Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2021.05.04. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

Annyi unalmas domainnév van a világon! Olyat válassz, amiben van egy kis sárm, vagy egy kupicányi vagányság, vagy egy adag lekoppinthatatlan elegancia.

Persze a kreatív irányvonalakon túl praktikus szempontokat is figyelembe kell venned, ha azt szeretnéd, összeálljon a biznisz.

Ezeket a praktikus szempontokat szedtük össze neked három tipplistában: először is egy csomó ötletedet lehet, hogy már elvitték, ezért legyen néhány variáció a tarsolyodban. Másodszor nyelvileg kell ellenőrizned az ötleteidet, minden stimmeljen. A harmadik listában olyan hibák szerepelnek, melyeket mások már elkövettek helyetted, úgyhogy te már ne fáradj velük! 🙂 Használd okosan a tanácsokat, sok sikert kívánunk!

1. Szabad még?

  • Első kérdés: Foglalt? Ha igen, akkor sajnos nincs több kérdés 🙂
  • Csak olyan domainnevet vegyél meg, amelynek még szabad a .hu végződése. Ha nemzetközi terjeszkedésre készülsz, akkor a .com is legyen szabad!
  • Ellenőrizzük, hogy a domain szabad-e még felhasználónévként a legfontosabb közösségi média oldalakon. Erre kiváló alkalmazás a knowEm.com, mert egy mozdulattal több fórumot ellenőrizhetsz.

2. Szemantika

Megfelel a domainnév az alábbi nyelvi szempontoknak?

  • A domainnév legyen könnyen kimondható és jól megjegyezhető.
  • Teszteld le a nevet élesben! Képzeld el az alábbi helyzetet: ismerősödet búcsúztatod a megállóban. Berreg a busz ajtaja, záródik az ajtó. Át tudod úgy adni ismerősének a domainnevet, hogy az illető nemcsak megérti, de másnap is emlékszik rá? Ha igen, akkor jól választottál.
  • Ne legyen 15-18 karakternél hosszabb a domain! Igen, tudjuk, vannak kivételes helyzetek, amikor a HétszűnyűKapanyányimonyók.hu a jó választás, minden egyéb esetben válassz inkább egy rövid és frappáns domainnevet.
  • Csak olyan karaktereket használj, amelyeket egy hatéves gyerek is leír magától. Ne használj kötőjelet, számokat és egyéb kriksz-krakszokat.
  • Ékezetes domaint csak akkor regisztráljunk, ha már az ékezet nélküli is a mienk. Az ékezetes verzió irányítson az ékezet nélkülire. A legtöbb felhasználóban rögzült, hogy a domainek elsősorban ékezet nélküliek, ezért gondolkodás nélkül így írják be a böngészőbe.

3. Mit ne?

Már az is előrelépés, ha bizonyos hibákat NEM KÖVETÜNK el. Íme néhány tipp, hogy mit NE tegyünk domainnév választáskor:

  • Eszünkbe se jusson valaki más domainjén az almappa lenni. Az életben van néhány dolog, amin nem osztozunk. Ha mégis megpróbálnád, akkor onnantól mindegy is, hogy milyen nevet választasz, mert a többiek úgyis így fogják olvasni: http://ez-a-jelentektelen-en-vagyok.a-nagy-hal-ahova-bekeredzkedtem.hu.
  • Ne vegyünk meg egy már működő és népszerű domaint csak azért, hogy aztán a saját honlapunkra irányítsuk. A Google okos és figyeli a tulajdonosváltásokat. És amint észreveszi, újraindul a számláló.
  • Ne kívánd felebarátod domainjét! Tényleg ízléstelen, amikor valaki “lenyúl” egy jó ötletet és kis változtatással bejegyzi majdnem ugyanazt.
  • Ne vegyünk meg szokatlan végződéseket, csak azért, mert még szabadok! Az .info, .cc, .ws, és .name végződéseket gyakran levélszemét (spam) terjesztésére használják.

    Olvasd el „Hogyan válasszunk” sorozatunk további részeit is!
    Hogyan válasszunk bankszámlát?
    Hogyan válasszunk tárhelyszolgálatót?
    Hogyan válasszunk jó könyvelőt?
    Hogyan válasszunk számlázóprogramot?

Szeretnél többet tudni a NAV online adatszolgáltatásról?