Hatalmas izgalom övezte pont egy évvel ezelőtt a NAV online számlázás bevezetését. A Számlázz.hu-nál használt rövidítés, a „NoSz” annyit tesz, hogy a 100 000 Ft áfatartalom feletti számlák adatait azonnal és online be kell küldeni az adóhatóságnak. Mind a szabályozói, mind a vállalkozói (és könyvelő-szakmai) közösség, és főleg a számlázóprogramok fejlesztői rengeteget foglalkoztak az új jogszabály teljesítésének kihívásaival. Mi pedig 2018. júniusában bejelentettük, hogy a Számlázz.hu algoritmusa készen áll. Július elsején részletesen is beszámoltunk róla:

A Számlázz.hu folyamatosan és azonnal továbbítja a NAV Online számla rendszerébe
a jogszabályban meghatározott számlákat.

Ez pedig azóta is így van. Az arra hivatott számlák beáramlása a NAV rendszerébe azóta is folyamatos, fennakadások nélkül zajlik, sőt, még az 1.1-et is mindenféle probléma nélkül élesítettük (jóval határidő előtt).

Nézzük, mi történt az elmúlt egy év alatt!

1. Nagyot nőttünk

Egy éve, a NAV online számlázás bevezetésének pillanatában 80 000 vállalkozás használta a Számlázz.hu megoldásait, mára ez a szám közel 140 000. Száznegyvenezer cégvezető, pénzügyi munkatárs, egyéni vállalkozó, könyvelő, webshop-tulajdonos, egyszóval számlázási feladatokkal felruházott ember döntött úgy, hogy velünk teszi ezt. Köszönjük ezt a bizalmat, továbbra is megszolgáljuk!

2. NAV online számlázás: nagy siker

Hónapokig tartott, hogy a gépház ajtaja mögött felkészítsük a motort a jogszabályi megfelelőségre. Minden menetrendszerűen elindult, ami számunkra (és az akkor nyolcvanezer felhasználó számára is) nagy siker volt, a rendszer pedig azóta is folyamatosan és stabilan működik.

Két fontos kritériumot támasztottunk a fejlesztések során magunkkal szemben:

Ahhoz, hogy minden tekintetben megfeleljünk a jogszabályoknak,

  • minden olyan számlaadatot be kell küldjünk a NAV rendszerei felé, amit be kell,
  • de ne küldjünk be semmit, amit a jogszabály nem ír elő, hogy be kell küldeni.

Mindkét szempontot sikerrel teljesítettünk, ami hajszál híján 1 millió beküldött számlát jelent. Az elmúlt egy év során a Számlázz.hu vállalkozói közössége 24 millió olyan számlát bocsátott ki, amit nem kell beküldeni a NAV-nak, és a 12 hónap alatt tehát összesen közel 25 millió számlát bocsátott ki a 80 ezerről mostanra 140 ezer fősre duzzadt tömeg.

3. Mi a fontos mindebből?

Ti is tudjátok, mi a legfontosabb számunkra: hát ti. Fontos nekünk, hogy azok a vállalkozók, akik a Számlázz.hu-t használják, mindabból, ami a motorháztető alatt zajlik, semmit ne érzékeljen. Ez olyan (magyarázza Stygár László az alábbi videóban), “mintha lenne egy autód, amiről jól tudod, hogy elöl van a motor, de nem érdekel, hogy belül mi megy. Elfordítom a kulcsot, induljon el az autó.

Maga a NAV online számlázást lehetővé tevő összekötés viszonylag bonyolult aktus, de ebben is minden lehetséges segítséget megadunk. Amint megjelenik a zöld logó balra fent, és össze van kötve a számlakibocsátó fiókod a NAV rendszerével, nincs több dolgod, csak számlázni. (Mi pedig az algoritmusunk segítségével eldöntjük, hogy be kell-e küldeni az illető számlát, és ha be kell, be is küldjük: semmi mással nem traktálunk téged ezen túl.)

4. Mit hoz a jövő?

Ugyanazt. A Számlázz.hu a jövőbeli szabályoknak is meg fog felelni: NAV-álló számlázó vagyunk, és az is maradunk. Közben pedig őszintén reméljük, hogy néha-néha nektek is eszetekbe jut, mennyire klassz is az, hogy ezzel nem kell foglalkoznotok.
Bízzatok benne, hogy ez a jövőben is minden pénzügyi-adminisztrációt leveszünk a vállatokról, ahogy mi is bízunk a ti vállalkozói sikereitekben!

Meghatott könny-törölgetés közben: köszönjük! 🙂

Érdekel minden, amit a NAV online számlázásról megoszthatunk veled? Kattints a blogposztokért!