Ezt a cikket utoljára ezen a napon módosítottuk: 2022.07.26. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben. Ha elavult információt találsz, kérjük, hogy jelezd ügyfélszolgálatunknak. Köszönjük!

FIGYELEM: 2022. szeptember 1-jével jelentősen változik a kata!

A július 12-én elfogadott “új” kata adótörvény szerint a kata adó alanya kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet, valamint megszűnik az adóalanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől érkezik bevétel. A 2022-es kata változásokat ezen az oldalunkon foglaltuk össze.

Az autokata szolgáltatásunk értékesítését 2022. július 20-án leállítottuk, a meglévő előfizetések továbbra is élnek, és igény esetén megújíthatóak.

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnik a korábbi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult lesz katázni. A korábbi kata időszakot egy ún. záró bevallással kell lezárni minden katásnak, melyet a záróbevallás-varázslónkkal elkészíthetsz. A kata záró bevallás készítéséről bővebb információt itt találsz.

irány a kata záró bevallás készítése

Akik kézi számlatömböt használnak, az övék biztosan.

Akik eddig is online számláztak, nekik is van egy pici teendőjük.

A katások sokszor kiváltságos helyzetben érezhetik magukat, amikor a bonyolult adózási jogszabályokról szólnak a hírek, hát még akkor, ha a katás alanyi adómentes is: akkor még áfabevallásra sincs gond! Bizony, a katázás az egy egyszerű adózási forma, úgy összességében, aztán persze ne menjünk bele, mert sokan gondolták már ezt, aztán kiderült, hogy nem is annyira van így. De ezt most tegyük félre. 

Az év elején attól volt hangos a sajtó, hogy a katásokat sűrűbben fogják ellenőrizni, pontosabban a bújtatott foglalkoztatású katásokat fogja az adóhatóság keresni – és büntetni. Ezzel kapcsolatban ezidáig nem robbant fel az internet, azonban van egy másik dolog, ami az idei évben biztosan érkezni fog.

Minden számlát be kell küldeni a NAV-nak – katásoknak is 

Ez a változás pedig az, hogy 2020. július 1-től minden, belföldi adóalany (vállalkozás, vállalkozó vagy adószámos magánszemély) felé kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, függetlenül attól, hogy van-e áfatartalma a számlának, vagy nincs. Vagyis vonatkozik mindenkire, így az (alanyi adómentes) katásokra is. 

Mit jelent a NAV adatszolgáltatás a gyakorlatban? Miután kiállítasz egy számlát július 1. után, ha a vevő nem magánszemély, a NAV ezt rögtön látni szeretné. Fontos, hogy a kimenő számlákról van szó, tehát azokról, amelyeket Te bocsátasz ki a vállalkozásodban. 

Ha továbbra is kéziszámlázol, akkor is érint téged a változás, ilyen esetben 500 ezer forint áfatartalom alatt 4 napon belül, 500 ezer forint áfatartalom felett pedig a kiállítást követő 1 napon belül  kell bejelenteni a számlát a NAV felé, ha online számlázol, akkor pedig azonnal. Ha számlatömböt használsz, akkor ez az adatszolgáltatás a Te dolgod, ha viszont online állítod ki a bizonylatod, akkor a számlázó és a NAV Online Számla összekötése után a NAV adatszolgáltatás automatikus, a Számlázz.hu végzi helyetted. 

Eddig ez a jogszabály csak azokat érintette, akik 100 ezer forint feletti áfatartalmú számlát állítottak ki, mostantól viszont az áfatartalom-korlát megszűnik, vagyis az alanyi adómentes katásokat is érinti a NAV adatszolgáltatás. 

A NAV-álló számlázó fontosabb, mint valaha 

Katásként fontos, hogy milyen számlázót használsz. A Számlázz.hu a katások számlázója, hiszen nemcsak hogy automatikus az adatszolgáltatás, de ez az ingyenes csomagban is így van. 

Július 1-től tehát ugyan nem tilos, de egyáltalán nem éri meg kéziszámlázni, hiszen az online számlázás ezzel szemben 

  • Olcsóbb (mivel ingyenes) 
  • Automatikusan továbbítja a szükséges adatokat a NAV felé
  • Az adatszolgáltatás mindenféleképp online szükséges, tehát egyszerűbb, ha rögtön a Számlázz.hu-ba viszed fel a számlaadatokat, és nem dolgozol kétszer, feleslegesen. 

A jövőben pedig még tovább szigorodik a jogszabály: 2021. január 1-től minden számlát továbbítani kell a NAV felé, vagyis azokat is, amelyeket magánszemélyek felé állítottak ki. 

Milyen számlázót válasszak katásként?

Milyen online számlázóra van szüksége egy katás vállalkozónak? Egyszerű adózási formához egyszerű adminisztráció illik, ehhez pedig egy olyan katás számlázót érdemes választani, amely nemcsak a számlázási funkciókat látja el, de a vállalkozás körüli pénzügyi adminisztrációt is átláthatóvá teszi, és a könyvelőd munkáját is megkönnyíti. Ezzel kapcsolatban szívesen adunk néhány támpontot, itt írtunk részletesen a témáról!

Javasolt a mielőbbi összekötés

Mi azt javasoljuk, hogy készülj fel időben a változásokra, és már most kösd össze a számlázási fiókodat a NAV Online Számla rendszerével. Mi csak azokat a számlákat küldjük be a NAV-nak, amelyeknél ez szükséges: tehát most is nyugodtan elvégezheted az összekötést, július 1-ig csak a 100 ezer forint áfatartalom feletti bizonylatokat továbbítjuk az adóhatóságnak, július 1. után pedig automatikusan azokat is, amelyeket belföldi adóalany felé állítottál ki. 

Ha csak január 1-től vonatkozik Rád a jogszabály, akkor is elvégezheted az összekötést most: ezzel legalább nem lesz dolgod az év második felében. Képzeld, sok olyan felhasználónk van, aki már 2 évvel ezelőtt összekötötte Számlázz.hu fiókját a NAV rendszerével, pedig nem kellett egy számlát sem továbbítanunk, hiszen az áfatartalmuk nem haladta meg a 100 ezer forintot. Akik akkor elvégezték az összekötést, nekik most nincs dolguk!

Autokata, ami elveszi a katás adminisztrációt

Ha katásként mindig biztonságban szeretnéd tudni számlázásod, adózási és NAV-val kapcsolatos teendőid, feladataid, vagy automatizálni szeretnéd bevallásod és bevételi nyilvántartásod vezetését, akkor van egy jó ötletünk számodra: Magyarország egyetlen, katásokra specializálódott programja, az autokata tökéletes integrációban működik a Számlázz.hu-val. Tudj meg többet az autokatáról, és felejtsd el az adminisztrációs nyűgöket! 

Szeretnél többet tudni a NAV online számlázásról?

Hozzászólások