Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.10.21. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

2022. szeptember 1-jével változott a kata! A korábban íródott bejegyzéseink (ahogy ez is) elavult információkat tartalmaz(hat)nak. 

  • Ha új katás, átalányadózó vagy vszja szerint adózó egyéni vállalkozóként továbbra is tevékenykedsz, Keret- és adófigyelő megoldásunkkal követheted alanyi adómentes és kata/átalányadó kereteidet számlázási fiókodban, teendőidre és a határidőkre is figyelmeztetünk, valamint bevallás-varázslóval segítünk a (kata/’58-as bevallás) elkészítésében!

Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellé külön díj ellenében érhető el a szolgáltatás! Részletek a Keretfigyelőről itt

→ A Keret- és adófigyelőn keresztül a QUiCK pénzügyi modul felületén adózási támogatást nyújtunk az áfakörbe tartozó új katás, átalányadózó és vszja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, valamint az alanyi adómentes és áfakörös társas vállalkozóknak is!

  • A kata után is van élet: katautan.szamlazz.hu oldalunkon adónem-kisokost, átalányadó kalkulátort, ipa kalkulátort, cégalapítási, bankszámlanyitási tudnivalókat, valamint könyvelőkereső és digitális támogatást találsz egy helyen.
Irány a Keret- és adófigyelő

Az autokata és a matracos hölgy segítsége eddig a katás egyéni vállalkozók kiváltsága volt: ennek most már vége, az ajtó kinyílt a Bt-k előtt is! Hurrá!!! 🙂 

Nemrégiben készítettünk egy kutatást a katás vállalkozóink között – afelől érdeklődtünk, hogyan boldogultok a katás dolgaitokkal, mennyi időtök megy el adminisztrációval, és milyen gyakran kéritek könyvelőtök segítségét, ha egyáltalán van könyvelőtök. 

Néhány kérdésnél kértük tőletek, hogy fejtsétek ki a véleményeteket, és most meg is osztjuk veletek az egyik kedvenc válaszunkat: 

“Nem egyéni vállalkozó vagyok, hanem Bt-m van, ezért eddig még nem használhattam az autokata szolgáltatást. Szeretném, ha minél előbb a cégek is használhatnák!” 

Mi is nagyon szerettük volna, így már alig vártuk a pillanatot, hogy bejelenthessük nektek: 

az autokata már társas vállalkozások részére is elérhető! 

Vagyis: a matracos hölgy már Bt-ket is fogad. 🙂 

A matracos hölgy kedvenc vállalkozói a katások: ezt eddig is tudta mindenki, aki autokatát használt. Visszajelzéseitekből azt tapasztaljuk, hogy elégedetten kattingatjátok a programot, ha pedig kérdésetek van, bátran keresitek a szakértői ügyfélszolgálatot, aki szívesen segít, akár a rendszer használatában akadtatok el, akár könyveléssel vagy adózással kapcsolatban van kérdésetek. 

Eddig egyéni vállalkozóknak jutott az a privilégium, hogy autokatázhassanak, de dolgoztunk azon, hogy mihamarabb Bt-k részére is elérhetővé tegyük a rendszert – hiszen ők is választhatják a kata adózási formát. 

Kata, Bété és ami vele jár 

Nézzük, milyen kötelezettségei vannak a katás Bt-knek, amelyekre az autokata ezentúl megoldás lesz. 

    • Bevételi nyilvántartás: A katás betéti társaságnak csak bevételnyilvántartási kötelezettsége van, tehát nem kell beszámolót készítenie. Bevételi nyilvántartást viszont kötelező vezetnie, akárcsak a katás egyéni vállalkozóknak. Egy esetleges NAV-ellenőrzésnél ez az első dolgok között szerepel, amit az adóhatóság kérni fog. Az autokata (amennyiben a Számlázz.hu-ban szorgalmasan vezeted a számlák fizetettségét) a bevételi nyilvántartást folyamatosan naprakészen tartja, és ha szükséges, egyetlen kattintással letöltheted. Sőt, a bevételi nyilvántartást külföldi pénznem esetében is a jogszabályoknak megfelelően készíti az autokata.
    • Határidők betartása: Ha egy vállalkozás “egyéni”, akkor könnyebb mindent fejben tartani (nem, egyébként így sem lehet…), de Bt-ként állandó egyeztetés szükséges – kellenek a digitális eszközök, hogy rendben menjen a workflow. 
  • Bevallás: Idén közel 2000 katás vállalkozó készítette el kata bevallását idén az autokatával. Ők egyéni vállalkozók voltak, jövőre viszont Bt-ként akár Te is azok közé tartozhatsz, akik 5 perc alatt elkészíthetik kata bevallásukat. Juhú! 🙂 
  • Adózás: Adózni katásként is kell: a kata adót, a tételes iparűzési adót, a (kereskedelmi) kamarai hozzájárulást Bt-ként is fizetni kell, a jó hír azonban, hogy ezeket nem kell fejben tartanod, de a naptáradba sem kell feljegyezned 1 évre előre minden fontos dátumot. Az autokata szólni fog, ha fizetned kell. Csak #nokatapara. 
  • Jogszabályok: Vannak jogszabályok és lesznek olyan jogszabályváltozások, amelyek Bt-ként Titeket is érinteni fognak. Az autokata minden ilyesmiről időben értesít, nem kell majd a dolgok után futnod – ott lesznek melletted. 🙂 

Mennyi a kata keretem? 

Az örök katás kérdés, amit néha jó látni, de számolgatni olyan bonyolult: A számlázóprogramok nagy része nem tudja a kata keretet pontosan kiszámolni, de nem baj, hiszen nem is ez a dolguk – a matracos hölgynek viszont ez is feladata és örömmel el is végzi helyetted (és a számlázó helyett is). 

Például: A kata keretet NEM a számla kiállításának dátuma alapján számoljuk, hanem a kifizetés dátuma alapján, vagyis már rögtön januárban bonyolulttá válhat a kata keret számolgatása – hát még, ha szüneteltetsz is év közben! 

A Számlázz.hu-ban kiállított számláid alapján (illetve ha van más számlád, azt is feltöltheted az autokatába) a rendszer automatikusan, valós időben számolja a kata keretedet, vagyis pontosan nyomon tudod majd követni, hogy mennyit számlázhatsz még az adott évben. 

Ha közelítesz ahhoz, hogy kimerítsd a kata keretedet, nem fogjuk hagyni, hogy észrevétlenül átcsusszanj a 12 millió forintos határon. Szólunk időben, ha úgy látjuk, hogy hamarosan eléred. 

#mellettedvagyunk 

Az erő a közösségben rejlik, szokták mondani, és nincs ez másképp az autokatánál sem: van egy Facebook csoportunk, ahol ügyfélként bátran felteheted kérdéseidet vállalkozással, adózással, könyveléssel kapcsolatban – senki nem fogja azt mondani, hogy fordulj a könyvelődhöz. Segíteni fogunk (akkor is, ha Te magad is könyvelő vagy:-)).

Az autokata kincsestára a Tudáscentrum, ahol szinte minden katás kérdésre választ kapsz, teljesen ingyen! A Tudáscentrumban már 192 cikk szerepel, mind olyan, katásokat érintő problémákra ad választ, amellyel Te is találkozhatsz a vállalkozásod mindennapjai során.

Ha nem találsz választ a kérdésedre, autokata-ügyfélként egy teljes szakértői csapatra számíthatsz: nyugodtan írd meg, ha problémába ütköztél, vagy egyszerűen kérdésed van vállalkozásoddal kapcsolatban, az autokata ügyfélszolgálata #mellettedlesz és segít. 

Korlátok 

Nem titkoljuk, van néhány dolog, amit Bt-ként nem tudsz elintézni az autokatával, viszont sokkal könnyebben el tudod majd intézni őket, ha van autokatád, mintha nem lenne. 

  • EU-s adószám: Ha külfdöldre számláznál, szükséges lesz EU-s adószámra. Autokata-ügyfélként a szakértői ügyfélszolgálatunk segíteni fog neked ennek igénylésében. 
  • Kata adó típusának változtatása: Ezt nem tudod egyetlen kattintással elintézni, viszont egyetlen e-mail a szakértőinknek, és már intéződik is a dolog. 🙂 
  • Áfa bevallás: Ezzel kapcsolatban a könyvelőd fog segíteni. 
  • Iparűzési adóval kapcsolatos korlát: Az iparűzési adóbevallást nem tudja elkészíteni az autokata, illetve az iparűzési adót csak azoknak a katásoknak tudjuk kiszámolni, akik a tételes adóalap-megállapítást. választják. De nekik pontosan! 🙂 
  • Bérszámfejtés: Ha alkalmazottad van, akkor a bérszámfejtés és egyéb, ehhez kapcsolódó feladat is előtted áll, ezekre egyelőre más digitális megoldást kell találnod. 

Amint látod, a korlátok korlátozott számúak. 🙂 Amiben az autokata nem tud automatikus megoldást nyújtani, abban is segítenek szakértőink, ha kell, tanácsot adnak, vagy segítenek katás ügyeid, feladataid elindításában. Hát látjátok: autokata-ügyfélnek lenni jó!

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?