Már-már közhelynek számít, hogy mekkora különbség van kulturális szempontból számos nyugat-európai ország és az Egyesült Államok, illetve Magyarország között a siker megélésében. A (többé-kevésbé) szabad piaci versenyt évszázadok óta gyakorló gazdaságokban a vállalkozók büszkék a sikerre, meg is élik, nem rejtegetik, de nem is kérkednek vele indokolatlanul. Nálunk pedig mintha még mindig egy kicsit rejtegetni való dolog lenne. Mintha fel sem merülhetne, hogy valaki nem a kapcsolatai vagy a jogszerűség határait időnként alulról súroló tevékenysége révén lett sikeres, hanem azért, mert tényleg tehetséges és/vagy szorgalmas és/vagy szerencsés.

Be kell vallanom, hogy bennem is van egy kis dilemma, amikor a Számlázz.hu 2022-es évére gondolok. Azért, mert a vállalkozók nagyon nagy részének és a lakosságnak egy tényleg nehéz, akadályokkal teli év volt. Egy ilyen év után azzal büszkélkedni, hogy minden idők legjobb eredményét értük el, talán nem helyes. Másfelől tény.

Átlagos januárnak indult. Az embereknek terveik voltak az új évre. Volt aki fogadalmat tett, volt aki egyszerűen csak egy békés, csendes, átlagos évet kívánt magának – így hangozna Disney-filmünk bevezetője a narrátor búgó hangján. Aztán – és ezt már nem szeretném diznisíteni – februárban beütött az első csapás, kitört a háború, ami sosem látott félelmet és bizonytalanságot hozott sokak életébe. Hónapokig reménykedtünk, hogy gyorsan véget ér, és nem kell embereknek szenvedni és menekülni. Júliusban megtapasztaltuk, milyen az, amikor több mint négyszázezer vállalkozó életét és komplett iparágak működését dúlja fel egy rendelet, amit egyik napról a másikra hoznak meg. Az új katatörvény életbe lépéséig pár hét alatt kellett döntést hoznia félmillió vállalkozónak és családjuknak arról, hogyan folytatják, mit kezdenek az életükkel. Szeptemberre elértük a 20%-os inflációt, amely olyan magas, hogy egy teljes generáció nőtt fel úgy, hogy ilyet még nem látott. Őszre az energiaárak emelkedése nemcsak családok, de vállalkozások és intézmények tömegét sodorta megoldhatatlan helyzet szélére. És ez nem panaszkodás, ezek tények.

Vajon illik ilyen helyzetben a Számlázz.hu-nak ünnepelni, illik büszkének lenni a sikereinkre? A válaszom az, hogy igen. Több okból is.

  • Az első sokk után felocsúdva néhány hét alatt hoztuk létre a kata záróbevallás-varázsló terméket, és az átalányadózókat és új katásokat támogató megoldásunkat, amelyet azóta sok ezren használtok.
  • 2017 óta úgy kínáltuk változatlan áron a Számlázz.hu szolgáltatásait, hogy közben rengeteg új szolgáltatást fejlesztettünk bele. Amikor muszáj volt az árainkat emelni, azt is úgy tettük meg, minden ügyfelünknek lehetőséget adtunk arra, hogy további 12 hónapig változatlan áron fizethessen elő. Így a 2017 óta eltelt időszak összesített 40% körüli inflációja ellenére még mindig a 2017-es árakon tudják igénybe venni a Számlázz.hu szolgáltatásait mindazok, akik éltek a lehetőséggel.
  • Az országban elsőként létrehoztunk egy olyan digitális faktoring szolgáltatást, amelyet közvetlenül a számla kiállításakor tudnak igénybe venni azok a Számlázz.hu felhasználók, akik vevői előminősítésre kerültek.
  • Ügyfélszolgálatunk első helyezést ért el a rangos “Kiválóság az ügyfélkiszolgálásban” megmérettetésen, és egyetlen lokális szolgáltatóként európai ötödik helyezést értünk el a European Customer Centricity Awards-on.
  • Az év során több, mint 40.000 alkalommal tiszteltetek meg bennünket kérdésekkel, amelyeket átlagosan kevesebb, mint 2 óra alatt válaszoltunk meg. A közel 20.000 live chat megkeresésre pedig átlagosan fél perc alatt válaszoltunk.
  • 2022-ben több mint 100 millió számlát állítottatok ki, ehhez mi úgy biztosítottuk a hátteret, hogy egyetlen másodperc nem tervezett üzemszünet sem volt.
  • 153 alkalommal, mintegy 500 kisebb-nagyobb rendszer-fejlesztést hajtottunk végre.
  • Sokan elismerték munkánkat: Superbrands, Business Superbrands és MagyarBrands díjat is kaptunk, és 6. alkalommal bizonyultunk Szerethető Munkahelynek.

És amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy eközben a munkatársaink elégedettsége átlagosan 87%-os volt!

Pedig egy évvel ezelőtt ilyenkor csak egy nyugodt, kiszámítható évet kívántam magunknak 2022-re…

Köszönöm Nektek, a partnereinknek, és köszönöm Nektek, a munkatársaimnak, hogy ennyire büszke lehetek a 2022-es eredményeinkre!
Abban is bízom, hogy egy kis reményt is adunk azoknak, akik most sötéten látják a jövőt, és nehéznek a következő hónapokat.

Azt bízvást ígérhetem, hogy mi, a Számlázz.hu csapata 2023-ban is azon igyekszünk, hogy ne csak mi, hanem Ti, a vállalkozók is büszkék lehessetek a saját eredményeitekre. Azon fogunk továbbra is dolgozni, hogy időt adjunk Nektek. Időt, amit a családotokra, a hobbitokra, a vállalkozásotokra fordíthattok, az üzleti adminisztrációt pedig a Számlázz.hu elvégzi.

2023-ra pedig – most már végre tényleg – egy nyugodt, kiszámítható, növekedést hozó évet kívánok Nektek és magunknak is!