Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Talán már tudod, hogy katás vállalkozóként az alanyi adómentes és kata kereted nem együtt mozog, vagyis alapesetben hiába 12 millió forint mindkettő határa, a két keret nem feltétlenül “fogy” egy időben. 

Katásként az év vége macerásnak tűnhet, de lehet, hogy az is megfordul a fejedben, hogy miért írjuk ezt, amikor Neked roppant egyszerű az egész évzárás! De biztos vagy benne? Van néhány dolog, amit katásként érdemes átgondolnod, ellenőrizned év végén, ebben segítünk most. 

Kata és alanyi adómentes keret 

A kata pénzforgalmi szemléletű, ezért a kata keretedbe az számít bele az adott évben, amely ellenértéke befolyt, beérkezett hozzád. Ezért különösen fontos, hogy a számlák kiegyenlítésének időpontját pontosan add meg – így a keretszámítások és az autokata által elkészített kata bevallásod (lásd lentebb) helyes lesz. 

A kata keretedbe az számít bele, amit

  • kiszámláztál ÉS
  • Meg is érkezett hozzád a számla egyenértéke. 

Tehát amennyiben 2020-ban kiállítottál egy számlát, de azt csak 2021 januárjában egyenlíti ki az ügyfeled, akkor ez a bevétel nem számít bele a 2020-as, beleszámít viszont a 2021-es keretedbe. 

Ez most különösen fontos a 2021-es kata változások miatt, ugyanis amennyiben 2021-től egy ügyfélnek 3 millió forint felett számlázol, akkor jelentős adófizetési kötelezettség keletkezik (attól függően, hogy a partner belföldi vagy külföldi, az ügyfelednek vagy neked kell megfizetned). Erről részletesen itt olvashatsz

Az alanyi adómentes keretedbe alapesetben beleszámít az adott évben teljesített számla összege, 

  • akkor is, ha megérkezett hozzád a befizetés
  • és akkor is, ha nem. 

De előfordulhat, hogy valami beleszámít a kata keretedbe (pl. EU-s ország felé nyújtott szolgáltatás), de az alanyi adómentes keretedet nem csökkenti. 

Arról, hogy pontosan mi számít bele a kata és alanyi adómentes keretedbe, itt írtunk hosszabban. 

A Számlázz.hu-s statisztikák 

A Számlázz.hu-ban biztosan észrevetted már, hogy működik egy kata és alanyi adómentes keret kijelző, azonban fontos tudni, hogy ez az adat csak tájékoztató jellegű. 

Az összegek itt százalékosan és százezer forintra kerekítve jelennek meg. 

Az alanyi adómentes keret esetében azokat a számlákat számoljuk bele a keretedbe, amelyeket az adott évben január 1. és december 31. közötti teljesítéssel állítottál ki a Számlázz.hu-val, és azokat a tételeket számoljuk, amelyeknél az áfakulcs AAM (alanyi adómentes). Továbbá ide tartoznak a nyugták is, amelyeket a kelt dátum alapján sorolunk az adott évi kerethez. 

A kata keret számítása esetén a kifizetés dátuma számít, ezért azokat a számlákat számítjuk bele a keretedbe, amelyeket az adott évben fizettek ki számodra (tehát lehet, hogy egy számlát 2020 decemberében állítasz ki, de ha januárban fizet az ügyfeled, akkor az már a jövő évi keretedet terheli). A nyugták esetében hasonló a helyzet, mint az alanyi adómentes keret esetében: ezek is beletartoznak a kata keretedbe, a kelt dátum alapján sorolunk az adott évi kerethez. 

És még egy kis kiegészítés a kata kerethez: Amennyiben a számládat részben fizette ki az ügyfeled, és ezt rögzíted a Számlázz.hu-ban, akkor a rendszer az első kifizetés időpontjában a számla teljes összegével csökkenteni fogja a kata keretedet.

Fontos tudni, hogy amennyiben év közben indítod a vállalkozásodat, év közben regisztrálsz a Számlázz.hu-ba, vagy szünetelteted a vállalkozásodat, akkor ezeket az alap keretkijelző nem veszi figyelembe. Tehát ha ezek közül valamelyik kategóriába beleesel, vagy másik számlázóval is számlázol, akkor Neked ez nem lesz elég, viszont tökéletes lesz számodra az autokata megoldása! 

Pontosabb számokat szeretnél? 

Ha év közben indítottad a vállalkozásod, ha szüneteltetsz, ha még nem rögzítetted a számlák kifizetettségét, akkor bizony előfordulhat, hogy számlázódban a kata kereted nem teljesen pontosan jelenik meg. Viszont a Számlázz.hu-val integrációban működő autokata mindig a pontos kata keretedet mutatja, minden körülményt figyelembe véve. 

Ez azért fontos, mert ha év végén kiállítanál egy számlát, akkor pontosan tudnod kell, hogy az még vajon belefér-e az idei keretedbe. Ezt kockás papíron nagyon nehéz nyomon követni. 

Az autokata viszont nemcsak a keretedet követi, hanem figyelmeztet is, ha a kereted kimerítésének közelébe érsz, valamint szól akkor is, ha szüneteltetnéd vállalkozásodat (ezt is indíthatod az autokatából), de ezzel túlságosan lecsökkenne a rendelkezésre álló kereted. 

Mindig, mindent figyelembe vesz, így a pontos keretedet láthatod, akármennyire bonyolult a katás vállalkozásod. (Külföldi ügyletek esetében nem biztos, hogy helyes az alanyi adómentes keretszámítás, de ettől függetlenül az autokata a külföldre számlázók számára is hasznos. A korlátokról itt olvashatsz.) 

Ráadásul ha másik számlázóval is számláztál, az autokatának az sem probléma: ha bekapcsolod a Számlaverzumot a Számlázz.hu-ban, akkor júliustól le tudjuk kérni a NAV-tól az összes számládat, és ezek bizony az autokatába, így a keretszámításodba is bekerülnek. 

Miért baj, ha túllépem a kereteimet? Ha túlléped a kata keretedet, akkor plusz adót kell fizetned, ha pedig az alanyi adómentes keretedet meríted ki, akkor áfás leszel. Erről részletesen itt írtunk. 

Készülj már most, hogy februárban 5 perc legyen a kata bevallás 

Ha február, akkor kata bevallás, ami egyáltalán nem kell hogy a Te dolgod legyen. Tudtad, hogy 5 perc alatt elkészítheted online, nyomtatás és szaladgálás nélkül? Pontosabban az autokata készíti el Neked, így csak le kell töltened és feltölteni az ÁNYK-ba vagy az ONYÁ-ba, amelyhez szintén részletes útmutatót az az autokata. Az autokata kata bevallás funkciója várhatóan január első vagy második hetétől lesz elérhető. Részleteket erről itt olvashatsz! 

Az év vége tartogathat meglepetéseket, de hogy ez ne a katás vállalkozásodban történjen, javasoljuk, hogy készülj fel időben! Az autokata nemcsak automatikus megoldásokat nyújt, de ha kérdésre vagy tanácsra van szükséged, akkor szakértők segítenek a problémád megoldásában!

Még több információt szeretnél a kata szabályokról? Bonyolultabb, kata adózással kapcsolatos kérdésed van? Az aktuális kata változásokra vagy kíváncsi?

Összegyűjtöttünk mindent, amit a katás adózásról és katás számlázásról érdemes tudnod.

Elolvasom