az iparűzési adó tavaly 1%-ra csökkent azokon a településeken, ahol eddig 1% feletti volt. Emellett 2022-ben továbbra is az esedékes ipa 50%-át kell megfizetni a megadott adófizetési időpontokban (március és szeptember), amennyiben nyilatkozatot teszel/tettél, hogy megfelelsz a feltételeknek (kivéve a tételes ipa esetében, hiszen akkor automatikusan az 1%-kal kell számolni). Ha eddig nem a tételes adózás szerint fizetted az ipa adót, de 2022-ben szeretnél erre áttérni, február 15-ig tudod ezt a változást bejelenteni online.

Részletesen az autokata tudáscentrumának cikkében olvashatsz a 2022-es ipáról.

Adj esélyt az autokatának! A vállalkozásod is megérdemli a szerelmet. 😉💕

Nézz körül az autokatában INGYEN!

Most minden katásnak bepillantást adunk az autokata világába: ha szeretnéd a saját szemeddel látni, hogy hol tudod elkészíteni a bevallásod, hol töltheted le a bevételi nyilvántartásod, és hol találod a vállalkozásod kimutatásait, akkor kukkants be az autokatába!

Kipróbálom INGYEN

Bejelentkezve, a Vezérlőpult jobb oldalán találod az autokata widgetet. Itt kattints a „Kipróbálom” gombra!